用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 崇真(國際班)vs太子明慧
go

崇真(國際班)vs太子明慧 [複製鏈接]

大家覺得崇真(國際班)am 同 太子明慧am 邊間好? 睇EK大家話崇真國際部得由4班變到得2班, 係咪真係內部老師不足? 係[size=13.3333px]happy定谷的幼稚園? 麻煩大家比意見, tks~
   0    0    0    0

回覆:崇真(國際班)vs太子明慧

崇真好d有小學back up.語境一定好過明慧

今年國際班得一班AM

好多謝你地, 我都係咁諗, 只係好難取捨, 崇小唔係我最心宜嘅學校, 但我諗到萬一派位唔好, 我起碼仲有間崇小

回覆 mandy_ng207 的帖子

mandy_ng207 : 係啦, 今年國際班得好少, 只有am兩班
有冇人知點解得咁少呢?

回覆 dorara 的帖子

謝謝更正,我以為得一班添。校長話d人不斷放棄pm位所以唔開,係咪真就唔知啦。
崇真係我2nd choice,仲高過KV,不過我會報主流班的。

崇真用家,我勸大家真的不要讀崇真,行政混亂,老師無愛心,根本沒有兩小時英文,崇小收了的學生很多都選擇放棄。

rinrinliu 發表於 16-12-19 23:07
崇真用家,我勸大家真的不要讀崇真,行政混亂,老師無愛心,根本沒有兩小時英文,崇小收了的學生很多都選擇 ...

agree.

回覆樓主:

仲有無其他offer?

回覆 rinrinliu 的帖子

請問係咩途徑知道 崇真epk上堂唔足二小時英文,因我有崇真epk offer, 考慮讀唔讀好,所以想了解多d

dorara 發表於 16-8-31 17:31
大家覺得崇真(國際班)am 同 太子明慧am 邊間好? 睇EK大家話崇真國際部得由4班變到得2班, 係咪真係內部老師 ...

明慧語境一流,老師及姨姨都好好人,有愛心,課程設計(emoji)(emoji)

kokovic 發表於 17-1-18 19:10
明慧語境一流,老師及姨姨都好好人,有愛心,課程設計(emoji)(emoji)

但明慧乜都講$$$,書部雜費樣様貴,行政又吾好
校園好細,下層只間板做課室

kayleyleung23 發表於 17-1-20 11:27
但明慧乜都講$$$,書部雜費樣様貴,行政又吾好
校園好細,下層只間板做課室
...

咁每間學校都有各人自己認為既好唔好,讀落你先知,建議樓主問用家,so far, 我所有朋友對明慧comment係good既

kokovic 發表於 17-1-20 11:35
咁每間學校都有各人自己認為既好唔好,讀落你先知,建議樓主問用家,so far, 我所有朋友對明慧comment係go ...

我係明慧用家。
你有讀過就知幾細,N班收得實在太多人,我上年上午已經5班
之後k1,雜費書薄$6500半年,好多係$。
不過語境係好,但行政吾得

kayleyleung23 發表於 17-1-21 07:13
我係明慧用家。
你有讀過就知幾細,N班收得實在太多人,我上年上午已經5班
之後k1,雜費書薄$6500半年,好 ...

我只係針對$同行政同地方比較細
當然,佢成日話書係自製,所以好貴。
每班一定有個NET . K1 英普,學術可以,不深。老師係好既。
升小資料吾多,因為太子只係幾年。

mandy_ng207 發表於 16-9-1 17:52
回覆 dorara 的帖子

謝謝更正,我以為得一班添。校長話d人不斷放棄pm位所以唔開,係咪真就唔知啦。

睇返舊貼崇幼16/17國際班應該無出過下午班offer,跟本唔係資料來源講的不斷比人退.而且邊間幼稚園無比人退, 無被家長要求轉上午?又唔見其他幼稚園有同樣情況。 佢可以學德望,聖保祿,培正等咁遲至interview 同收生, 可能情況會有改善。

rinrinliu 發表於 16-12-19 23:07
崇真用家,我勸大家真的不要讀崇真,行政混亂,老師無愛心,根本沒有兩小時英文,崇小收了的學生很多都選擇 ...

請問epk 不是net班主任嗎?寫住2小時英文,請問實際是怎樣

回覆樓主:

太子明慧

崇真用家, 主流部, 真心覺得好, 教學循序漸進, 活動豐富, 小朋友返學好開心, 最近佢自發拎左疊紙畫畫兼寫字, 仲叫我比釘書機佢釘埋, 做左本書, 我都很驚訝, 小朋友不知不覺就學會很多, 我想這就是學校的成功了!
老師方面, 我小朋友因病無返學幾日, 老師都有打電話來關心, 而我K1-k3都是非常有經驗老師, 都有見其他班是新老師 但我見他們都好好呢...
語言方面..相信學校有很好的資源, 興趣班很多選擇, 學費不貴, 而且仲可以有外藉老師/普通話老師教師 (視乎自己選擇什麼興趣班)
我揀左合唱團(家長揀想入咩校隊, 再由老師選入), 入到去都驚訝, 真係好犀利, 好好聽, 唱到可以攞獎 , 而K2合唱團,主要以英語上堂, K3就主要以普通話上堂...所以小朋友在校的語言基礎好好呢...
每人經歷都不同, 我相信家長是最了解自己小朋友, 從而找最適合的學校。希望小小分享, 都可以讓大家認識主流部崇幼啦...

回覆樓主:

謝謝分享!
我聽好多真正用家都讚
‹ 上一主題|下一主題