用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國住Boarding School
go

英國住Boarding School [複製鏈接]

亞女嚟緊會去讀Y12, 住Boarding, 除咗基本學費, 保險, Guardian 之外, 有冇其他費用要俾呢?
   1    0    0    0

maylmm 發表於 17-7-26 14:43
亞女嚟緊會去讀Y12, 住Boarding, 除咗基本學費, 保險, Guardian 之外, 有冇其他費用要俾呢?
...

機票、零用……

亮燈 發表於 17-7-26 14:56
機票、零用……
朋友話, 若學校帶學生去其他地方參觀, 會收取費用, 因為我哋資金唔多, 所以想有個心理準備

maylmm 發表於 17-7-26 15:03
朋友話, 若學校帶學生去其他地方參觀, 會收取費用, 因為我哋資金唔多, 所以想有個心理準備
...

都會有架!例如短程既TRIP、去睇話劇…等,但通常都唔貴,由幾鎊至廿鎊左右,亦有假期既TRIP,如去歐洲其他地方,咁就要幾百鎊,當然,你可以選擇唔去既!

亮燈 發表於 17-7-26 15:08
都會有架!例如短程既TRIP、去睇話劇…等,但通常都唔貴,由幾鎊至廿鎊左右,亦有假期既TRIP,如去歐洲其 ...
唔該晒

醒目開學勳章

maylmm 發表於 17-7-26 14:43
...

Exeat & half term可以留校嗎? 如否, 要guardian安排home stay要另外比錢, 每晚GBP3X-4X, 有些公司要每次多收半日錢

3b 發表於 17-7-26 15:28
Exeat & half term可以留校嗎? 如否, 要guardian安排home stay要另外比錢, 每晚GBP3X-4X, 有些公司要每次 ...
Exeat & half term 係咪指復活節同聖誕節果D時間呀

maylmm 發表於 17-7-26 15:16
唔該晒

唔使客氣

醒目開學勳章

maylmm 發表於 17-7-26 15:30
Exeat & half term 係咪指復活節同聖誕節果D時間呀

不是, 大假期以外的其他假期, 每年有3個half term (10月, 2月及5月), 1年有6個exeat (星期五至日), 每間學校的假期不一樣, 你要問下學校 (照理你應該已經收到學校的school dates schedule).

3b 發表於 17-7-26 15:46
不是, 大假期以外的其他假期, 每年有3個half term (10月, 2月及5月), 1年有6個exeat (星期五至日), 每間 ...
由於去英國都係哩兩個禮拜先決定, 啱啱先收到學校offer letter, 其實都未申請visa, 所以好多嘢都唔太清楚, 多謝你解答

回覆樓主:

如讀英政府预科好似包住宿費,但午餐要自費。。。考慮買oyster 或travelcard,交通費慳好多。。。

brother4 發表於 17-7-26 16:40
如讀英政府预科好似包住宿費,但午餐要自費。。。考慮買oyster 或travelcard,交通費慳好多。。。
...
而家搵咗agent攪, 考果D都係私立學校, 由於想9月過去, 所以趕唔切搵政府學校lu

醒目開學勳章

我仔攪緊都係9月開學,又係同你一樣好多問題.

Exeat-係要你硬性離校.去host family住兩三日.

剛剛收到學生term,outside classroom如surfing,climbing,landscape,survival physics............

要另收費架.但都要比架啦.

回覆樓主:

英政府预科有boarding 好似不多,要一早揾。。。

kit2004 發表於 17-7-26 17:37
我仔攪緊都係9月開學,又係同你一樣好多問題.

Exeat-係要你硬性離校.去host family住兩三日.

小朋友玩好犀利有攀爬,滑浪 救生。。估要好小心選擇室內攀爬,景觀較好。。。

醒目開學勳章

brother4 發表於 17-7-26 18:18

小朋友玩好犀利有攀爬,滑浪 救生。。估要好小心選擇室內 ...
冇得揀,總共10樣,一個收費.£180

醒目開學勳章

maylmm 發表於 17-7-26 15:59
由於去英國都係哩兩個禮拜先決定, 啱啱先收到學校offer letter, 其實都未申請visa, 所以好多嘢都唔太清楚,  ...

時間很緊迫, 要盡快安排到指定醫務所照肺, 申請visa, 買機票.

3b 發表於 17-7-27 09:27
時間很緊迫, 要盡快安排到指定醫務所照肺, 申請visa, 買機票.
仲有一間學校哩一兩日會通知收唔收, 其實想入哩間, agent 話會趕得切, 昨日已經約咗照肺, visa會做特快.

3b 發表於 17-7-26 15:46
不是, 大假期以外的其他假期, 每年有3個half term (10月, 2月及5月), 1年有6個exeat (星期五至日), 每間 ...

我選校時,就選了exeat 可留校, 當時計過6個Exeat , 星期五 六日 三日已經3天 , £40/天 ,都£120 , 還有 來回車費 。
最主要又唔想她 又要執野(執來執去), half term 已經返香港 , 但exeat 學校會安排活動/參觀比低年級學生。

katrinafu 發表於 17-7-27 10:19
我選校時,就選了exeat 可留校, 當時計過6個Exeat , 星期五 六日 三日已經3天 , £40/天 ,都£120 ,  ...
邊間?係咪9月Y12新校? St Maxx Calxx? 我有冇記錯?
‹ 上一主題|下一主題