用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢VS真道
go

禮賢VS真道 [複製鏈接]

已註冊禮賢,但剛收到真道call waiting,選擇邊間好d?
   5    0    0    0

depends if u want a straight dragon school.

如果唔想升中再煩,當然真道是最佳選擇

個人覺得禮賢較佳。

呢兩間我都鍾意.

地點差咁遠可能係關鍵

真道,因為一條龍。

bubuG 發表於 17-2-15 10:27
真道,因為一條龍。

一條龍煩少好多

真道 的中學是Brand 1 定 2 ?  

睇番真道校網,推斷2016年最多有五十人上香港既大學,純粹個人推斷,不喜勿插,如果真係要計banding,真道未到band1成績。揀唔揀一條龍學校要睇小朋友適唔適合,有D小朋友讀書冇目標、冇動力,真道又冇提供名次,成績唔係太差、hea讀都升到中學部,但有D小朋友冇讀書天份,讀極都唔識既,又驚升中會派去band3校風差既學校,揀真道係好選擇,幾歲小朋友雖然細,但讀幼稚園時都大概知道有冇讀書天份,這是我及朋友多年前揀小學及中學既感想,希望可以幫到你。

真道IB 成績唔錯?

hippoo 發表於 17-2-15 14:14
真道IB 成績唔錯?
要睇就睇呢版, 坊間資料好多都有錯漏

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3296123
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bluestar3000 發表於 17-2-15 13:38
睇番真道校網,推斷2016年最多有五十人上香港既大學,純粹個人推斷,不喜勿插,如果真係要計banding,真道未 ...

曹校長在本年的FS1 admission 提及大學入學率為60%+。

回覆 lui 的帖子

應該包括自資、副學士等課程,這些課程要求DSE五科有十幾分已經收,如有講錯,請糾正。

bluestar3000 發表於 17-2-15 16:07
回覆 lui 的帖子

應該包括自資、副學士等課程,這些課程要求DSE五科有十幾分已經收,如有講錯,請糾正。 ...

應包括?那也可比較其他學校的大學入學率,其他學校也「應包括」,除指明三大外。

bluestar3000  對呀!有些中學顯示入大學率都係包括自資等課程,所以參考好了,不要盡信。   發表於 17-2-15 17:01

lui 發表於 17-2-15 15:27
曹校長在本年的FS1 admission 提及大學入學率為60%+。

其實唔駛估, 校務報告有少許資料:
http://www.logosacademy.edu.hk/wp-content/uploads/2016/11/2015-2016-Annual-School-Report.pdf

PDF P.66,67

DSE成績應該唔係太理想, 符合入學士學位既合格率為63.28%, 只有12/128人有25分或以上 (2016年通常要22分先可穩入8大學讀學士學位, 當然如果讀珠海, OU既要求可以低D)

IBDP成績一如過往幾年, 相對比較好, 整體平均分係37.6/45, 呢個分數只要唔係揀神科, 基本上都較易入到8大. 不過IBDP只有43人

目前真道入到IB個班都可以話唔愁入唔到大學, 但如果讀DSE個班, 要多加努力了!

因直資學校受EDB規管, 真道可選IBDP既學生比例一定不能過半(聽聞只可在~1/3內), 所以選真道既家長要有心理準備.

bluestar3000  謝謝hkpapa提供資料。  發表於 17-2-15 17:04
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

lui 發表於 17-2-15 16:43
應包括?那也可比較其他學校的大學入學率,其他學校也「應包括」,除指明三大外。
...

63.2% getting the minimum requirement of local government subsided universities whereas 60.9% getting in local and oversea bachelor degree. 28% getting in associate or higher diploma.

hkpapa852 發表於 17-2-15 16:46
其實唔駛估, 校務報告有少許資料:
http://www.logosacademy.edu.hk/wp-content/uploads/2016/11/2015-2016 ...

曹校長電台訪問話間間直資比例唔同,佢哋發牌時最少2/3 要支持DSE。

我理解,而家25+ 分應可入到港大社科或工程之類學科,是否?

lui 發表於 17-2-15 17:57
63.2% getting the minimum requirement of local government subsided universities whereas 60.9% getti ...
早兩年我也曾主要以升讀local degree比例為評價中學水平既考指標, 但近年發現local degree收生水平太參差, 8大最低要求可能係3322+best 5要22分, 但私立大專院校如OU, 珠海等, 可以係3322+best 5要12分都可以入到degree

至於海外大學既degree, 水平更加難料, 澳洲墨爾本大學同澳門大學, 兩者收生要求同學術水平, 都已差天共地.

所以, 比較理想係先睇學校DSE/IBDP既成績, 再加上升讀degree既比例去評估學校

ppmmbb  OU無12分咁低,中位數16-17分。珠海、能仁 ... 就唔奇!  發表於 17-2-16 09:54

retriever 發表於 17-2-16 07:56
曹校長電台訪問話間間直資比例唔同,佢哋發牌時最少2/3 要支持DSE。

我理解,而家25+ 分應可入到港大社科 ...
各間大學每年都有公佈各科DSE收生既比例:

港大2016年DSE收生要求:
http://www.aal.hku.hk/sites/default/files/HKDSE-Scores-16.pdf

其餘校院既DSE收生要求資料, 可以係呢度集中睇到:
http://www.pkms.edu.hk/career/2015/09/13/2016-%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E8%81%AF%E6%8B%9B%E8%AA%B2%E7%A8%8B%E6%94%B6%E7%94%9F%E5%9F%BA%E6%9C%AC%E8%A6%81%E6%B1%82/
‹ 上一主題|下一主題