用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼 兒 園 20 毒 招 虐 兒
go

幼 兒 園 20 毒 招 虐 兒 [複製鏈接]

幼 兒 園 20 毒 招 虐 兒

獨 困 黑 房   膠 紙 封 口   指 篤 肛 門
家 長 組 織 指 控 幼 兒 園 20 毒 招 虐 兒

【 本 報 訊 】 原 本 是 保 護 兒 童 的 樂 園 , 竟 變 成 魔 鬼  室 。 關 注 學 校 虐 待 兒 童 家 長 會 昨 揭 露 部 份  師 , 以 20 項 毒 招 虐 待 學 生 , 有 幼 童 更 投 訴 被  師 玩 弄 性 器 官 。 一 名 女 兒 曾 就 讀 名 校 幼 兒 園 的 家 長 昨 現 身 說 法 , 哭 訴 愛 女 被 多 名 老 師 以 插 眼 、 手 指 篤 肛 門 等 陰 招 侵 犯 數 月 之 久 。 女 兒 雖 已 轉 校 一 年 , 至 今 仍 要 接 受 心 理 輔 導 。
關 注 學 校 虐 待 兒 童 家 長 會 由 數 名 子 女 曾 遭 學 校  職 員 虐 打 的 家 長 組 成 , 主 席 周 太 昨 在 成 立 記 者 會 上 透 露 , 過 去 數 月 收 到 10 宗 年 幼 學 生 被 老 師 虐 打 投 訴 , 涉 及 9 間 學 校 , 一 名 家 長 反 映 包 括 其 3 歲 兒 子 在 內 的 6 名 學 童 曾 被 老 師 性 侵 犯 , 如 被 玩 弄 性 器 官 及 反 開 包 皮 等 。
邱 太 的 5 歲 女 兒 自 04 年 9 月 入 讀 油 麻 地 一 間 著 名 幼 兒 園 後 性 情 大 變 , 常 不 願 上 課 , 去 年 6 月 邱 太 發 現 女 兒 肚 有 瘀 傷 , 當 時 女 兒 解 釋 是 自 已 撞 傷 , 但 到 同 年 11 月 卻 相 繼 發 現 女 兒 左 面 頰 及 屁 股 有 傷 , 其 後 女 兒 和 盤 托 出 曾 被 老 師 插 眼 及 插 肛 門 , 校 長 更 曾 帶 她 到  堂 打 罵 。 邱 太 遂 於 去 年 11 月 9 日 , 聯 同 周 太 向 校 方 投 訴 。  

女 兒 仿 效 向 妹 妹 施 虐

周 太 兒 子 與 邱 太 女 兒 同 班 。 周 說 , 班 上 最 少 有 10 名 學 生 曾 被 虐 打 , 兒 子 透 露 「 個 個 ( 老 師 ) 都 有 份 打 」 。 兩 人 先 後 向 學 校 、 防 止 虐 待 兒 童 會 、  統 局 、 社 署 投 訴 , 但 不 獲 正 視 , 去 年 底 在 社 工 安 排 下 求 助 警 方 , 今 年 5 月 接 獲 警 方 通 知 因 證 據 不 足 不 會 起 訴 任 何 人 。
邱 太 憶 述 事 件 時 多 番 痛 哭 : 「 冇 想 過 學 校 係 咁 恐 怖  地 方 。 」 愛 女 轉 校 一 年 , 至 今 仍 會 仿 效 老 師 向 妹 妹 施 虐 。 家 長 會 建 議 , 家 長 若 發 現 子 女 被 虐 應 盡 快 驗 傷 , 因 傷 痕 是 最 有 力 證 據 。 該 會 查 詢 電 話 為 : 6623 0730 。  協 學 前  育 發 言 人 翁 巧 香 則 對 家 長 會 指 控 存 疑 : 「 今 時 今 日 都 幾 難 咁 樣 對 付 學 生 。 」
今 日 是 世 界 預 防 虐 兒 日 , 防 止 虐 待 兒 童 會 05/06 年 度 接 獲 797 宗 求 助 , 較 去 年 上 升 2.7% 。 總 幹 事 雷 張 慎 佳 促 請 當 局 成 立 兒 童 事 務 委 員 會 , 制 訂 保 護 兒 童 政 策 。

From: Apple Daily

Re: 幼 兒 園 20 毒 招 虐 兒

我見到呢單新聞都好驚, 因我囡囡現在有返n班,時常有不明傷痕, 有時連老師也不能解答我囡囡的傷痕來源,當我發問我的囡囡時,她好像左顧右盼逃避我的問題, 平時她跌傷或整親一定會告訴我的,因要我鍚番她.所以我都好擔心.

