用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 88網循道美林好唔好?
go

88網循道美林好唔好?   [複製鏈接]

88網循道美林好唔好?
   7    0    0    0

ram201705 發表於 17-6-4 14:53
88網循道美林好唔好?

唔算寶校。88網算二線中或尾。

比上不足但比下也不太差。你爬下文,升中好似有2成幾band1, 我唔係好肯定。

siden 發表於 17-6-4 14:58

比上不足但比下也不太差。你爬下文,升中好似有2成幾band1, 我唔係好肯定 ...

請問美林同恩平比較,邊間好d?

靚媽1208 發表於 17-6-4 15:13
請問美林同恩平比較,邊間好d?

一定係美林

siden 發表於 17-6-4 14:58

比上不足但比下也不太差。你爬下文,升中好似有2成幾band1, 我唔係好肯定 ...

思平比佢好?

ram201705 發表於 17-6-4 15:43
思平比佢好?

我上面已經講咗美林比恩平好。

如果你唔相信,去叩恩平吧

siden 發表於 17-6-4 16:03

多謝你的意見

siden 發表於 17-6-4 16:03

你本是91網吧?

91派美林其實已經算好好彩,好過去91三線或91寶校。美林雖是88嘅2線中尾,但已經係借位俾91網最好果間。問題係唔知有冇校車。

上年六年級派位:http://www.fmml.edu.hk/it-school ... p;nocache1496567283
即使唔計胡忠,上年派去英中的學生有37/98。
校車資料:http://www.fmml.edu.hk/it-school ... p;nocache1496567313
當然這只是今年度的參考,校車商會根據乘搭的人數增加服務點

blackholekit 發表於 17-6-4 17:17
上年六年級派位:http://www.fmml.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=466&mode=publish ...

Good chart

鄭榮之我會當band2a,另外我唔計有開英文班嘅band2中學。所以band 1係大約30/98。

其實已經係好好

如果我係net 91,我乙2已經擺美林。有幾多間乙2大機會入嘅91學校有3成band1?

你講得啱,其實點介定band1每個人標準都唔同(以免中學只我點評佢)。所以我冇用呢個字詞,只用英文中學來表示,因為學校概覽有寫教學語言。
不過,非常感謝你幫我哋講句公道說話。有啲家長真係會以為我哋只有10+%上英中。同埋有啲會以為三成幾係好低比率。所以感謝你比個機會我哋澄清。😀

美林小學定係張煌偉好?

siden 發表於 17-6-4 16:28
你本是91網吧?

91派美林其實已經算好好彩,好過去91三線或91寶校。美林雖是88嘅2線中尾,但已經係借位俾 ...

係丫我係91網,所以對88網不熟。
我睇post冇咩人講美林循所以請教大家。
另外想問一下88網邊幾間係寶校,謝謝

cyy125 發表於 17-6-4 18:11
美林小學定係張煌偉好?

當然美林

ram201705 發表於 17-6-4 19:36
係丫我係91網,所以對88網不熟。
我睇post冇咩人講美林循所以請教大家。
另外想問一下88網邊幾間係寶校, ...

邊間宝就無謂講。

唔想令他人難受。請自己爬文。

美林係以前循理會白普理基金循理小學嘅下午校分拆的

blackholekit 發表於 17-6-4 17:43
你講得啱,其實點介定band1每個人標準都唔同(以免中學只我點評佢)。所以我冇用呢個字詞,只用英文中學來表 ...

hihi 請問你是否美林用家? 我都派到美林 想知多啲用家分享? 謝謝

我唔係呀,我係老師嚟架。如果你揾過教育王國2015年答問題的就是我了。正正因為咁,所以我唔方便講banding,因為客觀標準得教育局知每間學校有幾多%band1學生。
而我避免講嘢就係唔想阻真正用家發言,而不過以我經驗我哋家長好少會覆網上留言,所以上年我冇覆過,今年FB group一樣有人問呢個問題,但暫時都冇人答。我見開始講緊校車同升中,所以先搭下咀啫。我又唔想安排相熟家長答,會同校網的家長感言差唔多。

blackholekit 發表於 17-6-5 08:29
我唔係呀,我係老師嚟架。如果你揾過教育王國2015年答問題的就是我了。正正因為咁,所以我唔方便講banding, ...

謝謝你呀 老師。 網上真係冇用家分享呢間小學 我自己就感覺唔差 升中好似又ok 不過我擔心的是學生嘅風气同學習气分 家長大家好似唔多互動同交流咁。 又好似冇ws group fb group.

siden 發表於 17-6-4 16:28
你本是91網吧?

91派美林其實已經算好好彩,好過去91三線或91寶校。美林雖是88嘅2線中尾,但已經係借位俾 ...

請問有無人知恩平升中band 1 %?
我見佢網面無寫。。。
‹ 上一主題|下一主題