用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Tonbridge school Vs Winchester college
go

[英國] Tonbridge school Vs Winchester college [複製鏈接]

請問各位意見,小朋友演奏級音樂,運動一般般,理科較強,如果你們會怎樣決擇這兩間學校for year 9呢?
   3    0    0    0

回覆 wonderpet 的帖子

我認為Wincoll較適合。

看過之前一些comment, 感覺wincoll好似相對地"書齋"一些,和管得嚴少少,對嗎?有嘗試對比它們考公開試成績為其中一考慮,每年也各有上落,大致上好似叮噹馬頭咁

回覆 wonderpet 的帖子

你PM我詳細講

近幾年Wincoll 大學收生冇以前咁好,我個仔都收咗,仍考慮中⋯⋯不過,去的香港小朋友質素好高,慢慢諗😄

每個人對學校要求都有些不一樣,好奇一問,如果你放棄Winchester,會揀邊一間呢

收生時,Winchester 好似會預收多啲學生,預計會有學生轉去其他學校。
Tonbridge 的設施一定modern 過 Wincoll。Wincoll 嘅buildings 可以列入世界文化遺產 。

wonderpet 發表於 22-1-16 14:23
請問各位意見,小朋友演奏級音樂,運動一般般,理科較強,如果你們會怎樣決擇這兩間學校for year 9呢? ...

不好意思,請問是否已經收到tonbridge 的offer

2023 Y9 已收通知,waiting 果d 好似3月再考

milklok 發表於 22-1-24 18:45
2023 Y9 已收通知,waiting 果d 好似3月再考

謝謝回覆,我等緊2024,心急咗啲
朋友個仔讀Winchester,係頂級嘅香港學生,恭喜你個仔

milklok 發表於 22-1-16 17:47
近幾年Wincoll 大學收生冇以前咁好,我個仔都收咗,仍考慮中⋯⋯不過,去的香港小朋友質素好高,慢慢諗&#12 ...

恭喜晒,請問你小朋友在香港讀什麼學校?及可以講解你小朋友是什麼類型嗎?

請問樓主是經agent 報還是自己直接到學校deal?
可否share一下個process? 感謝!

只係大家分享,兩間學校admission 程序跟他們網址一樣,首先一定要pass ISEB, 跟住就interview, Wincoll 會一對一面試(因疫情可以zoom), 不斷問問題,包涵不同範圍,好考小朋友反應,因成一小時長,考官從而知小朋友適唔適合Wincoll,好似每個House 收一個香港學生。
Tonbridge interview 比較著重science,他們應該喜歡國際學校學生,阿仔學校有三個入咗。
有一樣野不要看輕,老師的推薦信好緊要的,學校靠封信更立體認識個小朋友,就算interview 失手,有機會後補的。當然小朋友要有一定的校內成績。

識人係放Eton揀Wincoll,呀仔鐘意自己揀,讀得好開心

milklok 發表於 22-6-19 20:55
只係大家分享,兩間學校admission 程序跟他們網址一樣,首先一定要pass ISEB, 跟住就interview, Wincoll 會 ...

Thank you!

Eton 風氣比較自由,似大學生,怕一些小朋友定力唔夠,沉迷上網打機,難取捨。

回覆 milklok 的帖子

呢樣I beg to differ。講liberal,Wincoll先係傳統英式寄宿學校出名最liberal最似大學嘅學校(連校服都一早廢除咗)...

起碼Wincoll 有prep time 又div,liberal中有規矩,Eton 係小朋友自己安排時間又一人一房,做乜自己決定。

回覆 milklok 的帖子

我諗兩個層面啦。行為上Wincoll會真係當啲仔係大人咁睇,講清楚規矩expect佢哋自律,互相尊重。Eton因為全部single room,有啲嘢變咗管唔到。
教學上,Wincoll出名最liberal,淨係一堂獨有嘅Div Lesson,咩都可以討論,就已經比其他學校更接近大學教育。

milklok 發表於 22-6-19 20:55
只係大家分享,兩間學校admission 程序跟他們網址一樣,首先一定要pass ISEB, 跟住就interview, Wincoll 會 ...

‹ 上一主題|下一主題