用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想知道你地仔女的讀書動力來自什麼 ?
樓主: ruby2004
go

想知道你地仔女的讀書動力來自什麼 ? [複製鏈接]

1.原動力來自佢同d同學比較,
唔可以敗給某位同學,,,
2.佢好發錢寒,話將來要賺好多錢喎,,,
3.仲有一個幾悲0既原因:佢會為左佢個偶像而努力讀書,仲會寫信同給成績表個偶像睇

原文章由 pinkiesalbe 於 07-12-12 02:25 發表
3.仲有一個幾悲0既原因:佢會為左佢個偶像而努力讀書,仲會寫信同給成績表個偶像睇 ...

同同學比較幾好,
邊個係佢偶像呀

原文章由 pinkiesalbe 於 07-12-12 02:25 發表
3.仲有一個幾悲0既原因:佢會為左佢個偶像而努力讀書,仲會寫信同給成績表個偶像睇 ...

1.  ok
2.  都叫做有個動力 , 慢慢再灌輸d正確觀念比佢.
3.  如果唔太沉迷 , 唔追星(好似楊麗娟) , 都可作為一個動力 , 不
     過要小心處理 .

8 卦 : 個偶像係邊個 ?

原文章由 Sammy_007 於 07-12-11 22:57 發表

我個女既動力係叫我比佢同同學考完試去唱k,你
地點睇,我本身就吾想,但佢話有十幾人去,好煩????

我就唔鐘意比佢唱k , f.1始終都係細 , 判斷力未夠 ,總覺得是複雜地方.
我都知我係古老思想. 小六(今年3月)時 , 話同學生日 , 又係最後一年 , 想去唱k , 我都拒絕左 , 那時還可以控制 , 如果遲d佢有同學又提出時 , 我都一樣頭痕 , 唯有盡量去講咋 ..................

[ 本文章最後由 ruby2004 於 07-12-12 10:37 編輯 ]

我覺得問題不大, 好像加x紅都好正常, 我見好多人去, 有老有嫩, 幾正常的活動, 好似唱三個鐘連埋午餐都係50零元, 好過去網吧啦.
可憐天下父母心 :cry:

如果現在話5比,一定black face,准有(tall)住先.
打速成好難啞
派到好學校,要繼續努力

Children have different character, the method is different.

1. Praise children is always effective.  It makes them confident.
2. Let children read a lot (both chinese and english) to improve their language skill.  When they found language is not an obstacle, homework/dictation/test/exam will be easier.

There is no short cut for learning.  Add oil.

[ 本文章最後由 Yau_Cheung 於 07-12-13 22:51 編輯 ]

原文章由 樂樂 於 07-12-12 09:57 發表

同同學比較幾好,
邊個係佢偶像呀

佢偶像唔係咩偉人,只不過係鄧走音

原文章由 ruby2004 於 07-12-12 10:18 發表

1.  ok
2.  都叫做有個動力 , 慢慢再灌輸d正確觀念比佢.
3.  如果唔太沉迷 , 唔追星(好似楊麗娟) , 都可作為一個動力 , 不
     過要小心處理 .

8 卦 : 個偶像係邊個 ? ...

呀~鄧走音
佢係果種聽話型0既fans,
粒星叫佢地讀好書,佢會去讀
粒星叫佢地唔好浪費$買禮物比佢,
叫fans們捐款給奧比斯,佢真係照做
鄧某生日會我同呀女一齊去,所以我知道
雖然做左善事,但出發點只係為,,,,,佢

因為我個囡而家得K1, 見到入黎8下咋,不過知道係佢, 真係 O  曬咀, 點解咁多靚妹咁鐘意佢既, 真係唔明...................
原文章由 pinkiesalbe 於 07-12-13 23:47 發表

佢偶像唔係咩偉人,只不過係鄧走音

原文章由 Yau_Cheung 於 07-12-13 22:15 發表
Children have different character, the method is different.

1. Praise children is always effective.  It makes them confident.
2. Let children read a lot (both chinese and english) to improve their la ...

1. 做緊
2. 叫唔聽 , 帶佢去圖書館 , 本本都話無興趣 ,(哈利波特除外) , 見到英文書更加唔使講 , 除左學校早讀堂要讀之外.

想問吓大家點睇 "三歲定八十"? 真係天生唔願讀書就無計?!

原文章由 ruby2004 於 07-12-11 12:36 發表
咦 !  我有d生2個0既朋友 , 都係一個屬自動波 , 另一個就勞心勞力, 所以我有時覺得咩推動力都係假 , 大部分取決於個細路天生性格就真 !

原文章由 reginefhk 於 07-12-17 09:42 發表
想問吓大家點睇 "三歲定八十"? 真係天生唔願讀書就無計?!

