用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教大家你們是如何解讀呈分取A?
go

請教大家你們是如何解讀呈分取A? [複製鏈接]

見有些學校呈分達90分才取A,而一些學校取85或86分才取A。你們是如何解讀呢?

1) 學校學生水平一般所以份卷淺d,所以要求高d要90分才取A?

2) 學校學生平均水平高,所以要90分才取A?

王家爸爸  分數表面上意義大啲,但係都係唔代表啲嘜,大家分數高,只係份卷淺。  發表於 16-6-20 10:07
王家爸爸  係A、B定係C完全無意思,因為我既A可能比你既勁。   發表於 16-6-20 10:04
   3    0    0    0

引用:見有些學校呈分達90分才取A,而一些學校取8

引用:Quote:原帖由+花生友+於+16-06-20+發表見有

原帖由 IloveJJ 於 16-06-20 發表
我唔認同份卷淺要90分先A啦!我學校啲程度唔淺架,都要90分A。我自己就覺得傳統啲(即係歷史耐啲),就90先A, ...
區內中學知道區內小學水準,不用擔心

大貓媽媽  同意﹗  發表於 16-6-20 16:45

其實排名先至重要,有啲學校為求學生成績表好睇,六年級份卷出淺啲。大家成績都高分咗,但係排名無改變。

大貓媽媽  同意﹗帳面看只是自我感覺良好而已,實際要看排名。  發表於 16-6-20 16:47

醒目開學勳章 王國長老

回覆:請教大家你們是如何解讀呈分取A?

師兄姐考ps1考得好,呈分試齊炒都坐定粒六大把係b1。師兄姐ps1考得唔好,個個呈分試攞A都無用

引用:其實排名先至重要,有啲學校為求學生成績表

花生友 發表於 16-6-20 09:57
見有些學校呈分達90分才取A,而一些學校取85或86分才取A。你們是如何解讀呢?

1) 學校學生水平一般所以份卷 ...

雖然這個A與別校的A不盡相同,還是重要呢!中學也可作最初步的審核,如同操行要達B或以上成績一樣,都係最基本的入場証明,自行收生階段和叩門階段都同樣要求學生遞交成績表內容,申請表也需要填中,英,數的成績評級,中學就是利用填來的A,B,C,D,E作初步評估.

IloveJJ 發表於 16-6-20 10:53
「學生成績好睇之餘,又可以滿足怪獸家長既期望。   發表於 2016-06-20 02:42:41」無錯,我响幼稚 ...
有啲人太怪獸,又唔知道死谷會適得其反,見小朋友分數低就揾老師。咁老師份卷淺啲,個個分數高啲,大家開心,怪獸家長又可以以為自己小朋友係B1生。但係佢哋唔知道大家都分數高,其實無意思,到咗升中時,因為一直以係自己係B1生,老師提醒又唔聽,按B1生填,結果派得差先知道原本自己一直喺到Final Fantasy緊。

Eat_Sleep_Play  咁陰公?王爸你實在講得太坦白  發表於 16-6-22 00:05

王家爸爸 發表於 16-6-20 10:44
其實排名先至重要,有啲學校為求學生成績表好睇,六年級份卷出淺啲。大家成績都高分咗,但係排名無改變。 ...
無錯, 特別係上到中學, 分數真係唔重要, 排名先至重要.  我第一次睇阿仔成績表暈一暈, 再睇名次呆左

但要扣門時, 成績表沒A, 不好看, 如上智要中英數A才可扣, 就已經失去機會了。

Eat_Sleep_Play  乜原來上智要中英數A才可扣門架?  發表於 16-6-22 00:08
王家爸爸  做得中學校長或者收生部老師其實唔笨   發表於 16-6-20 13:28
王家爸爸  呢啲有坊間誤解   發表於 16-6-20 13:26

magiccandy 發表於 16-6-20 11:55
但要扣門時, 成績表沒A, 不好看, 如上智要中英數A才可扣, 就已經失去機會了。 ...

唔只"上智"係咁! "華英"自行沒有全A也未能收到面試信.

回覆 magiccandy 的帖子

又例如:全級第一,但中英數冇A-或以上,唔知叩King's又得唔得呢

回覆:請教大家你們是如何解讀呈分取A?

好多中學扣門時要全A(b1中),咁90分先A同85是A已好大分別了。

原帖由 王家爸爸 於 16-06-20 發表
其實排名先至重要,有啲學校為求學生成績表好睇,六年級份卷出淺啲。大家成績都高分咗,但係排名無改變。 ...
這也非必然,……我女是粗心大意型,卷淺排名後於卷深十幾位……這遊戲真令人累

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-6-20+10:53+「學

有啲人太怪獸,又唔知道死谷會適得其反,見小朋友分數低就揾老師。咁老師份卷淺啲,個個分數高啲,大家開心 ...
這個假象最攞命

王家爸爸    發表於 16-6-20 14:04
王家爸爸  所以成日見到有人話佢仔係B1,點解派咗去不知名學校。  發表於 16-6-20 13:57

回覆:請教大家你們是如何解讀呈分取A

我地校85就A, 但我是看排名。我地一年兩考,過去三年經驗,一次深卷,一次淺卷。

王家爸爸,再次請教自評是B1生派到不知名中學,會否是選校策略問題?例如在乙部只順自己喜愛(當然也是區內受歡迎)排下去而無定某位置必須選次要或B2……

引用:Quote:花生友+發表於+16-6-20+09:57+見有些

原帖由 YmOra 於 16-06-20 發表
雖然這個A與別校的A不盡相同,還是重要呢!中學也可作最初步的審核,如同操行要達B或以上成績一樣,都係最基本 ...
我校4A好鬼難,畢業試出到好深,全班A+B不到十個,仲有十個不合格。 所以扣門要有入埸券的中學,我哋未入表都已經衰咗

花生友 發表於 16-6-20 14:27
王家爸爸,再次請教自評是B1生派到不知名中學,會否是選校策略問題?例如在乙部只順自己喜愛(當然也是區內 ...
當然係選校策略既問題,但係佢既選校策略係基於自評係B1生。如果佢知道係B2,當然唔會咁勇啦。
最典型例子係2011年入唔到英皇而父母大鬧中環嗰單野,其實如果佢只係B2生自評係B1,即使英皇開十班都無佢份。

回覆:請教大家你們是如何解讀呈分取A

最重要係睇排名

‹ 上一主題|下一主題