用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為何直私就係喜歡外向, 對答如流既小朋友? ...
go

為何直私就係喜歡外向, 對答如流既小朋友? [複製鏈接]

同大仔今年第一次玩直私遊戲, 新手年頭時咩都唔識, 成日上EK爬文, 衣家玩到尾聲, 心裡有些疑問, 希望有經驗的父母們解答一下
見到有人入到好多final round/有offer, 亦有人咩都無 (大前提係大家都係名幼生, 大部份家長都有追求學術) 有感比較出名既直私都係偏好(非100%選生標準, 但經觀察都大部份) 比較外向唔怕醜, 談吐得體, 對答如流既小朋友. 有時睇返大家D面試video, 都會讚嘆多2nd in/有offer既小朋友都係屬於淡定談吐流暢, 舉止成熟既

其實點解出名直私偏好呢類小朋友呢? 係咪呢類小朋友真係未來容易會有成就? 又有人同我講, 其實最後高小至到DSE都要鬥讀書 (咁當然都有性格同soft skills), 又有數據話dse成績其實名津仲亮麗. 又有人話根本唔關事, 只係出名直私唔想湊未成熟既小朋友, 同埋都鐘意叻講野既人幫佢宣傳校威.
咁我又唔明, 大家最後想成績好又唔係搵學術強, 定學術強既都係靠父母谷既, 講野叻反而先test到小朋友真係聰明? 又有人話識人成手強校offer, 最後入左神校又平平無奇, 媽呀我好混亂

其實我反而怕係自己小朋友比較內外, 未夠成熟, 談吐又未夠好, 係咪第日會輸蝕呢?

我自己都唔係好理解, 要幾千人爭百幾個位, 對於學校黎講, 真係唔易揀, 我都知呢個問題無標準答案, 但又真係疑惑左好耐, 真心請教
   14    0    0    0

回覆 lmb_lcm 的帖子

我都想知點解小一揀人就多數唔係想睇學術,但係小二考插班就做卷純學術,何解呢?

考小一基本上每間都睇學術,學術無返咁上下根本考唔到直資,二線私校可能容易少少,一線直資或私校想入到又要學術好,又要唔怕羞,除非運氣好好,個樣超可愛,老師一見到就超鐘意

醒目開學勳章 王國長老

傳統式學校較單向,可以話同檯食飯各自修行
近年學校傾向雙向學習,即有討論、自我完善、什至講到flipped classroom(即孩子自學理解後返學為發問)
當大催勢係咁,學校自然地會希望吸納鐘意自學、學發問、但又配合到班房秩序嘅學生,學生越投入,整體教學完成度至能提高(即講得白d可以教深d試多d)
所謂享受學習又能提升教學質素就係咁練成

唔擔保對每一個學生都effective ,亦唔代表面試收返嚟嘅一定係最好,但我認為學校嘅目標係如此,越要求自學自理嘅學校越係咁

至於未有直私offer的,亦真係唔代表inferior,只係在速配遊戲中未能佔盡天時地利人和吧了

考直資、私小係一個matching game, 外向、對答如流既小朋友在面試中容易表現到自己及吸引老師注意,但唔代表一定有offer, 有D文靜學生或觀察型學生一樣可以考入神校,最終有無offer, 都要夾埋天時地利人和因素。

回覆樓主:

其實同speed dating無乜分別,短短時間問你幾句,好傾、感覺開朗願意分享自己的事,會比較令你想更深入了解。

問你每次答得兩個字、緊緊張張自然next one

QLCM 發表於 20-12-31 19:50
回覆 lmb_lcm 的帖子

我都想知點解小一揀人就多數唔係想睇學術,但係小二考插班就做卷純學術,何解呢?

點會唔係睇學術?

