用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA 面試一問?
樓主: KY
go

SFA 面試一問? [複製鏈接]

不用考paper,係真唔係呀???
都是明天自有分曉!
good luck.

ianmami,
應該無其他la.
你明天幾點in?

原文章由 ianmami 於 07-11-3 00:02 硐表

想問下除準考証仲有無野要帶

原文章由 vic6 於 07-11-3 00:04 硐表
不用考paper,係真唔係呀???
都是明天自有分曉!
good luck.

如果要考paper就慘la, 我個仔好大意. 就算學校考試都成日答錯.
反而面試就好好多

阿仔剛考完 SFA。

整體安排得很好,值得一讚 !

據阿仔話有 2頁 Paper,亦有口頭問題;中、英、數、普通話、情景題樣樣有齊,數個 part 有涉及 2 個位,......... 不算容易。

祝大家好運 !!

原文章由 kerrie0201 於 07-11-3 01:48 硐表

如果要考paper就慘la, 我個仔好大意. 就算學校考試都成日答錯.
反而面試就好好多

我亞仔都岩岩考完, 但係我問佢考咩, 佢只係話要畫畫,我問佢畫咩, 佢只係話畫左小巴,真係比佢激死 不過間學校既學生比我既感覺都好好:) 唔知今日有幾多人去考呢?

My kid said 2 papers and 18 questions asked , and listened to a story. How about yr kids ? What questions asked?

原文章由 monchiii 於 07-11-3 14:21 硐表
My kid said 2 papers and 18 questions asked , and listened to a story. How about yr kids ? What questions asked?

點解你個仔咁叻知道問左18個問題既?
我個仔係我利誘之下,話要計兩個位,仲要借位既減數(佢一定係唔識喇),仲有問英文讀法(佢又唔識:cry: ),LISTENING(佢竟然TICK都無TICK ), 仲有要寫中英文名呢,亞你今次真係無望入讀喇:cry:

阿仔剛考完 SFA。
安排算好,阿仔話考中英數普通話.無畫畫,數學15-[ ]=5和雙位數加法.阿仔看到自已52分.看到其他小朋友有9分.14分.46分.咁考試題米好深 如果100分滿分.是否有家長知道自己小朋友幾分.唯有繼續努力.
原文章由 cklok 於 07-11-3 12:11 硐表
我亞仔都岩岩考完, 但係我問佢考咩, 佢只係話要畫畫,我問佢畫咩, 佢只係話畫左小巴,真係比佢激死 不過間學校既學生比我既感覺都好好:) 唔知今日有幾多人去考呢? ...

My kid said 1. Write a story in English ?????
                 2. Dictate some Chinese words
How about yours? what English questions asked?

我囡囡話考兩張papers, 冇考數學, 只考中,英文及畫畫!

1. 先聽兩個故事, 一個中文, 另一個英文, 然後答問題, 每題有A, B, C三個答案, 將正確答案圈出!

2. 有一張紙寫住個" M " 字, 然後要畫一樣關於"M" for 咩東西! 佢話佢畫 "milk"!

3. 見老師, 有一段英文, 要讀俾老師聽!

4. 老師用英文問有關圖片的問題, 要用英文回答! 我囡囡考果幅圖係"Lion"!

原文章由 cherriemama 於 07-11-3 17:28 硐表
我囡囡話考兩張papers, 冇考數學, 只考中,英文及畫畫!

1. 先聽兩個故事, 一個中文, 另一個英文, 然後答問題, 每題有A, B, C三個答案, 將正確答案圈出!

2. 有一張紙寫住個" M " 字, 然後要畫一樣關於"M" for 咩東西 ...

你個女識答咁多野,一定得喇....

我個仔都考完, 內容約如下:
1.中,英,數(paper writing)
2.Listening to CD for about a story, 然後老師簡問幾題有關故事內容
3.處境問題( 2nd & 3rd parties)
4.普通話(簡讀例如:花兒,蝴蝶,毛衣等)

其實對於一班5,6歲嘅小朋友來說, 都很困難.

原文章由 cklok 於 07-11-3 12:11 硐表
我亞仔都岩岩考完, 但係我問佢考咩, 佢只係話要畫畫,我問佢畫咩, 佢只係話畫左小巴,真係比佢激死 不過間學校既學生比我既感覺都好好:) 唔知今日有幾多人去考呢? ...

我見到post list 約有100組, 每組約有12-14個小朋友.
今日約有1000-1200人去考

都唔一定o架! 不過我當然希望佢得啦!

佢o岩o岩又話除o左lion, 仲有duck & ostrich!

佢話冇考普通話, 可能個個問o既問題都唔同!

原文章由 cklok 於 07-11-3 17:37 硐表

你個女識答咁多野,一定得喇....

無paper,只有一張,係畫圖畫的

只係口試中,英(包括串字),數(加減數共五條),普通話和常識

I think different group has different question. My kid is group 3 . How about yours? He said that there are 30students in the class. only one maths asked.

My daughter said the teacher wrote mark 56 on her paper !? And she saw some others had 17 , 24 , 60 .......... ??

原文章由 vic6 於 07-11-3 00:06 硐表
ianmami,
應該無其他la.
你明天幾點in?

vic6,. 我IN 9:00

我女兒說總分六十分she was told by the higher class student! she scored 59

回覆 #39 巴菲特 的文章

是 60 分滿分嗎? 我女兒說她那一組有另一位女孩見完時老師對她說 "very smart", 然後她看到那女孩取得 62 分... 我還以為是 100 分滿分呢...
‹ 上一主題|下一主題