用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35區校網的選擇
go

35區校網的選擇 [複製鏈接]

35區校網,你今年選邊間?為什麼?

9    0    0    0

其實我覺得35區校網都不錯,抽到其中一間都好!

葛量洪校友會黃埔學校
黃埔宣道小學
聖公會奉基千禧小學
聖公會奉基小學
馬頭涌官立小學(紅磡灣)
天神嘉諾撒學校
聖公會聖提摩太小學

rosaki    發表於 15-9-24 15:49
BENL0303    發表於 15-9-24 12:45

醒目開學勳章

呢區學校質素其實好平均,任何一間都不錯,當然,天神可接聖瑪利中學,女仔入到又肯努力的話就大放心,唔使煩中學😀

如果你地真係覺得"任何一間都不錯", 當然無問題
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我有個疑問: 35網有頗多南亞小朋友, 佢哋多數讀邊間?? (純8卦, 冇歧視成份!)

conniemar 發表於 15-9-23 09:23

我有個疑問: 35網有頗多南亞小朋友, 佢哋多數讀邊間?? (純8卦, 冇歧視成份!)

個人估計如果學校(非英小)的通告、家長通訊等係雙語的話,該校應該有
非華裔同學。

http://www.gcewps.edu.hk/public/Download/03_%E5%B0%8F%E4%B8%80%E6%96%B0%E7%94%9F%E5%AE%B6%E9%95%B7%E6%9C%83%E8%AC%9B%E7%BE%A9/11.7Parents%20Day2_forNon-ChineseParents.pdf

conniemar  即係邊間??  發表於 15-9-23 09:35
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

margarita0510 發表於 15-9-22 12:44

葛量洪校友會黃埔學校
黃埔宣道小學
聖公會奉基千禧小學
聖公會奉基小學
馬頭涌官立小學(紅磡灣)
天神嘉諾撒學校
聖公會聖提摩太小學

填得唔小心可能呢七間都無你份。。。

奥脫福 發表於 15-9-23 09:33
個人估計如果學校(非英小)的通告、家長通訊等係雙語的話,該校應該有
非華裔同學。
咪好囉, D人咁鍾意"外語環境"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-9-23 10:20

咪好囉, D人咁鍾意"外語環境"

都係架!純以語境黎睇,我又唔覺同五、六千人去爭的所謂名校
有乜分別囉!

bbforever    發表於 15-9-23 11:01

引用:其實我覺得35區校網都不錯,抽到其中一間都

原帖由 margarita0510 於 15-09-22 發表

葛量洪校友會黃埔學校
入面有兩間寶校冇人想入,個個派到要周圍扣門,咁都叫是但一間都好?上年一個唔好彩仲要去埋果欄,今年就唔知喇!如果冇左孖寶都講得上是但一間都好既

回覆:Mamalababy 的帖子

請問除左31網插入來果兩間,仲有邊兩間係寶校?摩太?葛量洪?

Mamalababy 發表於 15-9-24 09:11

入面有兩間寶校冇人想入,個個派到要周圍扣門,咁都叫是但一間都好?上年一個唔好彩仲要去埋果欄, ...

我覺得天神村旁的學校都唔算太「寶」:至少佢的非華語學童數量未至於
大到要學校出雙語通告。點解要勾出非華語學童呢一點?因為佢地一般中
文比較弱,而在現今的升中遊戲中,中文弱會令學校的B1生比率因而降
低,對該校的升中同學甚為不利。

奥脫福 發表於 15-9-24 09:44
我覺得天神村旁的學校都唔算太「寶」:至少佢的非華語學童數量未至於
大到要學校出雙語通告。點解要勾出非 ...
其實學校可以為NCS申請Pre-S1時考一份專為NCS而設既卷 (英數, 另外中文卷好似淺D), 所以真正影響未必咁大

hkpapa852 發表於 15-9-24 10:17

其實學校可以為NCS申請Pre-S1時考一份專為NCS而設既卷 (英數, 另外中文卷好似淺D), 所以真正影響未必咁大

份數學卷本身是雙語的。

hkpapa852  咁呢樣嘢你應該熟過我   發表於 15-9-24 10:43

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-9-24+10:17+其

原帖由 奥脫福 於 15-09-24 發表
份數學卷本身是雙語的。
甘勁,双語

其實津校派位講彩數, 點樣計算邊間南亞學生特別多? 一級百五人同七十人比較, 計比率一定係百五人果間多! 同埋35網仲有韓國人, 日本人, 印度人...佢地的中文水平都係偏低

引用:Quote:原帖由+margarita0510+於+15-09-22+

原帖由 Mamalababy 於 15-09-24 發表
入面有兩間寶校冇人想入,個個派到要周圍扣門,咁都叫是但一間都好?上年一個唔好彩仲要去埋果欄, ...
請問即係邊兩間?😨

回覆:margarita0510 的帖子

咪就係你post出黎個7間既頭尾兩間囉你可以搵番以前既post睇睇~

回覆:35區校網的選擇

非凰非鳯,不是神、又不是馬

唔該唔好再對學校講不負責任既評論,聖提摩太同葛亮洪都唔係你哋所講既寶校,只係太多人以訛傳訛,造成學校名聲大跌。以至冇人敢報讀呢兩間學校,年復年形成惡性循環。你不喜歡並不代表佢差,各人有自己適合既選擇。過去大把人抽中葛亮洪都喊晒覺得世界末日,後來咪又係開心到震唔願走。亦有大把人抽中其他5間開心到發癲,之後既日子有幾難捱又有幾多人知......
總之都係果句,選擇合適既學校就好。
講完

BENL0303    發表於 15-9-25 18:41
‹ 上一主題|下一主題