小一面試好多時第一round就係考學術(例如男女神校以往的第一round,女神校的做工作紙、全港最多人報的TSL等)。到第二round就睇性格對答合群眼緣。

所以學術不好,好多時first round已被out。但當然,K3學術勁極有個譜,到插小二時,讀了一年小學,應該學到好多野,就當然更重學術了。不過以我所知小學插班考學術都只是first screening

其實絕大部份直私小一面試時都很重視學術,但感覺名小神校同時會看重小孩的潛力
良好學術除了反映小孩有良好學習能力,亦可推斷其家長有心培育子女,這是家庭潛力。而不難發現外向、擅於溝通的孩子有主動學習的優勢,他們會問、會反駁、不怕面曚,較勇於面對失敗,這些都是很強的學習戰鬥力

學術係直私first round已揀左,外向、活潑、主動,無疑較易吸引注意,可能較易有正選offer.

但小朋友只有一個pat pat, 內向小朋友最後都可以有好多offers, 亦可以有神校offers

加油(emoji)(emoji)

表達能力好某程度表現領悟能力高,語文好。呢啲都係有利學習因素。太內向表現唔到出嚟, 喺有限時間之下就冇辦法了

醒目開學勳章 貢獻勳章

學校都會想客觀評分,响呢個量表上面,一定係評一d表現,唔會對無表現評上分數

一個內向、慢熱、觀察型,甚至愛因斯坦,都唔會容易得分
學術,只係部分評分,但小一又唔可以筆試....
恐龍家

HappyCheerBaby 發表於 20-12-31 21:27
考直資、私小係一個matching game, 外向、對答如流既小朋友在面試中容易表現到自己及吸引老師注意,但唔代 ...

係,坊間流傳一名校,就係困住一大班考生在一個班房內,裡面有玩具丶樂器丶中英圖書等,然後睇佢地做D乜,有無爭執,自動攞玩具玩定靜靜睇書,然後心裡有數了。 其實考中學也如是,我個女舊年考其中一間女神校(中學),早上8點全部8∞人入哂去,十二點半先放人,中間分開唔同班房等,等4個鐘啊!其中睇下你等嘅時候做乜?玩手機?睇書?畫畫?做功課溫習?校方全看在眼裡。去到尾,又乖丶又文靜,讀書型梗著數D。

JojoDad 發表於 21-1-1 13:06
係,坊間流傳一名校,就係困住一大班考生在一個班房內,裡面有玩具丶樂器丶中英圖書等,然後睇佢地做D乜, ...

女神校小學我識至少兩個朋友女都係純玩玩具無睇書都入到。呢間學校第一round考既野已經test到小朋友有無睇開書。

好簡單,學術可以操,唔需要太叻(大前提係有基本學術就足夠),性格就難操。

lmb_lcm 發表於 20-12-31 19:36
同大仔今年第一次玩直私遊戲, 新手年頭時咩都唔識, 成日上EK爬文, 衣家玩到尾聲, 心裡有些疑問, 希望有經驗 ...

內向(觀察型)唔緊要,不用好多野講,但也不能不出聲,要有反應的。小朋友性格天生,不需要去改,反而發掘優點,加以培養,會有驚喜。
我同意樓上講,神校揀能力及性格,並不是要學術點樣超前。

sunnymama2 發表於 21-1-1 14:27
好簡單,學術可以操,唔需要太叻(大前提係有基本學術就足夠),性格就難操。 ...

agree
成熟/健談/自理良好=少社交/行為問題
揀這些學生,可以減少學校/老師麻煩+負擔
假若真係讀唔掂,有些自己都會走
收插班生咪再收啲學術勁嘅填補
學校真係無咩損失,反正大把人排隊補上

回覆樓主

因為有太多人可以揀,小朋友講野叻都係種能力。內向嘅小朋友係蝕底,你唔講學校又點知你識。

考小一一定有錯配,無理由小一定終身,唔使好介意結果。

DengCK 發表於 21-1-1 13:21
女神校小學我識至少兩個朋友女都係純玩玩具無睇書都入到。呢間學校第一round考既野已經test到小朋友有無睇 ...

女神小唔係想搵淨睇書既學生,舊生聚會上現任校長講既

NNbaby 發表於 21-1-2 01:13
女神小唔係想搵淨睇書既學生,舊生聚會上現任校長講既

女神小搵什麼類型既學生?好奇
進取自信型?

happypapa11 發表於 21-1-2 04:22
女神小搵什麼類型既學生?好奇
進取自信型?

自信、淡定大方、開朗活潑、學術好、表達力強
‹ 上一主題|下一主題