用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 跪求!!你們幼稚園K2寫字程度、要求!! ...
go

跪求!!你們幼稚園K2寫字程度、要求!! [複製鏈接]

小兒讀K1迦南,小肌較弱、執筆仲未掌握,老師也擔心上K2情況,要我小心考慮,因迦南K2十分多字寫及要求高……

正考慮直上還是轉另一更適合幼稚園。

當然,我已買了一堆遊戲幫他增強小肌。小兒英文十分強,國際學校程度可以,只是負擔不起……

3    0    0    0

回覆:h9907246 的帖子

跪求各幼稚園K2對寫字、執筆進度要求……好讓我找間最適合他的幼稚園🙏🙏🙏🙏🙏

K2已十分多字寫及要求高……鄧小朋友辛苦
有個朋友既細路係c校由k2至k3, 大把字要寫,作句,閱讀理解, 小肌肉一向都唔好, 寫到佢傻, 無心做功課, 學校又要求高, 失晒自信心. 所以學卷有佢既好. 因應自己小朋友

回覆:跪求!!你們幼稚園K2寫字程度、要求!!

細b定大b?

如果細b,考慮轉做大b吧

回覆 h9907246 的帖子

K2有中英數要寫, 你小朋友小肌肉唔叻又係細B的話, 可以揀做大B。K2下學期尾或K3開學就要考小一。

引用:小兒讀K1迦南,小肌較弱、執筆仲未掌握,老

原帖由 h9907246 於 16-04-23 發表
小兒讀K1迦南,小肌較弱、執筆仲未掌握,老師也擔心上K2情況,要我小心考慮,因迦南K2十分多字寫及要求高… ...
請問你小朋友讀邊間迦南?我小朋友都係細b, 小肌肉都未係好得, 想repeat K1 但未有offer, 暫時會直上K2, 希望慢慢會有改善

引用:K2已十分多字寫及要求高……鄧小朋友辛苦有

原帖由 ojoj18 於 16-04-23 發表
K2已十分多字寫及要求高……鄧小朋友辛苦
有個朋友既細路係c校由k2至k3, 大把字要寫,作句,閱讀理解, 小肌肉 ...
而家咗學卷校為滿足家長,提高聲譽,K1已經寫字,恐怖過私校!因為我個係中b, 所以我揀幼稚園時,盡量搵間K2先開始寫字既,又要唔好有大量抄寫功課以免嚇怕小朋友,影響佢對學習興趣!

你可以試吓問各區嘅靈糧堂,聽d家長講冇嘜學寫字,但有教認字的!小朋友好開心的!

引用:+本帖最後由+Park88+於+16-4-23+15:59+編輯

原帖由 Park88 於 16-04-23 發表

靈糧堂應該都要K2下學期至正或寫字. 培道都唔谷是龍校, 不過相信更難有位. 另學劵學校唔谷是不正確認識.

引用:Quote:原帖由+ojoj18+於+16-04-23+發表K2已

原帖由 99dogdog 於 16-04-23 發表
而家咗學卷校為滿足家長,提高聲譽,K1已經寫字,恐怖過私校!因為我個係中b, 所以我揀幼稚園時,盡量搵間K ...
係,因為學券課程上唔可以超前,所以唯有用抄寫默書來滿足家長。

引用:Quote:原帖由+Park88+於+16-04-23+發表本帖

原帖由 大埔之友 於 16-04-23 發表
靈糧堂應該都要K2下學期至正或寫字. 培道都唔谷是龍校, 不過相信更難有位. 另學劵學校唔谷是不正確認識.

...
培道我已經唔覺輕鬆了,K1下學期都有用連線方式寫字。啟思同靈糧會輕鬆d

回覆:h9907246 的帖子

你有冇同醫生講叫你轉介俾兒童評估中心? 有的兒童服務中心專門幫遲鈍的小朋友做訓練.

其實轉校唔係一個好辦法, 其中都要面對. 你個小朋友應該去兒童中心訓練, 但首先要醫生轉介.

引用:其實轉校唔係一個好辦法,+其中都要面對.+你

原帖由 gamee11 於 16-04-23 發表
其實轉校唔係一個好辦法, 其中都要面對. 你個小朋友應該去兒童中心訓練, 但首先要醫生轉介.

...
謝意見。迦南老師也說學術上完全無問題,完全根到~

小兒是"亞氏保加"類小朋友,這也會是小肌弱的原因,所以我們在家有針對地訓練。

我們絕不是逃避,只是要找適合他的。🙇

引用:Quote:原帖由+h9907246+於+16-04-23+發表小

原帖由 dubd168 於 16-04-23 發表
請問你小朋友讀邊間迦南?我小朋友都係細b, 小肌肉都未係好得, 想repeat K1 但未有offer, 暫時會直上K2, 希 ...
迦南(金巴倫總校)。小兒是中B, 而且完全根到迦南K1課程,英文仲好好……所以repeat就唔會。只因為執筆問題而repeat K1,有點本末倒置……

其實樓主而家小朋友,唔係遲鈍,亦不是智商有問題!只是小肌肉發展慢了一點!所以其實絕對係,適合繼續讀本地學校,只是要加強慢慢訓練小肌肉!所以太谷嘅學校真係唔適合!搵一啲識合年齡,無超前教課程嘅學校就啱啦!樓主不用太擔心,真係可以試吓問吓靈糧堂先!希望佢哋幫到你!(靈糧堂係一間開心靈活學習嘅學校,小朋友好多嘢從玩樂中學習,不是坊間狂谷嘅學校!狂谷那類學校,小朋友長遠會失去學習動力,大多啓發唔到小朋友為何要讀書,小朋友只會長遠覺得讀書是負累!所以好多谷到P3-5中途跳船,唔讀本地學校轉讀國際學校!身邊太多人係咁嘅情況)

一般趙鈞鴻做校監/創立既幼稚園都會比較少寫字,包括靈糧,偉思,啟思,衛理,真光,嶺南。。。。

大部份kg都是k2寫字,k1畫綫,仲有5個月先到k2,日日做30mins 訓練必定ok,唔係上到小學點算,樓主不如花少少$找職業治療C搞搞,等正苦就蚊訓

引用:Quote:原帖由+gamee11+於+16-04-23+發表其

原帖由 h9907246 於 16-04-23 發表
謝意見。迦南老師也說學術上完全無問題,完全根到~

小兒是"亞氏保加"類小朋友,這也會是小肌弱的原因,所 ...
Try 九龍城靈糧,應該有位。

‹ 上一主題|下一主題