用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 循道叩門唔駛111?
go

循道叩門唔駛111?   [複製鏈接]

我係19-20既, 今日去完循道聽簡介, 家長當然把握機會問下叩門問題啦, 老師(佢自己話佢今年都有份interview), 問係米得111先可以interview, 佢答其他位唔多, 淨係111都in400個, 所以都機會唔大(唔係111)....話佢地注重interview時既表現, 學術唔會考好深

有冇媽媽18-19試過唔係111但都有得in?而且又得左? 可唔可以分享下經驗呀?
   5    0    0    0

阿仔今年000有得interview, 要7月先知結果, 但我都相信111, 110呢d係有分加嘅, 000除非除表現好好, 否則好難突圍, 我都相信阿仔機會不大

cyrus_takeshi 發表於 18-6-14 14:44
我係19-20既, 今日去完循道聽簡介, 家長當然把握機會問下叩門問題啦, 老師(佢自己話佢今年都有份interview) ...
朋友曾於幾年前, 名幼000叩門, In完收咗. 同年EK上不少話有111既會員連In都無得In

至於叩門呢......

話佢地注重interview時既表現, 學術唔會考好深

學術考到小一中英數全學期既內容, 叫唔叫深呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 sheepyland 的帖子

可能有D分別, 最近有POST都話考題同見O既時間長短都唔同.

hkpapa852 發表於 18-6-14 14:51
朋友曾於幾年前, 名幼000叩門, In完收咗. 同年EK上不少話有111既會員連In都無得In

至於叩門呢......
講緊邊間?

回覆 hkpapa852 的帖子

唔係掛? 我之前聽過朋友講, 考倍數....可能18-19或19-20又變左?

咁樣聽完, 真係唔知仲放唔放好

cyrus_takeshi 發表於 18-6-14 14:56
回覆 hkpapa852 的帖子

唔係掛? 我之前聽過朋友講, 考倍數....可能18-19或19-20又變左?
係喎, 想確認一下, 妳講緊邊間循道?

我講個間係京士柏個間循道, 幾年前朋友小朋友既叩門情況

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我000, 今年有得IN, 但阿囝IN左20分鐘都未夠就出返0黎, 仲話做卷淨係做一份中文卷,所以機會好細。

但我見面試當日, 好多著住KV校服的小朋友,相信學校都揀小朋友讀邊間幼稚園0黎IN。

不過, 到收生可能111都係有分加。

HAPPYT 發表於 18-6-14 15:07
我000, 今年有得IN, 但阿囝IN左20分鐘都未夠就出返0黎, 仲話做卷淨係做一份中文卷,所以機會好細。

但我見 ...

我仔都係in左30mins左右, 佢都話係做一張paper, 不過係做數學囉

我仔都係著校服去呀(唔係kv), 因為in完趕住返學

hkpapa852 發表於 18-6-14 15:04
係喎, 想確認一下, 妳講緊邊間循道?

我講個間係京士柏個間循道, 幾年前朋友小朋友既叩門情況
Sorry, 冇講清楚邊間添. 冇錯, 係京士柏 (31網)的循道

cyrus_takeshi 發表於 18-6-14 15:14
Sorry, 冇講清楚邊間添. 冇錯, 係京士柏 (31網)的循道

不用

回覆 HAPPYT 的帖子

我女前面的男仔見左18分鐘左右便出來, 我女就大約30分鐘, 但女自己話, 前面的男仔唔係等好耐, 所以快...

如果我女講得準確, 今年又唔算好深,

中文讀句子, 講故事, 英文兩條問最愛的顏色和動物, 數學有2+3+5=?, 普通話就兩條, 我女只識一條。
我們是020

sheepyland 發表於 18-6-14 15:13
我仔都係in左30mins左右, 佢都話係做一張paper, 不過係做數學囉

我仔都係著校服去呀(唔係kv), 因為in完趕 ...

我仔都係做數
有讀中英文文章
有表演

忘記講, 我女都係一坐下, 就做一張黃色紙, 有問直線和曲線

helenmelody 發表於 18-6-14 15:36

忘記講, 我女都係一坐下, 就做一張黃色紙, 有問直線和曲線 ...

請圈出哪些圖形全由曲線組成

helenmelody 發表於 18-6-14 15:17
回覆 HAPPYT 的帖子

我女前面的男仔見左18分鐘左右便出來, 我女就大約30分鐘, 但女自己話, 前面的男仔唔係 ...

我仔係2+9+8

回覆 penguinding 的帖子

YES...我女話老師還有講答案比佢地知....

helenmelody 發表於 18-6-14 15:38
回覆 penguinding 的帖子

YES...我女話老師還有講答案比佢地知....

下?

penguinding 發表於 18-6-14 15:39
下?

不是提水,她的意思是,答完直線曲線那條之後,老師有講那個是正確答案。

不過,我女係唔清晰的,不用理我們好了⋯⋯

penguinding 發表於 18-6-14 15:38
我仔係2+9+8

我個仔話佢答左20,死得(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題