用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 今日優才面試家長
樓主: 情常在
go

今日優才面試家長 [複製鏈接]

參觀時聽老師講因為學校新所以慢慢會增添番書本

原文章由 軍魁星 於 07-7-15 22:19 發表

TKO 係大好多, 不過係由六百位同學共用, MK 至07年九月都係四個班, 未夠100人.

MK d 書較適合初小, 聽星期六帶我地參觀的老師講, 好快會由TKO搬d適合初小的書過來.

我係星期六十點半面見的, 我覺得d老師很有笑容,可能我算是早見,所以老師未疲倦吧

你們有冇聽到校長講08年係兩班TKO,兩班旺角呀 ? 我聽得好清楚的,所以我和老公面見老師時都決定只會選擇TKO ,因為我們住寶林不想仔仔太遠返學。我很滿意家長面見老師個部份,因為我覺得老公答得好有道理及到POINT, 聽到老師都UP哂頭。 接仔仔時他在踢足球入龍門,仲排了兩之隊又有糖派玩得好開心。

不過坦白講好似很多人都好喜歡旺角的校舍,但我同老公都覺得好細,環境亦改變不到(四面舊樓圍繞)。我老公做設施管理的,他發覺學校的安全設施不足,有些設施仍很舊,他講明不要選擇旺角校舍,因校舍對小朋友安全設施暫時不足,簡單如上落樓梯的地方都需要改善。我不是想影響大家選擇優才,只是想把一些事實及想法和大家分享,我們都很欣賞學校的教學方法,若不是亦不會報名,只是去了旺角校舍參選後自然就決定只會選擇TKO了。老師亦說長遠學校是打算把全部初小轉哂去旺角, 真的好難想像12班,差不多300個學生加老師怎可分用旺角的校舍???

iwff

We just finish interview today. A very organize and smooth interview. Good time control for kids and parents. We spend 1 hr inside and that is exactly what  it said in the paper.

原文章由 iwff 於 07-7-15 23:27 發表
我係星期六十點半面見的, 我覺得d老師很有笑容,可能我算是早見,所以老師未疲倦吧

你們有冇聽到校長講08年係兩班TKO,兩班旺角呀 ? 我聽得好清楚的,所以我和老公面見老師時都決定只會選擇TKO ,因為我們住 ...

如果覺得校舍有存在安全問題, 好應該向校方提出, 以便校方作出改善, 無論將來你地個小朋友會否進入優才, 總不希望有任何小朋友受傷吧, 希望憑你地既專業知識, 能令到優才校舍更加安全.

去年旺角分校剛啟用時, 有家長提出樓梯的欄杆唔夠高, 有潛在危險, 校方解釋說已附合標淮, 加上初小的同學高度較矮, 現有高度已足夠, 但既然有家長覺得有存在危險, 學校都在正式開學前將欄杆再加高.  

開學前, 校方有聘請專業公司對校內的嘈音及空氣質素進行測量, 證明全部達到優良標准.  我唔知呢份報告有無出示俾今年的新生家長睇.

軍魁星,

其實我老公係參觀完校舍後,大家傾開他才同我說校舍的設施有不足之處,但我相信是因為有某些地方仍未裝修所以較舊,既然你說學校有報告說校舍合規格及達標準,我都相信學校會盡力做好學校的安全的。

iwff

尋日interview
我所見既小朋友全部都好醒, 我果part係10幾個, 個個都好主動好叻, 無小朋友怕羞

不過我就有怕羞, 我有面試恐懼証, 面見時答問題答得好差, 成日mmm... 唉...

原文章由 iwff 於 07-7-15 23:27 發表

你們有冇聽到校長講08年係兩班TKO,兩班旺角呀 ? 我聽得好清楚的,所以我和老公面見老師時都決定只會選擇TKO ,因為我們住 ...

My son was interviewd at 2pm on last Saturday.  I am not quite sure about the interview format for the children since my son just said the interview included playing football, answering questions and etc. but without maths. (he did not reply me directly ) but he won 4 pcs candies...
As per the information, GT will have 3 classes in MK and 1 class in TKO for Year 2008/2009.  Is it ture?

我在小一簡介會都聽到陳校長說3班mk, 1班tko (in 2008-09)

參觀時聽老師講, 只有圖書課可上去用library, 那好似大唔大又唔係太重要了, 不過, 其他小學都係咁的嗎? 唔可以 lunch time 自己去借書的嗎?? tko是否都係咁樣的安排?

原文章由 軍魁星 於 07-7-15 22:19 發表

TKO 係大好多, 不過係由六百位同學共用, MK 至07年九月都係四個班, 未夠100人.

MK d 書較適合初小, 聽星期六帶我地參觀的老師講, 好快會由TKO搬d適合初小的書過來.

昨日我都帶小朋友去面試, 面試過程一般啦... 昨日好熱好曬, 我們覺得空氣好差, 始終係旺角嗎... 校園設施不足, 校園又細... 樓梯就覺得最差, 想像下下起大雨.. 小朋友上落一定濕身.... 我地都同老師講... 只選 tko....

