用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想買鋼琴,請指教.....
go

想買鋼琴,請指教..... [複製鏈接]

想買鋼琴,請指教.....

小女現年4歲,看似對學彈鋼琴很有興趣,想買一台鋼琴送她,以示鼓勵及方便學習。
心目中的品牌有Yamaha, Kawai及Petrof,不知哪一個品牌及哪一個型號比較適合。
麻煩大家提供一些意見好嗎?
謝謝

醒目開學勳章

Re: 想買鋼琴,請指教.....

YAMAHA,KAWAI都好,petrof麻麻地,不過你諗住買新琴呀?個個小朋友初學都好有興趣,但未必能為持到,你都係睇定d先啦~

簽名被屏蔽

Lotus 你女女 grade幾ar 係琴行定上門學ka 你可以問o下琴老師邊個牌子好

仲有我問過如果買yamaha係日本好d 賣琴果個sale同我講印尼冇咁好 但平過日本

Yamaha係算不太貴但品質不差的.

KAWAI 係韓國琴  D音太脆喇,用唔到黎演奏 1-3級就ok,一般用到5 級到都要換琴到時又係錢,
hi,你地好嗎? :-)

有沒有人聽過/用過"YOHAYI" 鋼琴,青苗琴行sales話:

1. 牌子同料都係日本,但中國造。
2. 有10 年維修保養,三年內半價回收。
3. 可用到8級。
4. 高118cm, model no.YU10T, 全新$14,900.00。

請給意見。

如果得萬幾蚊budget,買1個新的琴(中國製)還是2手yamaha呢? 但我見琴行的2手琴好舊。sales話新的(中國製)綱琴可用到6級。

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

i will suggest u to buy Yamaha

試 o下 去 偉樂琴行睇 o下 , 有一個brand 叫 "Wiler" 都幾好, 零件來自德國, 在大陸裝 "hum" , 我囡囡個piano teacher 話 touching 同 音質好過yamaha, 而價錢又平過
yamaha, (price around $20000)

如果買Wiler 我零可買 Kawai

Kawai 只有一個 model: KX-21 在國內製造
也只有這部全新也略低於 $20000 的價格
其他全部也在日本製造

其實比 Yamaha 好很多
因為 Yamaha 有很多國家做的, 質素也很有出入, 部部琴都完全不一樣, 有些很好, 卻有些太差了。
如果你說聲音脆, yamaha一定會脆過 kawai
熟悉yamaha的都知, 所有yamaha 樂器, 包括木管樂器 / 銅管樂器, 都有 yamaha 的特性    

至於咩價格的琴用到咩級, well, 好難答你
我都有朋友用一部 $12000 的richmann 來練演奏文憑
佢咪一樣 pass... 同部琴有乜關係?!
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

hi  Lotus

我覺得你應該睇定d才好買新琴,因為可能真的有機會學學下唔鍾意,咁就太浪費了.

其實yamaha 同kawai 既sound係好接近, 不過如果upright來說, yamaha 會好kawai 少少, yamaha u1-3 upright真係可以用10-20年(keep 得好的話), resell value 會好過kawai.

PETROF 係CZECH(捷克)造, 話哂歐洲琴, 都覩聲架,不過貨少而且o的聲部部吾同, 要好小心揀..... 俾小朋友用,可能日本琴會易打理的, 等佢大個叻彈時可以換個,到時佢彈下就會分到鍾意邊個...

各位靚媽咪, 有冇朋友想買二手鋼琴, 我朋友個琴保養好好(基本三分鐘熱度, 好少用), 最衰我舊年已買左個新琴!

代友平售鋼琴 - WILH.STEINBERG IQ22, 啡紅色, 2002 年買入 - $58,000, 好保養, 極少用, 因搬屋現平售 HK$40,000

11CC11 寫道:
hi  Lotus

我覺得你應該睇定d才好買新琴,因為可能真的有機會學學下唔鍾意,咁就太浪費了.

唔~我都覺得睇定d sin買好d 因為有時調o下部琴都比幾百

Hi! ming2

不好意思,妳說早兩個星期係Tom Lee幫人試左隻Bachmann,個聲同touching都還可以,可以一試...
請問知不知道該琴或其他中國造的琴用上四五年後,音質是否會不穩定。

ming2 寫道:
MrsFung
我早兩個星期係Tom Lee幫人試左隻Bachmann,個聲同touching都還可以,可以一試...

萬幾蚊0既二手yamaha,我相信都有超過十年0既琴齡啦....而且如果係琴倉買,又怕d零件會俾人換過,所以都有一定0既風險....搏唔搏就你要諗諗啦...

琴日同亞仔去左金馬倫里間通利度玩琴, 任試任玩都冇人話既. 不如自己去睇下鍾意咩野款仲好啦, 幾十部琴任您試, 牌子又多, 連三角琴都有幾部玩, 亞仔都不知幾開心!

臨走時仲見到"殘酷一叮"亞莫生同佢爸岔係度玩數碼鋼琴添, 佢個樣好似覺得我應該識佢咁喎... 真攪笑...
:cheeze:

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題