用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 2008-09 升K2 小朋友 集合處
樓主: kyleung
go

2008-09 升K2 小朋友 集合處 [複製鏈接]

Oh,我同囝囝話隔行寫喎,有無mami知呀?

原帖由 j129 於 08-9-2 18:50 發表
Oh,我同囝囝話隔行寫喎,有無mami知呀?

My son doesn't know

回覆 # 的文章

我見亞仔佢係隔行寫喎!

one another line

Tracytang, Nice to meet you here as my son is also K2BA!

According to my son, he said the writing should write one another line.

According to Day 1, the English teacher come to our classroom to have a speech. She seems a bit nervous. However, her English is okay. Hope that she is charm to our children.

As I always think, Keenmind should give us a better quality English teacher since their tuition fee is a bit expensive.

原帖由 bigbighei 於 08-9-2 21:18 發表
我見亞仔佢係隔行寫喎!

Thanks

我囡囡話隔行寫及衹需寫兩行. 佢講得好認真. 我衹好信佢啦.

我囡囡是K2CA班, 但是昨天佢同我講除了英文老師就衹得一位老師在班房, 因K1是有兩位老師在班房. 所以想確實一吓.

阿仔都係隔行寫, 但係佢寫晒5行喎
開學日我都有問丁老師, 佢話k2只有兩位老師在課室.

原帖由 ELING2004 於 08-9-3 09:39 發表
我囡囡話隔行寫及衹需寫兩行. 佢講得好認真. 我衹好信佢啦.

我囡囡是K2CA班, 但是昨天佢同我講除了英文老師就衹得一位老師在班房, 因K1是有兩位老師在班房. 所以想確實一吓. ...

我同你一樣, 都係影咗張點名紙, 才發現有27個小朋友一班咁多。

丁老師上年都有教過k1普通話, 所以小朋友應該都識佢。

原帖由 Sanna 於 08-9-2 13:59 發表
我昨日是自己湊個女返學,但在課堂完了我才對住張點名紙影了相,回家才數下好似多過24個小朋友(K2BP),不是1對12嗎?兩個老師應是24個小朋友, 我都想問下點解?
丁老師應該就幾有經驗,之前我都有聽過個女提起此名字,但 ...

Ching Long - K2AA

Yat Yat -- K2BA

Ernest -- K2CA

MM - K2AP
Isaac Tsang - K2AP

Brian - K2BP
Ching Ho - K2BP
Hei Long - K2BP
力力 -- K2BP

原帖由 LikLik 於 08-9-3 12:30 發表
我同你一樣, 都係影咗張點名紙, 才發現有27個小朋友一班咁多。

27個小朋友會不會多了些?不是每班最多24個嗎?

寫數字,我個女都話是隔行寫,但就是寫足5行,我見佢甘講,咪信佢,如果錯,老師應該會通知我地的。

醒目開學勳章

candyb,

Hi,  nice to meet you in here.  You are right.  My husband said her voice was so small.  Hope she can teach all the child well.

原帖由 candyb 於 08-9-2 21:37 發表
Tracytang, Nice to meet you here as my son is also K2BA!

According to my son, he said the writing should write one another line.

According to Day 1, the English teacher come to our classroom to hav ...

我都覺得2個老師對27個小朋友太多..

原帖由 Sanna 於 08-9-3 15:45 發表

27個小朋友會不會多了些?不是每班最多24個嗎?

寫數字,我個女都話是隔行寫,但就是寫足5行,我見佢甘講,咪信佢,如果錯,老師應該會通知我地的。 ...

Eling2004,
There is also 1 teacher in our classroom. However, when we has asked our homeroom teacher and she said that there will have 2 classroom teachers.:)

原帖由 ELING2004 於 08-9-3 09:39 發表

我囡囡是K2CA班, 但是昨天佢同我講除了英文老師就衹得一位老師在班房, 因K1是有兩位老師在班房. 所以想確實一吓. ...

我都覺得27個小朋友實在係多咗少少, 成1對14 唔知第二班係咪咁呢???
同埋我覺得佢地寫字既安排都亂架, 都唔知佢係咪要隔行寫, 我問亞仔佢話係隔行喎! 我信佢架咋如果唔啱老師都會出聲既!

亞仔對丁老師都OK,但係佢話佢好 SAD 呀! 佢好掛住MS LEE 同 MR DAVID 喎, 真係比佢激死!

原帖由 LikLik 於 08-9-3 12:30 發表

Candyb,

我昨天打去校務署問. 她們的回覆是所有小朋友已成長了, 所以由k2開始都會衹得一位老師在課室. 如要做勞工時就會多一位負老師幫手. 而上午班每日有45分鍾是英文堂, 在這段時間就會有兩位老師在課室.

我知道我囡囡k1已有3個小朋友轉了下午班.

原帖由 candyb 於 08-9-3 21:48 發表
Eling2004,
There is also 1 teacher in our classroom. However, when we has asked our homeroom teacher and she said that there will have 2 classroom teachers.:)

阿仔第一日返學見到Ms Kim都第一時間想衝入Ms Kim課室, 後來Ms Kim同佢講"you are big boy now, you are k2 now", 佢先好迷茫咁入k2的課室。    始終對咗成年, 小朋友掛住佢地都好正常, 希望小朋友好快可以適應到新老師啦.

原帖由 bigbighei 於 08-9-4 11:23 發表
我都覺得27個小朋友實在係多咗少少, 成1對14 唔知第二班係咪咁呢???
同埋我覺得佢地寫字既安排都亂架, 都唔知佢係咪要隔行寫, 我問亞仔佢話係隔行喎! 我信佢架咋如果唔啱老師都會出聲既!

亞仔對丁老師都OK,但係佢 ...

我都見阿仔的同學有幾個是上午班轉過來, 好似有一個是k2插班生。

請問你們班有幾多人?

原帖由 ELING2004 於 08-9-4 11:45 發表
Candyb,

我昨天打去校務署問. 她們的回覆是所有小朋友已成長了, 所以由k2開始都會衹得一位老師在課室. 如要做勞工時就會多一位負老師幫手. 而上午班每日有45分鍾是英文堂, 在這段時間就會有兩位老師在課室.

我知 ...

我都加入埋先.

Shanelle - K2BA

我又報到先.... Natalie - K2CA

原帖由 kyleung 於 08-7-29 10:18 發表
報到喇!
報到喇!

九月亞仔會升K2CA
希望佢快d適應啦!

我個日問黃老師, 佢話K2BA 20人WOR
‹ 上一主題|下一主題