原文章由 verytired 於 07-7-16 11:30 發表
昨日我都帶小朋友去面試, 面試過程一般啦... 昨日好熱好曬, 我們覺得空氣好差, 始終係旺角嗎... 校園設施不足, 校園又細... 樓梯就覺得最差, 想像下下起大雨.. 小朋友上落一定濕身.... 我地都同老師講... 只選  ...

Totally agree...

We interviewed in the morning on Sunday, all is o.k.
My son said the teacher let him to draw a picture of park, write several chinese words following the teacher, speak   some English words (i.e. cow, horse, sheep), and answer the English question (Do you brush the teeth by pencil?) so he could answer "No" But he can not tell me whether    the English teacher is net. (Since he only can tell me indian or chinese, his English teacher is a indian at Kindergarten).

I have inquiried the G.T. they said maybe some students were interviewed by the NET.  Since so many students, NET will not interview all students.

其實經昨天參觀學校後,的確係比我想像中好好多,之前我成日想會係間好殘好舊的學校,但昨天看過後覺得學校係好有誠意去攪好間學校,盡量令小朋友有興趣去學習

我之前亦有去過其他的直資新校,環境設施當然是無得壇,家長們還笑說這些是學校中的豪宅 ,要GT用MK的校舍和這些學校比較真係無得比,所以針無兩頭利,首要都係睇家長們認唔認同學校理念同適唔適合小朋友性格。

當然在我黎講都係要睇學校收唔收先算,所以我都會見好幾間,邊間收再慢慢去考慮,而家去諗都未免太言之過早   

原文章由 HKQQbaby 於 07-7-16 11:49 發表
We interviewed in the morning on Sunday, all is o.k.
My son said the teacher let him to draw a picture of park, write several chinese words following the teacher, speak   some English words (i.e ...

小女佢話無考都數學,用佢最鐘意的食物引誘佢都話無  只係話玩在畫心意咭加寫字,問中文字同英文字,有用英文問佢What is your father's name??咁喎!!!! 重有切左七巧板與拼圖,一份小禮物係老師話佢畫畫專心送的,而另一份係佢答哂問題送的,就係咁啦

原文章由 HKQQbaby 於 07-7-16 11:49 發表
My son said the teacher let him to draw a picture of park, write several chinese words following the teacher, speak   some English words (i.e ...

個個人expect唔同,我自己覺得旺角校舍已經唔差.

上落樓梯會濕身嗎? 唔知舊家長們有冇意見俾下? 我自己唔覺問題咁大.

記得有位家長講過,讀書首重係教學,係要學校software唔係hardware, 有d學校或者真係好大好靚,不過應該諗清楚自己想俾乜野仔女,係一間好靚好大既學校呢,還是良好師資,自己認同既教學理念.

講真而家既學校比起我地以前一代既已經先進得多,靚得多啦.

學校靚唔靚,對我黎講係其次,最緊要老師有愛心去教育小朋友,學校教育方式係自己buy既.

完全同意淡然的意見,每個人的需要與要求也不同,我個人比較看重學校的軟件,我們欣賞老師的專科專教及愛心,回看十年年的gt校舍也不是頂級的,但今天的成績有目共睹!tko及mk的校舍我也有參觀過,mk的面雖不及tko大,但正如軍魁星說,mk的學生不多,平均每人佔有率來說,也許不如想像中細吧!
我本人對mk的感覺很好,因為是是為幼小而設的,反而會更適合小一生至小三生,很有生氣,我們蠻喜歡.
祝大家能如願以償,囝囝囡囡能入讀心儀的學校

I found that the Monkok office is quite old.  The one that they show you are good. But other rooms are not in good shape. The toilet bowl is too high and might not be suitable for young kids.

原文章由 brianng 於 07-7-16 18:32 發表
I found that the Monkok office is quite old.  The one that they show you are good. But other rooms are not in good shape. The toilet bowl is too high and might not be suitable for young kids.

我見地下一層有踎廁,但上面樓層好像沒有.
上次囡囡還未夠氣力按水喉洗手,我教她可以出去外面走廊的洗手盤洗.

[ 本文章最後由 淡然 於 07-7-17 13:15 編輯 ]

原文章由 brianng 於 07-7-16 18:32 發表

樓下G/F 個toilet的toilet bowl 好低, 我個仔屬於最矮果幾個之一, 都無講過話有問題.  洗手盤要用力壓下才有水, 就在學期初時用唔倒, 後來佢自已見人用拳頭打落去會有水出, 咁佢自已就解決左個問題囉.

原文章由 淡然 於 07-7-16 12:49 發表

上落樓梯會濕身嗎? 唔知舊家長們有冇意見俾下? 我自己唔覺問題咁大.

學校有上落樓層有兩條常用的樓梯, (另一條在教員室旁邊的唔計, 因為學生較少用).  兩條樓梯中一條窄的是半露天, 而另一條最常用, 近正門, 最闊的一條係全室內的.

橫風橫雨而又要返學的日子其實真係好少, 而且平時樓梯有小小濕, 例如同學倒瀉水, d同學仔會通知阿翠姐, 翠姐第一時間會去抹干佢, 有兩次等放學同我地傾計傾到一半, 聽倒對講機度話有同學倒瀉水, 翠姐都即刻去抹.  相信落雨的日子, 學校唔會叫d同學去行果條濕左既樓梯掛.
‹ 上一主題|下一主題