用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62網,住荃灣區,得十五分,女仔,你會點揀? ...
樓主: Mikiwong
go

62網,住荃灣區,得十五分,女仔,你會點揀? [複製鏈接]

原文章由 丸媽媽 於 07-10-2 00:47 硐表
小事一則:
上兩個月,我在6羊商場巧遇數年不見友人,其大仔剛在"石小"畢業,友人大歎升中不甚理想,說兒子是BAND2生科科合格卻連首志願"梁省德"也派不入,派了一間BAND3尾"呂XX",她最不甘更還看到在"荃公"派位侄兒,連主 ...

派位有時都要講少少運氣, 雖然我未知升中選校填表的內容, 但選校的排位策略都很重要。

這是石鐘山今年的校內報導:
2007年7月,本校160餘位學生中,超過80位學生獲派往及考進英文中學或Band One中學,其中包括:
  • 荃灣官立中學
  • 荃灣公立何傳耀紀念中學
  • 可風中學
  • 聖公會林護紀念中學
  • 天主教母佑會蕭明中學
  • 保祿六世書院
  • 中華傳道會安柱中學
  • 順德聯誼總會李兆基中學
  • 寶安商會王少清中學
  • 長沙灣天主教中學
  • 天主教郭得勝中學
  • 九龍聖方濟書院
  • 拔萃書院
  • 英華學校
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

原文章由 jk67jk 於 07-10-2 12:06 硐表

派位有時都要講少少運氣, 雖然我未知升中選校填表的內容, 但選校的排位策略都很重要。

2007年7月,本校160餘位學生中,超過80位學生獲派往及考進英文中學或Band One中學,其中包括:
荃灣官 ...

唔怪得呢期咁多人鍾意石鍾山啦.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

原文章由 jk67jk 於 07-10-2 12:06 硐表

sorry,我係講緊石圍角小學

原文章由 丸媽媽 於 07-10-2 13:09 硐表

sorry,我係講緊石圍角小學

攪錯左添
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

原文章由 BookloverJ 於 07-10-2 09:25 硐表

其實真係係到講過n次, 小女浸聯p.3,佢讀得好開心, 少壓力,好舒服, 浸聯工課,dict, test相比區內算好少,好多時d工課佢係導修課已經做左八八九九.
有興趣可以上浸聯校網詳細睇睇”通告第1號校長的話”,回顧學校教學 ...

咁學校升中情況如何?....我仲心大心細緊...我諗我唔到last day (5/10)都唔申請住....感覺好似選擇得唔好會害到個女咁...

原文章由 Reximom 於 07-10-2 14:06 硐表
點解敢講呢?
其實石鍾山派位算唔算好呢?我唔識分,有無高手指教?

升英中>40%,升band 1中學>50%的派位成績在荃灣來講算是非常好,荃灣十幾間中學只得三間英中,有此成績算是很難得.就算是荃灣banding最好的浸聯,歷屆派位成績也大約在此水平,分別可能是浸聯最top的一批學生考到林護和九龍區頂級名校比較多.

今日已經去左浸信會交表...雖然15分入到可能性極低...不過總好過咩都唔做...希望得啦...

chrisse
我都係得15分,昨天交咗form去浸聯,一樣都係博一博.

[ 本文章最後由 ivyhon 於 07-10-3 20:19 編輯 ]

原文章由 Chrisse 於 07-10-3 18:05 硐表
今日已經去左浸信會交表...雖然15分入到可能性極低...不過總好過咩都唔做...希望得啦...

乜最後都係呢間..... , 唔緊要唔試過又點會知呢.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

各位,我最後拍板揀咗馬灣基慧,希望冇揀錯!

原文章由 Mikiwong 於 07-10-3 22:46 硐表
各位,我最後拍板揀咗馬灣基慧,希望冇揀錯!

如果你選校目的係希望小朋友讀得開心,就一定沒揀錯馬灣

10月5日已過,得唔得只有聽天猶命!