而家睇緊一本兒童心理學書 , 原來"三歲定八十"是肯定的 ,
三歲開始兒童的天生性格已漸露端倪 .

原文章由 reginefhk 於 07-12-17 09:42 發表

[性格]三歲定八十,我認同, 但[願唔願讀書]三歲應該未肯定到到。
如果真係天生真係唔願讀書又反叛性強, 唔接受人哋忠告嘅小朋友,  我諗真係[無計]。但如果有d小朋友天生唔願讀書但性格比較溫馴, 大d識諗,知道讀書嘅重要性, 又未必一定無計嘅, 不過真係讀得比人辛苦好多倍, 因為無興趣讀書, 為理想而去讀, 真係會讀得比別人辛苦好多好多

原文章由 ada.y 於 07-12-17 11:32 發表

[性格]三歲定八十,我認同, 但[願唔願讀書]三歲應該未肯定到到。
如果真係天生真係唔願讀書又反叛性強, 唔接受人哋忠告嘅小朋友,  我諗真係[無計]。但如果有d小朋友天生唔願讀書但性格比較溫馴, 大d識諗,知道讀書嘅 ...

我覺得係要做家長留意兒女成長的性格特性 , 偏向那方面 ,
因應其性格而因材施教 , 繼而收事半功倍之効 .
(當然家長要不斷地觀察和做功課)

原文章由 ruby2004 於 07-12-17 16:04 發表

我覺得係要做家長留意兒女成長的性格特性 , 偏向那方面 ,
因應其性格而因材施教 , 繼而收事半功倍之効 .
(當然家長要不斷地觀察和做功課)

同意, 所以做父母壓力都好大。

我個囡一為面子, 二為想將來搵多D$"炭"世界, 食好野

ruby2004,

你好, 我小朋友未讀中學, 只聽過"爸爸媽媽坐下來"的case, 說~唔好佢一講, 你就不准, 大家傾下商量下, 例如: 想幾點去? 去唱幾耐?(我個人想中午去唱3個鐘, 大約6點散都ok), 去邊間唱? 有邊幾個同學? 有幾男幾女? 媽媽想要多幾個同學仔的電話no. 係為安全計, 佢地父母知嗎? ..等, 同時你要教定個女要識得保護自己, 要識say "NO", & 要應承你一些規定, 不守誠信要有咩後果(= 罰), 大家"土價還價"後, 你才決定比唔比佢去. 再唔係, 你可說陪佢到唱K 門口, 走時叫佢CALL 你去接(你要在附近找地方等嫁), 一來你可見下佢D 同學, 二來回家都安全D. 大吉有咩野, 佢玩玩下CALL 你都可即接佢, 你又放心佢又可以玩得安心.

唔知這方法可行否呢?

原文章由 ruby2004 於 07-12-12 10:30 發表

我就唔鐘意比佢唱k , f.1始終都係細 , 判斷力未夠 ,總覺得是複雜地方.
我都知我係古老思想. 小六(今年3月)時 , 話同學生日 , 又係最後一年 , 想去唱k , 我都拒絕左 , 那時還可以控制 , 如果遲d佢有同學又提出 ...

ruby2004
咦 !  我有d生2個0既朋友 , 都係一個屬自動波 , 另一個就勞心勞力, 所以我有時覺得咩推動力都係假 , 大部分取決於個細路天生性格就真 !
>>ruby2004,我應唔認識你.但我同你的朋友的遭遇一樣.一個不用理都名列前芧,一個就如ada.y咁要勞心勞力,今年升中後就更 .看完ada.y話要跟到上大專就真係 .....不用理那名今年要攪升中都沒空同佢攪甚麼,真係有點內咎

原文章由 ada.y 於 07-12-11 11:41 發表
我大女而加讀緊大專, 我都好似你一樣, 勞心勞力。我由小學就勞到而家, 但佢咁多年來嘅讀書動力都係冇mun(最近好咗d, 可能選到自己鍾意嗰科讀), 但佢知我要求佢最低限度都要大專, 佢就咁俾我好似拉牛上樹咁拉到今日,  ...

原文章由 gabriela0407 於 07-12-19 00:17 發表
ruby2004,

你好, 我小朋友未讀中學, 只聽過"爸爸媽媽坐下來"的case, 說~唔好佢一講, 你就不准, 大家傾下商量下, 例如: 想幾點去? 去唱幾耐?(我個人想中午去唱3個鐘, 大約6點散都ok), 去邊間唱? 有邊幾個同學? 有幾 ...

謝謝gabriela0407 :

謝謝你的好提議 , 到時一定參考應用 :)
‹ 上一主題|下一主題