用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有關9月讀n 班
go

有關9月讀n 班 [複製鏈接]

請問你地會不會話比自己主流幼稚園聽自己的仔或女有自閉?因阿仔昨天確診左,係初期,佢現在21個月,黎緊佢9月便返n ,我今天會幫佢報單對單同密集,另協康的小組密集式是不是要家長陪上?
   0    0    0    0

我女都係黎緊9 月返n ,仲未排到評估。所以而家都諗緊返唔返好。。。怕一陣比人趕出校。

如果想快些知道結果,建議你找私家做評估,如發現有問題,可以立即排相關的training比佢,因我都是自己出去找私人做,即日有結果,因所有training都要排的

MLLi 發表於 17-4-28 03:01
我女都係黎緊9 月返n ,仲未排到評估。所以而家都諗緊返唔返好。。。怕一陣比人趕出校。 ...

我仔也是9月上N班

回覆樓主:

我仔也是九月上N班。我諗緊上午上密集式,下午上N班,會唔會好辛苦。

我那間是全日的,如到時真的要上午密集,下午n 班,或上午n班,下午密集,都要比佢試,試一段時間看看他能不能適應,昨天遞報名表去協康排密集,說最少要等半年,真的令我個心一沉

回覆樓主:

除了協康會,其他機構也有辦密集式課程。

lobb2015 發表於 17-4-29 14:15
除了協康會,其他機構也有辦密集式課程。
邁步(Step)、基督服務中心、links等....

C93052322 發表於 17-4-28 20:07
我那間是全日的,如到時真的要上午密集,下午n 班,或上午n班,下午密集,都要比佢試,試一段時間看看他能 ...

如果你要保留N班,通常校長會要妳返早主流,因下午訓覺醒左就係有d小組活動。
我仔都係全日N班,下午就密集

回覆樓主:

樓主你個小朋友幾大? 我個仔都係9月n班,懷疑自閉,協康昨天交表要排4-6個月,你係邊度做訓練? 私家醫生嗎?thanks

Same for my kid
Shall we have a WhatsApp group for kids who will study PN in aug/ sept this yr? If interested pls PN me

回覆樓主:

我仔宜家返緊上午密集式。佢有PN下午班 offer。時間上好fit。問題係佢有冇精神上堂啫。

Lobb2015,請問你仔有沒有上單對單,因聽人說單對單都要Keep 住

C93052322 發表於 17-5-11 23:39
Lobb2015,請問你仔有沒有上單對單,因聽人說單對單都要Keep 住

我仔本來上開單對單。後來因為有上午密集式,咁本來的上午單對單就要改時間。但因為同幼兒導師夾唔到時間,今個五月就冇咗單對單堂。感統和言語的單對單堂就仲有。我應該六月會上番幼兒導師單對單。
以上種種,再加新開始的針灸,和一向上開的 playgroup,真係好鬼忙。我老公想個仔讀PN。我反對就係因為我寧願休息同埋上單對單。

而上單對單亦都有啲壓力。我地兩公婆返工,老人家湊我個仔。佢地心軟擔心我個仔辛苦,成日問幾時停單對單。尤其是言語治療師又係玩玩具,幼兒導師又係玩玩具。老人家睇落覺得好似好重複。要回應佢地攪到我都好鬼煩。

C93052322 發表於 17-4-27 09:14

有offer時間又啱建議都試下上。

我仔返密集果度,有同學仔大一年的,果時無讀N,上年返K1返左一排無讀,今年9月再試過。人地媽咪無講啲咩,我都唔好意思問。
上個月中心果度安排左multi discipline 面談,都鼓勵我仔今年入K1,起碼我仔唔算有1行為問題,但要預左會比老師話唔乖,坐唔定跟唔上,意思係總之就最蠢果啲

lobb2015,我現在只暫時同佢上單對單, 一星期上3天(二,四,六), 其他密集都要排, 下星期開始埋針灸, 星期6早上還有之前上開的playgroup要上, 下午便同佢上單對單,其實都真係好忙, 如果7-8月可以排到小組密集的話, 到時單對單便要星期6才上,跟住又要keep住每星期幾次的針灸, 9月便開始返n班, 但我那n班是返全日的,而星期6早上都要返半天的,故到時可能要同學校說他要出去training. 因我們2公婆都是要返工, 故平日只可靠工人姐姐去湊他去針灸, 單對單的training 暫時便是我同老公分別同佢上,甘每人每星期只雖請半天假, 星期六下午我們都不用上班就由我們一起帶. 呢幾天, 我仔仔開始肯接受公園的滑梯(因他之前完全不肯滑下來),而開始肯同我地做byebye的動作, 這點我覺得有些開心,但言語上仲未有,現希望他真的有一天可以跟我們說話,駁咀......

其實讀了n班,你們會再找其他學校報K1嗎?

ivertam 發表於 17-5-20 07:07
其實讀了n班,你們會再找其他學校報K1嗎?

最好要搵定,因宜家無得原校升的都多,我仔差d就無得原校升,因讀K1都要重新在in,結果係成班N仔都升,得我仔係候補位,還要排的號碼都好遠,最後我同校長傾下,又寫下信,寫左仔仔宜家上緊咩訓練,可能佢地都覺得仔仔有進步,所以過左今年的統一註冊日的1個禮拜,主任先話,見妳咁主動幫仔仔,所以比我打jim,因有人放左位,我先有位讀,出邊in左3間,兩間唔收,一間後備,個時候真係好擔心無書讀

回覆 C93052322 的帖子

其實大部分幼稚園都有學前到校服務,你可以問問小朋友果間幼稚園有冇,我個女n班有參加,言語治療及幼兒導師兩星期一次,每次一個小時,另外仲有物理治療師訓練大小肌肉。

回覆 C93052322 的帖子

其實就算唔話卑老師聽,區地之後都會知咩事。
‹ 上一主題|下一主題