用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教vs港同
go

高主教vs港同 [複製鏈接]

請問那間好D呢?
   2    0    0    0

waikong618 發表於 16-11-23 12:26
請問那間好D呢?
比我簡,我就簡港同,高記見晒底,最勁就係咁,最弱又不太差。港同就行緊上升軌,未見底。

不過,講到尾,都係睇孩子性格囉。

Felix223    發表於 16-11-23 14:30

回覆樓主:

謝回覆,知唔知入大學率呢

waikong618 發表於 16-11-23 12:52
謝回覆,知唔知入大學率呢
我諗港同太新,入u率數據未算太穩定既,雖然去年有出過狀元。

我姪女剛在港同升讀小3,聽說冇測冇考 (唔 sure有冇聽錯),反正我冇詳細追問。

只係憑感覺,你以為佢唔谷,實際上係有 d谷,不過就唔係迫你死背爛背死測驗考試,死鋤書咁。
好似係好多 project 做,及培養興趣咁囉。 我見我姪女睇英文書都幾叻既,剛剛暑假已可把成本star wars kid version 睇完,而平時行為看起來也不弱,感覺良好。而最重要是,我見佢讀得好開心。

當然,我呢d 只係少少觀察資訊,未必太準確,你只作參考就好了。等多 d 真實用家回應下你會更好。

係港島區高記吾抵讀

adriantai 發表於 16-11-23 13:37
係港島區高記吾抵讀

Why?

醒目開學勳章 貢獻勳章

我都會揀港同
恐龍家

引用:我都會揀港同

原帖由 小曳人 於 16-11-23 發表
我都會揀港同
同意,港同

eg123 發表於 16-11-23 14:08
同意,港同

港同!理由不須照教局死故故制度去行!教育理念創新才有未來!

回覆:IMDAD 的帖子

睇你鍾意傳統定新派,d學生都好唔同感覺
我個人鍾意傳統

回覆樓主:

港同,愛心學校

高記都係愛心學校嚟!簡單 d 比較,港同比較新教學模式,主張主動學習,高記傳統學校,近年較活潑,有小班教學。

我自己好喜歡港同,因為阿仔讀傳統小學而又 ok,所以中學都讀傳統學校。

回覆樓主:

多謝各位意見

pauline_c 發表於 16-11-23 15:33
高記都係愛心學校嚟!簡單 d 比較,港同比較新教學模式,主張主動學習,高記傳統學校,近年較活潑,有小班 ...
請問高記點小班教學呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-23 18:03
請問高記點小班教學呢?

每班 27 人以內,座位 u 型小組坐。

pauline_c 發表於 16-11-23 18:06
每班 27 人以內,座位 u 型小組坐。
但係佢小學好似仲收緊成一級150-160人喎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-23 18:09
但係佢小學好似仲收緊成一級150-160人喎?

中學每級加一班,總人數不變。

抱歉,入錯咗小學區,小學仍然大班,中學先係小班教學

http://www.raimondi.edu.hk/new/document/20151209.pdf

pauline_c 發表於 16-11-23 18:11
中學每級加一班,總人數不變

http://www.raimondi.edu.hk/new/document/20151209.pdf
依家講緊小學喎,我諗家長關心小學大小班多過中學囉!
小學一定無可能小班囉!

醒目開學勳章 王國長老

多謝高人們數據:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1
高主教 (#628)
Local degree: ~37%
3大比例(最高): (7%+24%+11%) x 37% = 15.54%

港同 (#41)
Local degree: 92/139=66%
3大比例: 65/139=46.76%

http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=3092735
http://www.raimondi.edu.hk/new/document/School_Report_14-15.pdf

高主教
Local degree: 50%
3大比例: (15%+24%+28%) x 50% = 28.5%

港同 (#3)
Local degree: 47.2%
3大比例: 25.6%

港同!
‹ 上一主題|下一主題