用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲大學揀科問題
go

澳洲大學揀科問題 [複製鏈接]

朋友的兒子現在中五, 想靠DSE的成績考上澳洲大學的精算系。想問邊間大學精算比較好,DSE大既要幾多分才能入,在澳洲考完精算牌能否在香港工作? 另外他IELTS avg. 7, 最低分的是6, 是否配合澳洲大學精算科的要求?Thx 🙇

3    0    0    0

澳洲有8 大 (group of 8)
以ANU 最出名,全球排名都好高。
ANU 出名讀 finace account 個類~
精算都可以考慮下
畢竟,係香港工作,一間學校排名都好重要。
我自己就讀monash 都係8大之一,校風好好架~

Itels 而家最少要6.5 先可以入到monash~
或者,UE Eng pass~

回覆 LeungKatie 的帖子

ANU DSE成績於精算入學要求係 Best 4, 不少於 19.5 分, 4科中要包括 Core Maths 及 M1/M2, 英文科要 4級不然 IELTS 要 Overall 6.5, 每個 section 不少於 6.0, 但如果有上述成績, 在香港都有機會讀到三大, 咁是否咁堅持要在外國讀精算呢?

引用:+本帖最後由+LeungKatie+於+16-3-29+22:58+

原帖由 LeungKatie 於 16-03-29 發表

不過朋友的兒子沒有修讀M1/M2,會否有任何penalty/ 有其他什麼方法可以補救?

引用:+本帖最後由+LeungKatie+於+16-3-29+22:58+

原帖由 LeungKatie 於 16-03-29 發表

另外也想問一問在ANU讀foundation course揀actual studies 難不難入?也想請問澳洲精算師牌在香港認嗎?

引用:+本帖最後由+ricetaster+於+16-3-30+11:55+

原帖由 ricetaster 於 16-03-30 發表

朋友兒子IELTs有7分,英文底子好,但中文弱,又沒有讀M1/M2, 所以在香港是沒有機會入精算的。現考慮去ANU 讀foundation course才有機會入ANU精算系。

引用:+本帖最後由+ricetaster+於+16-3-30+11:55+

想請問如果沒有在香港讀M1/M2, 但IELTs 有7分,是否仍可讀ANU的foundation course 入ANU的精算系呢?

回覆:MUMREDBB 的帖子

如果無讀 M1/M2, 真係唔好讀精算,課程牽涉很多微積分,Linear  Algebra, 而且課程係假設你對上述科目有相當根底,收咗你都讀唔上,數學嘅嘢無得死嚟, 好像想讀 Engineering 但無咗科Physics, 而且澳洲精算科個別大學每年有超過20%修生頂唔順或肥咗主科要轉系。

如果你仍然緊持想入,你可以試吓UNSW, 精算收生 DSE Best 5, 要21分 (但 Core Math 分數要除以2), 應該申請 Yr. one direct entry, 無謂讀 foundation 嘞,嘥錢嘥時間,又要讀埋D本土科目,又要考校内試,如果成績唔夠就升讀唔到心儀科目,有一定風險,如果想讀一些專業學科,不妨考慮吓 Accounting.

引用:+本帖最後由+ricetaster+於+16-4-5+10:48+

原帖由 ricetaster 於 16-04-05 發表

如果無讀 M1/M2, 真係唔好讀精算,課程牽涉很多微積分,Li ...
多謝你的回覆

MUMREDBB 發表於 16-4-4 23:56
想請問如果沒有在香港讀M1/M2, 但IELTs 有7分,是否仍可讀ANU的foundation course 入ANU的精算系呢?

...

Foundation 未必會睇你有冇M1/M2, 可以暑假請人私補, 前提小朋友數學要好.  另外Foundation course 未必可以直入大學, 最好睇清楚大學要求先.  有D要求某D科分要高.

ANU既Foundation 入學要求只系IELTS5.5, 比USyd, UNSW, MelbU IELTS6.5 還要低?!ANU Global ranking高系因為學院既Research出色, 據聞undergrad 麻麻地,是否真的?

回覆 mom5354 的帖子

不是呀~學習風氣很不錯的,我有朋友係個度畢業,而家搵幾萬一個月~

回覆 MUMREDBB 的帖子

一般來講,在澳入一所大學的college 讀foundation ,只要能夠合格,有夠學分,就可以順利入大學。

回覆:mom5354 的帖子

ANU UG 的確沒有甚麽突出之處,另作 SYDU, UNSW 讀 foundation 唔使IELTS 6.5,  direct entry Yr. 1 先要6.5, 你上網 check 清楚。我記得 UNSW 有較短期嘅 Transitional course, 三個月至九個月不等,比唔夠入學分數或科目嘅報讀生,最後都係嗰句,未讀過 M1/M2 真係唔好報精算,課程內容好多科目都係以數學為主, 而且學習過程中, 這些科目好多都要自修咁滯, 我亦不大相信用一個暑假或六個月可以追番三年嘅 M1/M2課程。

引用:回覆+MUMREDBB+的帖子 一般來講,在澳入一

引用:Quote:原帖由+LeungKatie+於+16-04-17+發表

原帖由 samuellor 於 16-05-21 發表
不是,要達某一個分數如八十五分以上才有offer.
Foundation 一樣要考澳洲公開試,用這個分數嚟報,唔同學科收唔同分數。

引用:Quote:原帖由+samuellor+於+16-05-21+發表

thank u

a :hammer: :yawn:

我個姪女系香港讀緊副學士,物流,來緊系year 2, 好果再在先去澳洲,可以入边間大學或者系讀那些foundation course呢,請指點
‹ 上一主題|下一主題