用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 將來會出國留學,local or international school? ...
go

將來會出國留學,local or international school? [複製鏈接]

小兒會9月入小一,已有二線私小及CAIS offer, 請問各位經驗,若一早已打算送小朋友去外國讀高中的話,現階段應該讀local school還是international school比較適合?

有人說填鴨下學到的勤奮、紀律將來可以outperform 外國人。但小兒本身好動,但內向無乜自信,我怕入LS信心只會更低。

感激大家的意見!
   0    0    0    0

wigg 發表於 17-2-10 10:04
小兒會9月入小一,已有二線私小及CAIS offer, 請問各位經驗,若一早已打算送小朋友去外國讀高中的話,現階 ...

經濟負擔許可當然是國際學校

小兒會9月入小一,已有二線私小及CAIS offer, 請問各位經驗,若一早已打算送小朋友去外國讀高中的話,現階 ...

其實冇乜所謂,但如果想小朋友中文有一定根基的話,就搵間廣東話教中文既小學讀,如果唔太重視中文既話,就讀國際學校啦!

三或四年級先轉國際學校好D,始終local數學及中文教得深D。

其實不能一概而論,好睇個別父母教育理念丶取向丶經濟能力,亦視乎小朋友的性格,學習能力丶興趣等。

回覆 Ruby1219 的帖子

十分同意。其實不一定要讀國際學校才可以說好的英文,本地學校學生出外讀書成功的例子無數,DGS, Co-ed 的好學生英語水平一定不比國際學校學生差,甚至更好。而作為第二語言, GSIS 學生的德文更比英國學生強。所以任何一條路均有它的好處,要好好衡量自己的能力可以如何在各方面為小朋友作支援,才決定那一條路適合自己。

NanaLi1127  同意!  發表於 17-2-11 00:31

其實冇所謂,我阿媽係我小二同中四果陣係想送我去英國讀書,不過阿爸堅持要我識中文,起碼有張 DSE cert 證明我中文能力正常,往後大學畢業想留當地或者回港都得,甚至兩地考政府工都得。

唔一定「好動,內向無乜自信」係 local school 生活唔到,我呢個人版,超級好動(近乎 ADHD),冇時停成日爬來爬去,但係對陌生人就超級內向。我讀一線女校,老師雖然好討厭我咁活躍,但係佢地都算係有份建立我人生的一部份,無論好壞。

你永遠唔會知道個小朋友將來會點同埋去邊度發展,我情願畀佢留係 local school,唔得先去 international/出國,因為中文細個唔學,大個就唔願學,到時候想學已經太遲。如果一開始就去左 international school,我感覺就好似斷左佢人生其中一部份,international school 學生唔係咁願意講中文。我補習果兩個讀 QBS,唔願講廣東話/普通話,逼佢先講,同埋父母同佢地講廣東話,佢地講講下就用英文答。同埋數學真係淺到爆炸,我數學老師個女讀 AIS,d 數淺到佢頂唔順,要同個女操練。

當然,教育呢家野「家家有本難念的經」,不能一概而論,以偏概全。

1998Ruby1998 發表於 17-2-11 01:15
其實冇所謂,我阿媽係我小二同中四果陣係想送我去英國讀書,不過阿爸堅持要我識中文,起碼有張 DSE cert 證 ...

國際學校(尤其top 的幾間),不是你讀不好local schools時想考就考到的。有些top local schools 學生中學也考不到CIS, GSIS, 等等。

的確大部分IS學生不喜歡說廣東話,但也視乎父母。我個仔由細到大都係IS, 直到中四過埋英國,但到而家同我的對話是全廣東話。他中四時與其他兩個香港LS去的男生一同考A level 中文,結果他考到A*,其他兩位考A.所以真不能一概而論。
至於數學也是。普遍LS好像叻些,但阿仔剛告訴我他們學校裏從SIS 收來的男生數學超班。

好多謝大家嘅分享!我同意要學好中文,因為喺香港唔識中文都係難揾工,但同時英文都要兼備,唔係第日就算去咗外國讀書都係搞唔掂!我先生都係在香港傳統男校讀到中六,移民到外國讀埋大學,的而且確佢嘅數學超晒班。我公司亦有同事由細個開始讀國際學校,語文能力及處事都好好!

所以同意好睇小朋友!

回覆:wigg 的帖子

其实分别真是没有那么大。聪明的小朋友会很快把握规则,适应环境,不论是本地还是国际学校都能学好。

但是中文真是好重要,说不一定哪一天在香港中文的重要的程度会超过英文,所以我还是建议在本地学校读书。况且还没有国际学校那么贵。小学时间家长用些心孩子的成绩都会好好,现在的小学普遍也是活动教学,除非家里钱多,实在没有必要在小学阶段投入太多金钱。

回覆 wigg 的帖子

我個人覺得係間學校是否適合你兒子。

香港的本地及國際學校都有一定數量的優質學校,各擅勝長。小心選擇一間適合你兒子便可。

我情況同樓主好似,想個仔喺香港讀小學,之後打算送佢過加拿大讀grade 6-8. 自己覺得呢個階段最適合去外國讀書,一來可以train up有口音嘅流利英語,二來小朋友會比較融入當地社會。志於那一個grade過去要視乎到時小朋友嘅適應能力同屋企嘅經濟情況。

三年前我仔有一間不錯的直資和CAIS嘅offer,當時報CAIS都係諗住第時都會送佢去加拿大讀書,CAIS會係一個不錯嘅選擇(有報CDNIS但唔收)。最後,我哋揀咗去直資,因為諗完一大輪,都係先打好中文底同埋訓練好紀律為首要。去到外國真係一切都要靠自己,自律同自發性真係好重要。

由於我會prefer舉家過去陪伴孩子一起生活,而加拿大嗰邊基本上唔會搵得返香港嘅人工,所以要把握呢幾年時間去儲定錢。有諗過想將阿仔小學畢業之後,再申請入CAIS浸2-3年,brush up佢英文咁佢可以大少少過去都容易銜接啲(我唔想佢過去讀ESL,所以一係年紀細啲過去或者英文好啲嘅時候先過去),咁我哋一家可以再推遲幾年時間再搵下錢(現實是如此殘酷(emoji)),同可以等埋妹妹再大啲先一起過去。

MYPPBB  我都打算讀完小六過去加拿大讀Grade7  發表於 17-2-25 18:08

回覆 1998Ruby1998 的帖子

我都有這個念頭,比仔仔入IS。不如大家share 下。 whats app group pm me.

lovelybunny 發表於 17-2-12 20:43
我情況同樓主好似,想個仔喺香港讀小學,之後打算送佢過加拿大讀grade 6-8. 自己覺得呢個階段最適合去外國 ...

你會去加拿大邊度?

Jlyan028 發表於 17-3-24 10:35
你會去加拿大邊度?

去Vancouver. 你呢?

lovelybunny 發表於 17-3-24 12:14
去Vancouver. 你呢?

我都係呀(emoji)

lovelybunny 發表於 17-2-12 20:43
我情況同樓主好似,想個仔喺香港讀小學,之後打算送佢過加拿大讀grade 6-8. 自己覺得呢個階段最適合去外國 ...

我都係想小朋友有一定中文程度及數學基礎,所以打算小一選擇local school. 不過我見多數家長係讀完小學先移民外國,但我老公要小朋友讀完小二丶三就走。會不會太細個?
‹ 上一主題|下一主題