用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔迦密柏雨VS沙田崇真
go

大埔迦密柏雨VS沙田崇真 [複製鏈接]

小朋友屬 band 1 A水平,家住大埔,想問下迦密與崇真 DSE成績哪間較好?沙田又有中學 DSE成績比迦密出色?
   5    0    0    0

busy_penny 發表於 18-12-15 23:15
小朋友屬 band 1 A水平,家住大埔,想問下迦密與崇真 DSE成績哪間較好?沙田又有中學 DSE成績比迦密出色? ...
小朋友是哪間小學?

小朋友屬 band 1 A水平,家住大埔,想問下迦密與崇真 DSE成績哪間較好?沙田又有中學 DSE成績比迦密出色? ...

柏雨DSE成績出色?

沙田好多間都好清晰列明DSE成績內升八大分佈等
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

上水的鄧顯和沙田的曾肇添的DSE平均比大埔的迦密柏雨好。

tpmon 發表於 18-12-16 12:22
上水的鄧顯和沙田的曾肇添的DSE平均比大埔的迦密柏雨好。

點止柏雨,曾記/沙崇等高過莫壽增,只係大埔家長眼中柏雨莫記好勁,其實外區更勁!

mrs.so 發表於 18-12-17 16:17
點止柏雨,曾記/沙崇等高過莫壽增,只係大埔家長眼中柏雨莫記好勁,其實外區更勁!
...
所以, 當年選小學時就選了外區, 依家升中, 都唔會返嚟了。 其實, 好多時係家長、同學自我感覺良好。我有位親戚, 剛剛DSE, 之前成日聽佢阿媽講到個女幾勁, 點知, 臨近DSE時, 話學校個mock估計成績唔多好, 佢小朋友原想入HKU Law, 點知出嚟只入到HKU 文學院。不過, 點都叫入到U既成績了。

little_yolky 發表於 18-12-17 16:25
所以, 當年選小學時就選了外區, 依家升中, 都唔會返嚟了。 其實, 好多時係家長、同學自我感覺良好。 ...

咁似大埔墟山頂英中Case
所以呢。。。 眼光真係要放遠一點
知道返學路程可能辛苦
將來返工可能更辛苦

曾記成績應最好,沙崇莫記柏雨只是略略不及;  莫記差不多年年都有入到醫科的,有時仲一屆入幾個。 上述幾間都是好學校,做到學校最top那批,競爭力其實相差不大。

回覆樓主

朋友小孩,大埔區小學,主科平均只有7x分,但已是band 1C成績,我真的不明白

LOVELY-BABE 發表於 18-12-17 22:28
朋友小孩,大埔區小學,主科平均只有7x分,但已是band 1C成績,我真的不明白
...

邊間大埔小學?

曾記今年有12個入MBBS,成绩很好,崇真也不錯

沙田區應有三間中學DSE成績較監獄出色

另外亦有兩間係同佢成績相若

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-18 10:42

邊3間好啲?邊2間相若?

真係好貼地既形容

想了解下沙田中學, 我只識呂中曾中

請問那3間更優,那2間相若?
呀囡1a尾到1b頭,但她極不願跨區,只鍾情迦密,我們因此一直沒深究區外的學校外,也決定放棄自二。
但要落筆填自行時,又覺得放棄自二位好可惜⋯ 呀囡星期六去完王肇枝就叫我們選王肇枝給她做次選⋯
嗯,我這個囡,課業功夫很獨立,我和先生從沒理會過她的功課/考試 (無補過習)⋯ 可能這樣,我們很尊重她選擇心儀的中學。

但來到真正選校這階段,溜灠更多BK分享後,很困惑⋯
hkpapa, 誠意請你指引一下(emoji)(emoji)⋯⋯ 雖然,感覺呀囡同意選沙田校的機會很微,但願知道更多也叫有"諗”過⋯

sherran 發表於 18-12-19 23:09
呀囡1a尾到1b頭,但她極不願跨區,只鍾情迦密,我們因此一直沒深究區外的學校 ...

迦密柏雨一直只公佈33222率和入U率,DSE成績沒有太多資料。但以近兩年入U情況參考,柏雨表現不見得比其他地區B1B中學好多少。
莫只曾在第二屆DSE公佈過成績,只有B1B水平,王肇枝近年一直反覆在B1B/C之間徘徊。

沙田達B1A水平,有曾記,沙呂和沙崇,B1B接近B1A水平,還有聖羅撒和沙培
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sherran 發表於 18-12-19 23:09
呀囡1a尾到1b頭,但她極不願跨區,只鍾情迦密,我們因此一直沒深究區外的學校 ...

還有一點要注意是開班數目,全港開5班或以上的津校只有二三十間,而沙田區便佔四間。當年不肯自願減班,可見校方對成績及收生的自信。
個人認為,TST肯定係沙田區龍頭校,係B1aa水平,不用懷疑。
而沙呂則多是兩呂小的首選,非呂小生在抽獎上係蝕dd。
至於沙崇,有新校舍後可把班級結構由5變6,係全科5變6,並非其他校只中英數小班,校方有足夠班房做小班教學,成績標升好快。
以上3校加上St.rosa都係開足5班校,中一位比其他4班校多。
利申:沙崇用家

請問沙崇學業壓力大嗎?功課量又如何?謝謝解答。

回覆 la5711 的帖子

我估唔止略略曾記上年入左12個E

02413124 發表於 18-12-20 12:11
回覆 la5711 的帖子

我估唔止略略曾記上年入左12個E

入醫咁多,曾記比迦密柏雨高班好多。
‹ 上一主題|下一主題