用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局香港道教聯合會圓玄小學 圓玄小學--家長交流區
樓主: 06yy
go

圓玄小學--家長交流區 [複製鏈接]

Re: 圓玄小學--家長交流區

其實上年P.1時,初初都係好亂,不過行下行下,大家好快就適應到。而且,我覺得要比多些機會自己個小朋友去試下,信自己個小朋友可以做到,比多些鼓勵,這樣下去,小朋友好快就會做到好多你估唔到佢地可以handle的事。加油啦﹗以我所知,遲些就會有觀課日,到時大家就可以對小朋友日常所做的事會了解更多。
****未經本人許可, 不得轉載****

Hi carchu12,

老实說,現在只有P1和P2,校長要好好管治學校都應該唔係好難!大家做家長都希望佢做好D,多D接觸小朋友和老師!

[ 本文章最後由 06yy 於 07-10-1 03:31 編輯 ]

06yy,

我都明白你的感受, 你小朋友讀得開心嗎? 我個仔就非常喜歡返學, 仲自動自覺拿本普通話拼音出黎讀比佢papa聽, 就算佢之前讀左3年幼稚園都未試過拿本書出來讀, 只會叫我地讀比佢聽. 其實只要佢開心又學到野返黎, 咁就ok.  

Hi anson~ma,

如果老師細心又関心小朋友就更加好啦
今年新請的普通話老師真係幾好,教書教成點就未知,但對小朋友就很有善。

Hi

我個女都好開心,  回家經常都說老師跟她們玩遊戲, 例如:數學堂玩時鐘遊戲, 英文叫她們畫隻Monster,然後描述, 我覺得她們在遊戲中學到很多東西.
今年的老師差不多都是經驗較淺的, 但希望她們能對教學有熱忱, 這樣我們的小朋友就得益了.
另外, 我都想問下, 你們有無叫小朋友帶枱墊回校呢? 我女話見有同學帶, 又話每日用完便放回書包拿回家洗, 如真是這樣, 豈不是好麻煩, 而且容易弄污糟個書包囉.  

Hi marinayiu,
枱墊問題,如果order飯盒的小朋友,就不用帶枱墊。
如果真係要自己帶枱墊,你叫個女帶多個袋啦!真係容易弄污糟D書架。
"今年的老師差不多都是經驗較淺的, 但希望她們能對教學有熱忱, 這樣我們的小朋友就得益了."---->我都係咁望!

Hi 06yy,

原來如此, 那我就不用幫她預備枱墊了. Thank you!

06yy 寫道:
如果真係要自己帶枱墊,你叫個女帶多個袋啦!真係容易弄污糟D書架。
"今年的老師差不多都是經驗較淺的, 但希望她們能對教學有熱忱, 這樣我們的小朋友就得益了."---->我都係咁望!

Dear all

請問你們報名時做的個人檔案, 內容包括什麼, 生活照需要嗎?  因下星期要交表, 你們是不是用clear folder交, 報名表是入第一頁還是分開交呢, 好緊張呀.   

YanYan0116 ,
舊年clear folder都可以,想清楚知道校學想收什么型式的檔案,當然係問清楚學校最好,可以方便校方處理嘛。
問清楚學校你就唔會咁緊張啦!
Good Luck

YanYan0116 寫道:
Dear all

請問你們報名時做的個人檔案, 內容包括什麼, 因下星期要交表, 你們是不是用clear folder交, 報名表是入第一頁還是分開交呢, 好緊張呀.   

marinayiu 寫道:
Hi 06yy,

原來如此, 那我就不用幫她預備枱墊了. Thank you!

[quote]
06yy 寫道:
[/quote]
You are welcome!

Dear all

請問你們報名時做的個人檔案, 內容包括什麼, 生活照需要嗎?  因下星期要交表, 你們是不是用clear folder交, 報名表是入第一頁還是分開交呢, 好緊張呀.   

學校电話:24501588

校長只是話A4SIZE, 我其實是想請教你們當時是不是用CLEAR FOLDER交, 內容包括了什麼.  讓我可以有個參考.
MILLION THANKS.

我有個同事(港島區), 只是把資料釘在報名表後, 似乎太馬虎了.

請問此校是不是所有科目均以英語教授(除了中文)? 小朋友在校會否以英語交談? 老師們的英語水平如何? 謝謝!

可以突出小朋友優點的証明都可以放進去。
加上一點心思設計吓個folder
校長只是話A4SIZE, 我其實是想請教你們當時是不是用CLEAR FOLDER交, 內容包括了什麼.  讓我可以有個參考.
MILLION THANKS.

我有個同事(港島區), 只是把資料釘在報名表後, 似乎太馬虎了.

[ 本文章最後由 06yy 於 07-9-29 23:05 編輯 ]

Hi 06yy
請問你們的普通話老師是否在網上見到的謝老師同Ms Ng呀
http://www.plkhktayyps.edu.hk/pages/iso-8859-1/school_profile-teaching_staff.htm﹖

因以我所知上年教教普通話老師會留番係P1教。我亞囝佢好鍾意謝老師的,對佢又愛又怕。謝老師佢好有愛心架﹗

唔該哂.

P. 2 家長填回張游泳通告未呀﹗我今日打去了解清楚,原本游泳完後是有校巴接回同學返回學校的,不一定去屯門泳池接他們,只要去回學校接就得架啦﹗
如果你想係學校接,就tick 敝子弟將乘搭校車回家個box就得。你想穩陣就當然係cross左回家寫上回校啦﹗

Dear all,

我女兒是VIL1班, 上學至今都很開心, 只是說飯不太好食。

Hi YanYan0116,
回想上年我做的profile, 如下:
1. 學校的報名表;
2. 介紹自己小朋友的信;
3. 幼稚園成績表;
4. 幼稚園的推薦信;
5. 課外活動證書;
6. 家庭及學校生活相片等。

我朋友說無需太多文字, 因為太長學校都無時間看, 最好以相片為主, 用多頁的clear folder就足夠了。
不用太擔心! 希望可以幫到妳。

Hi G-Ma,

G-Ma 寫道:
請問此校是不是所有科目均以英語教授(除了中文)? ---->等陣問吓我小朋友先再答你

小朋友在校會否以英語交談? --->今年有十多個外藉students,英語較好的local students會跟他們用英語交談。

老師們的英語水平如何? 謝謝!--->1英文是美藉及澳洲藉的Nat teachers得彈啦!
P1 class teachers 就用 local teachers, 我小朋友個class teacher 英語一般。

[ 本文章最後由 06yy 於 07-10-1 03:29 編輯 ]

carchu12 寫道:
P. 2 家長填回張游泳通告未呀﹗我今日打去了解清楚,原本游泳完後是有校巴接回同學返回學校的,不一定去屯門泳池接他們,只要去回學校接就得架啦﹗
如果你想係學校接,就tick 敝子弟將乘搭校車回家個box就得。你想穩陣就當然係cross左回家寫上回校啦﹗

我知個泳會好好,小朋友表現好會挑選出來參加公開賽。是從友朋打聽回來的。
‹ 上一主題|下一主題