:cry:  :cry:

我在「幼稚園及幼稚園暨幼兒中心概覽」http://embhsc2.hkedcity.net/kindergarten/index.html找過,看來最大可能是這間「救世軍卜凱賽琳幼兒園」。

知唔知係涉及邊幾間幼稚園

簽名被屏蔽

Hi clad,

呢d 學校真係好過份!!!   

請問你點估到係「救世軍卜凱賽琳幼兒園」?

btw, kathyfcc 你女兒讀邊間?

好過份    

wah....我都聽過「救世軍卜凱賽琳幼兒園」有家長投訴,因為之前都有見到bkmami post d news 上黎, 但冇諗到依家上newspaper tim !

pdia 寫道:
Hi clad,

I think they should disclose the name of the kindergarten and all the names of the teachers too.

Agree!!!!

依D人真係無良心,點可以向小朋友下毒手,他們年紀咁小。    我都覺得應該把學校名向大家供報。

想不到學校 、 防 止 虐 待 兒 童 會 、 統 局 、 社 署 投 訴 , 但 不 獲 正 視 ! These are all rubbish!!!

Carmen2004 寫道:
依D人真係無良心,點可以向小朋友下毒手,他們年紀咁小。    我都覺得應該把學校名向大家供報。

我都有聽聞呢間幼稚園有家長投訴老師對學生不好
Marcus媽 寫道:
wah....我都聽過「救世軍卜凱賽琳幼兒園」有家長投訴,因為之前都有見到bkmami post d news 上黎, 但冇諗到依家上newspaper tim !

[quote]
pdia 寫道:
Hi clad,

[/quote]

都唔知有無攪錯, 可以對 d 小朋友做 d 咁毒既嘢. 咁無愛心, 就唔好去教幼兒園啦, 傳行啦. 佢哋咁做同性侵犯有嘜分別. 咁做對 d 小朋友既心理影響好大 gar 麻. , 仲要校長都喺咁,    :

Agree!! They are very bad...

ktmama 寫道:
都唔知有無攪錯, 可以對 d 小朋友做 d 咁毒既嘢. 咁無愛心, 就唔好去教幼兒園啦, 傳行啦. 佢哋咁做同性侵犯有嘜分別. 咁做對 d 小朋友既心理影響好大 gar 麻. , 仲要校長都喺咁,    :

Carmen2004 寫道:

想不到學校 、 防 止 虐 待 兒 童 會 、 統 局 、 社 署 投 訴 , 但 不 獲 正 視 ! These are all rubbish!!!

其實誰對誰錯都未有人知,,
而家大家都係聽緊片面之詞o者,,
我唔敢講d老師會唔會咁做,,
但斷估唔會咁白痴做得咁明顯俾家長設訴卦!

kathyfcc 寫道:
我見到呢單新聞都好驚, 因我囡囡現在有返n班,時常有不明傷痕, 有時連老師也不能解答我囡囡的傷痕來源,當我發問我的囡囡時,她好像左顧右盼逃避我的問題, 平時她跌傷或整親一定會告訴我的,因要我鍚番她.所以我都好擔心.

:cry:  :cry:

咁你又唔好樣樣野都推去人地到,,
做父母o既係咪都要檢討下點解自己個女有事都唔知呢?

聽到D咁0既新聞真係吾開心,咁無愛心,做幼師,害?D 小朋友。

聽到D咁0既新聞真係吾開心,咁無愛心,做幼師,害?D 小朋友。
‹ 上一主題|下一主題