其實,在荃灣區,真係很難揀小學,唔係話的小學質素差,而係真係很平均!講真,強如浸聯、兩間官小,升中派位到英中或band1中中都是在40%-50%之間,石鐘山、伍下、荃灣基慧、柴天上的升中派位也不相伯仲〔各位可上學網頁查看…〕,伍上、馬灣基慧則網上沒有資料。所以,若按一、兩年成績,很難有一個決定,除非認識該學校很久,知道歷年表現,才有很清楚的結論。另一個考慮是:校風、教學方法、規模〔大校或小校,大校者一級5班,如浸聯、石鐘山、荃灣基慧、兩間官小〕、新校舍〔柴天上、伍上〕等等。

我不是想踩石小,石小近年經年上、下午合併,但仍然只有兩班,就知如何...。來年可能受惠於小班,收生較好,但又如何,舊生成績不理想,始終會影響看來者,無論是校外看法或校內氣氛。這些邊緣學校,校長一定要表現熱誠,一方面要吸引學生,一方面要維持士氣,鮮魚行便是一例。

我有20分,報了浸聯,各安天命!

105日已過,得唔得只有聽天猶命!

其實,在荃灣區,真係很難揀小學,唔係話的小學質素差,而係真係很平均!講真,強如浸聯、兩間官小,升中派位到英中或band1中中都是在40%-50%之間,石鐘山、伍下、荃灣基慧、柴天上的升中派位也不相伯仲〔各位可上學網頁查看〕,伍上、馬灣基慧則網上沒有資料。所以,若按一、兩年成績,很難有一個決定,除非認識該學校很久,知道歷年表現,才有很清楚的結論。另一個考慮是:校風、教學方法、規模〔大校或小校,大校者一級5班,如浸聯、石鐘山、荃灣基慧、兩間官小〕、新校舍〔柴天上、伍上〕等等。

我不是想踩石小,石小近年經年上、下午合併,但仍然只有兩班,就知如何...。來年可能受惠於小班,收生較好,但又如何,舊生成績不理想,始終會影響看來者,無論是校外看法或校內氣氛。這些邊緣學校,校長一定要表現熱誠,一方面要吸引學生,一方面要維持士氣,鮮魚行便是一例。

我有20分,報了浸聯,各安天命!

其實石圍角小學真的不差, 當大家一窩蜂去追
捧名校如浸联的同時, 我很想講這所小学已不
斷在增值, 這兩年小一都有三班(並非只有兩
班), 我由當初抗拒這所学校到今天接受並欣賞
它, 不僅是校長進取有朝氣, 老師盡責有愛心,
我的兒子在這裹也讀得開心, 去年更是荃灣區唯
一得到"關愛校園"的小学,我想学校的努力, 遲早
会得到區內人士的支持 !

[ 本文章最後由 小師妹 於 07-10-11 16:55 編輯 ]

原文章由 小師妹 於 07-10-11 16:42 硐表
其實石圍角小學真的不差, 當大家一窩蜂去追捧名校如浸联的同時, 我很想講這所小学已不斷在增值, 這兩年小一都有三班(並非只有兩班), 我由當初抗拒這所学校到今天接受並欣賞它, 不僅是校長進取有朝氣, 老師盡責有愛心 ...

我很贊同小師妹的看法, 大家可不可以理性一點, 我看來看去, 大家說甚麼從不同角度分析, 最後兜了幾個圈, 還是選甚麼浸聯, 記得舊年我也有這經驗, 身邊的老友都叫我揀浸聯, 但我一點也不傻, 人人去揀它, 其實沒有甚麼實質原因, 就是羊群心態, 試問一年有幾多學生入讀, 大概有百多人碰壁, 最後要派去一些不情願的學校, 浸聯也巴閉地拒絕叩門, 到底為嘜?我本身是住在翠濤閣, 本來近到不可以再近, 但我就不認為它值得大家如此追捧!

原文章由 Scarletgirl 於 07-10-11 21:14 硐表

我很贊同小師妹的看法, 大家可不可以理性一點, 我看來看去, 大家說甚麼從不同角度分析, 最後兜了幾個圈, 還是選甚麼浸聯, 記得舊年我也有這經驗, 身邊的老友都叫我揀浸聯, 但我一點也不傻, 人人去揀它, 其實沒有甚 ...

妳講到浸聯一錢不值,住對面都唔揀佢,那妳是否可以分享一下浸聯除了不收扣門之外,還有什麼缺點,好等我們這些羊咩咩家長知多d,謝謝!

浸聯最唔好的地方,就是。。

難入。

[ 本文章最後由 judywan 於 07-10-12 00:44 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題