用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將上小一的家長,現在有否感到壓力?
樓主: lovelyTabo
go

將上小一的家長,現在有否感到壓力? [複製鏈接]

Schizo 該用戶已被刪除

Re: 將上小一的家長,現在有否感到壓力?

親子教學模式....就是要家長們一同參與教導自已的孩子....但好似我地呢D兩個都要番工的....就唯 有放工同放假時參與...

順其自然啦, 在小學一定會成長得快, 有樣學樣...最緊要識分對同錯, 其實依家train定都得嫁...唔使咁刻意...費事俾自已壓力....一樣一樣慢慢來....

我都要list定張評核紙....睇下佢有D乜在要follow up...有D乜已經pass??   

放鬆D...至於功課方面我果個一向都自已搞掂...但上到小學我會同佢check下, 祇要上堂有聽書, 就唔使點溫,,(我以前都是咁).....

我都係四處叩門, 交左8間, 只有2間有得見, 呢2間係只要交表就有得見, 成幾百人見, 得個幾個位, 點爭???

其他6間, 一d回音都無, 好旁惶

charmaine_1 寫道:
我就捱唔住,派得唔好,得自己四處叩門,聽日仲要
in呀     

超級版主

我自己都好擔心,因為個仔寫字超慢加核凸,平時一玩就唔專心,吩咐佢做超過一件事就只係記得第一件事,唔記得又唔會問我,只係企係度唔知做乜,將來我驚佢上堂會夢遊唔知先生教左d乜,要做乜野功課或測驗考試內容就死喇~

仲有,上到小學全日制,我又驚佢會眼訓,仲有最弊係驚佢要係學校開大,因為我唔信小學d廁所會有幼稚園個d咁乾淨咁勤清潔,不過幸好佢係仔,但到我個女上小一時我又要驚多次,仲要擔心好多。

好彩有大家同埋一齊驚,有同感、同甘苦、同分享。

戰戰兢兢過度佢,我哋小朋友要到佢哋嘅小社會,學習各種事物,會識到好多人,會好興奮,祝順利。
每日都有好多膠,你我分類要回收
晚上少開冷氣,自幼成習慣身體好
重用,回收,減碳,應買先買不浪費
救救地球,盡量環保,為下一代,身教言教

平常心!Step By Step !安心!安心!自我安慰。

每日都有好多膠,你我分類要回收
晚上少開冷氣,自幼成習慣身體好
重用,回收,減碳,應買先買不浪費
救救地球,盡量環保,為下一代,身教言教

lovelyTabo 寫道:
未quit份工陪他升小一,就是跟你的plan一樣安排,搵定補習社接放學,等我放工(應該做晒功課),只替他溫下書便可.但發覺,有d補習社幾衰的,會給予答案讓他抄的,發問又唔多採,卒之考試c晒!(我不是嚇你的,我朋友便是例子)你要小心選擇補習社呀!

靠人不如靠自己!

[quote]
daisysiu 寫道:
hi! lovelyTabo :
me too, 放工時間吾穩定,驚吾夠時間,所以搵定補習社,起碼在補習社做晒D功課煩小樣,回家後溫習,可以的話給小朋友有小小時間玩或看電視,不過我D朋友聽到我的選擇,話我太自私,吾負責任喎,而家吾知應該點做好個心十五.十六真係好煩!!!     
[/quote]

比人話係緊張大師,自問:莫非完全唔理�唔緊張佢地好咩?是要找個中位度,但一到教極�溫極唔識,便令你發癲LA. 將來還要面對功課�一連串默書,測驗,甚至考試..想起都怕怕   

頭先問他10-4=? 
竟然答我 =4        

lovelyTabo

我女幼稚園教完19-7=?了,
默書,測驗每個星期都有一次
所以上小一無問題啦,
不過我個女好百厭係男仔都無咁百厭果種,
e+好驚佢上到小學唔識檢點
到時真係日日見家長都似啦         

lovelyTabo 寫道:
比人話係緊張大師,自問:莫非完全唔理�唔緊張佢地好咩?是要找個中位度,但一到教極�溫極唔識,便令你發癲LA. 將來還要面對功課�一連串默書,測驗,甚至考試..想起都怕怕   

頭先問他10-4=? 
竟然答我 =4        

hoganmama

有無攪錯呀       
其他6間, 一d回音都無      ,
我地果個校網真係   

hoganmama 寫道:
我都係四處叩門, 交左8間, 只有2間有得見, 呢2間係只要交表就有得見, 成幾百人見, 得個幾個位, 點爭???

