用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇家長參加學校家教會?
go

有冇家長參加學校家教會? [複製鏈接]

我仔剛升中一,我想參加家教會,希望了解多D學校,同個仔close d, 但我咩都唔識,又比較內向,唔係好識講嘢,驚好多嘢要負責,應付不來。1516緊,有冇家長參加過學校家教會?多唔多嘢要做?

2    0    0    0

回覆:有冇家長參加學校家教會?

你係全職媽媽?時間多參加下,可以的。
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

引用:你係全職媽媽?時間多參加下,可以的。

原帖由 TEMPO123 於 15-10-04 發表
你係全職媽媽?時間多參加下,可以的。
係呀!
你參加過嗎?會唔會好多嘢攪?
我為人唔係咁積極參予。

Lovelymame 發表於 15-10-4 19:39
係呀!
你參加過嗎?會唔會好多嘢攪?
我為人唔係咁積極參予。
我參加了,但只是茶聚,我沒有參加做義工,因我要返工,沒有時間參與。

引用:Quote:Lovelymame+發表於+15-10-4+19:39+係

原帖由 TEMPO123 於 15-10-04 發表
我參加了,但只是茶聚,我沒有參加做義工,因我要返工,沒有時間參與。
Ok 😊

如果唔積極參與,又點多d瞭解學校?點多d親近個仔?唔多明~參加但不參與,即喺掛名?

O~O  真係有啲咁嘅,令好多有心家長入唔到家教會。 So sad!  發表於 15-10-5 23:19

引用:如果唔積極參與,又點多d瞭解學校?點多d親

原帖由 Yanamami 於 15-10-04 發表
如果唔積極參與,又點多d瞭解學校?點多d親近個仔?唔多明~參加但不參與,即喺掛名? ...
我會做義工,只是如果太大責任的工作,我怕應付不來,而且我比較內向,唔識social

真係有啲咁嘅人,又要參加家教會,但又唔積極參與,令好多有心家長入唔到家教會。 So sad!

我有參加,積極參與義工及家教會的工作;
不但多了解學校,也能與子女多了共同話題;
認識到很多老師,了解老師對教學及學生的情況;
認識很多家長,有交流機會;
認識不同級別學生了解學生在校升學及活動情況;
認識子女的同學,分辨好壞,循循善誘;
也參與很多校政及活動嘅策劃、改進、拍板,
與子女共同參與、共同成長;
不但子女,家長也對學校有歸屬感,
好處不能盡錄。
至於是否能應付,有心就可以,只要你把此工作放第一位,就算有正識也能稱職,但不要以機心來參與,以為可取得什麼利益才做,這是壞榜樣,子女會因此學壞,利益行先,就唔會從善做人。
共勉之,加油啊!

人地問下都要被批判,紅衛兵來了?!!

O~O 發表於 15-10-5 23:18
真係有啲咁嘅人,又要參加家教會,但又唔積極參與,令好多有心家長入唔到家教會。 So sad!
...
我第一次聽到入家教會,係限名額報名的。如果係,咁MCS真係太好,任報!我只知道做義工家長限名額報名!

O~O  補充:因之前有PTA委員,10次會議請假九次,20次活動只出現一兩次...  發表於 15-10-6 21:25
O~O  家教會成員在校一般是當然的無需報名參加,我理解樓主問題是參加做PTA委員,如果唔係可能答錯線了,引起你   發表於 15-10-6 21:18
O~O  你指我批評人嗎? 沒有此意,只是感到有些未能入席會員可惜,如有誤會對不起!
因我之前PTA,有委員10次會議   發表於 15-10-6 21:16

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:O~O+發表於+15-10-5+23:18+真係有啲

原帖由 TEMPO123 於 15-10-06 發表
我第一次聽到入家教會,係限名額報名的。如果係,咁MCS真係太好,任報!我只知道做義工家長限名額報名!

...
家教會普通會員=各位家長,義工=肯報名的家長,常務委員=肯報名參選又會被選出的家長,有分別的。
小學時我有做常務委員,中學就無了。了解過,文化唔同。而家做義工,有時間就參加下。
做得常務委員無經驗唔緊要,但要有心take charge 同籌辦。有別於義工係「被委派」,委員就係負責構思、安排、委派幫手、預備資源、執頭執尾同包底。總之無人做就要自己攪掂,有呢份準備就好,係忙,不過好玩又有滿足感。相反如果唔準備付出就唔好勉強了。

TwinWong    發表於 15-10-7 08:43
O~O  講得好  發表於 15-10-6 21:20
Yanamami  巧清晰!  發表於 15-10-6 14:14

我還是替樓主被人鬧得不值,她只是上來問下,就被人……,可建議樓主多似我咁,先參加家教會普通會員,睇定D再報做義工。

Charlotte_mom 發表於 15-10-6 13:14
家教會普通會員=各位家長,義工=肯報名的家長,常務委員=肯報名參選又會被選出的家長,有分別的。
小學時我 ...
謝謝。

為何要用【點評】回呢?
你點評內的話有些不正確。不過,不想再回你了。

醒目開學勳章 王國長老

和氣生財

的確好多家長係唔了解普通會員(即家長)vs義工vs委員的分別, 講明白就好, 有個合理期望嘛

事實上, 好令人唔開心的, 亦同意樓上, 有人選委員係為私心: 為左同學校打好關係啦, 方便被推薦, 方便仔女有份演出, 方便自己可以有特權出入學校或參與一d秘密, 或為個title好似好威

正如我上個po講, 有無經驗唔緊要, 但要有膊頭; 唔好以為做主席就真係當自己高人一等, 講真大家都係義工啫, 唔駛攪到有階級觀念嘅, 另一方面, 如果有d"豬一樣的隊友"一樣叫人煩惱 (最嬲唔係ability問題係品格問題), 做義工做到咁我寧願唔做了

呢方面自問比較幸運, 所以建議樓主先從義工開始, 睇下岩唔岩feel先, 唔岩feel做得唔開心, 不如留d時間俾自己free下

O~O    發表於 15-10-11 00:46

回覆:有冇家長參加學校家教會?

多謝大家的意見,我再考慮下。

引用:和氣生財的確好多家長係唔了解普通會員(即

原帖由 Charlotte_mom 於 15-10-07 發表
和氣生財

的確好多家長係唔了解普通會員(即家長)vs義工vs委員的分別, 講明白就好, 有個合理期望 ...
well said,

Charlotte_mom 發表於 15-10-7 11:57
和氣生財

的確好多家長係唔了解普通會員(即家長)vs義工vs委員的分別, 講明白就好, 有個合理期望 ...

見你職級係版主,請問直接回應不是用點評嗎? 有限制的? 真不懂?

我平常回應是無特定,寫小啲用點評(因見很方便, 也很多人用這方式),寫多啲用引用,我不是常上網,這方式對嗎? 請指教,免得無啦啦比人批評都唔知咩事。謝謝!

‹ 上一主題|下一主題