[quote]
in呀     
[/quote]

醒目開學勳章

哇,  大家攬住一齊驚囉   講起我個女仲慘  又冇記性又貪玩
同佢講完一次   過一陣佢竟然完全唔知我講過咩
唔知到時我要嘔幾多盆血呢..... 救命呀

^.<

我見現在d 中二學生已經吸毒, 小學生有d 都在街上食煙  
我有時會諗不如 quit 咗份工在小學階段陪佢, 除咗多d 時間陪佢讀書溫習. 另外可以親自接送返學放校, 應該冇咁易會學壞. 不過唔得, 經濟方面唔許可  

早排都有諗過架!! 不過後來又諗, 唔通唔讀咩~~ 叫住反而諗黎緊暑假隨左同佢預備下點樣迎接小學生涯, 就係要同佢盡情玩多d, 放完暑假有排捱嘛~~    

各位一齊加油努力!!

呢個主題很有趣, 我大仔九月入小一, 還有一弟一妹....奇怪的又不是太緊張...因為小朋友適應力太強了, 不要太擔心了

1)  去toilet問題, 最多只是褲難洗d, 有臭味, 下次必有進步
2) 食波餅問題--在公園有家長在場也會發生, 我仔試過一次, 他沒有哭, 只對我說 '呢種餅我不想再食!' ---哈哈
3) 小食開包裝'爆炸'---學校沒有人會罰你$1500, 大把同學會講俾老師/風紀聽, 有清潔掃呢!
還有吃飯豉油包開到週身係, 上art又校服都有, 食完飯又跑, 成身汗又不脫褸 etc
其實我在小學做的, 很多事對老師來說是很普通, 倒是可以處理到的, 況且他們已不是bb, 好叻又好阿q...
這都是我的經歷, 如我不是有3個孩子, 我不會知道原來bb一歲4個月已可自己坐定吃飯不用人餵(我細女, 二佬一歲半也可以做到, 大仔到現在仍較論盡, 可能小時照顧太多)其實無人幫的時候他們的生命力會好強, 所以relax放暑假啦
多d分享吧!

3lamma

Irene1121,

sorry that I can't control myself to     when I saw your passage......don't worry, our kids are smart & the teachers are caring for P1 kids gar. :  :

怕佢大便忘記帶紙巾到Toilet,又怕Toilet無紙巾>> most toilets have no tissue provided gar, if you afraid, put a pack of tissue in the pocket of your kid's uniform law  

上堂急小便大便怕老師而唔敢出聲瀨咗出來>> it is common for P1 kids gar, my girl in P1 also    

漏咗或唔見東西......>> SURE gar lar, you have preparation lar for example, 2 sweaters, 2 water bottles, 2 rubbers, 2 pencil cases.....

買小食唔識要找錢......>> don't give her $ law

小息開小食成包飛出來......>> you 開ed ar ma  

倒水倒濕晒校服書本......>> use water bottle with straw  

佢好唔專心又"論盡">> every kids are the same gar  

So, take it easy lar! We will have many many surprise in the coming Sept gar.
該用戶已被刪除

超級版主

有時都唔驚得咁多,想當年我阿爸阿媽要返工,淨係阿'女麻'阿爺接送,都唔覺我媽有幾擔心,我自己當年又冇乜不安喎。
不過好記得以前學校廁所好烏糟,阿媽教要拎起廁板'mou'係度去大小便,我諗而家應該會衛生d,不過有幾衛生就唔知。
至於食零食,我就到佢高年班先俾錢佢係學校買野食,依幾年都諗住整d健康小食俾佢帶返去先,等佢唔駛心思思冇得食。

係lor, 好沮喪
iloveyoub4 寫道:
hoganmama

有無攪錯呀       
其他6間, 一d回音都無      ,
我地果個校網真係   

[quote]
hoganmama 寫道:

[quote]
in呀     
[/quote][/quote]

除左功課,學習等要顧慮之外, 其實以上媽咪所說的論盡小事, 都不必費心, 小朋友有非常強的適應能力, 錯過一次, 下次就識醒目   

最緊要係同小朋友講, 在學校內無論發生任何事, 都要想辦法, 唔可以淨係喊。
Schizo 該用戶已被刪除

‹ 上一主題|下一主題