用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 油尖旺羅裕積 Vs 九龍城聖三一堂
go

油尖旺羅裕積 Vs 九龍城聖三一堂 [複製鏈接]

是仔,想請教大家會作何考慮? 
雖然未考,私小已在手,但有疑惑,問定先,謝謝!

0    0    0    0

回覆:油尖旺羅裕積 Vs 九龍城聖三一堂

羅裕積幾時考?

shpfamily  19/6  發表於 15-6-18 09:43

印象中上年有用家出過po關於羅裕積

shpfamily  評語是ok的,但想知比較九龍城二線又點呢?  發表於 15-6-18 09:44

shpfamily 發表於 15-6-17 18:05
是仔,想請教大家會作何考慮?
雖然未考,私小已在手,但有疑惑,問定先,謝謝!

...
兩間學校都沒有公開升中派位資料, 不過係羅裕積校務報告(P.14)中搵到呢番說話:

http://www.twghlycp.edu.hk/school_development/14_15/14-15/13-14school_report.pdf

學業表現
1.於2013年的全港性系統評估報告中,小學三年級中文、英文及數學科的成績均略遜於全港基本水平,而小學六年級中文及數學科的成績亦略遜於全港基本水平,英文科的成績更遜於全港基本水平。

即係話小三同小六畢業生既中英數三方面能力都比全港平均水平低(尤其英文), 咁相信學生既B1率不高

聖三一堂更全無資料.

以安全計, 留係聖三一堂, 日後九龍城中學網一線二線學校都多選擇D

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

聖三一2014升學派位

hkpapa852 發表於 15-6-18 09:54
兩間學校都沒有公開升中派位資料, 不過係羅裕積校務報告(P.14)中搵到呢番說話:

http://www.twghlycp.edu.h ...
好多謝你寶貴的意見 :)

BBCOW2009 發表於 15-6-18 10:08
聖三一2014升學派位

咁派位都唔差喎!

一線官津中學:
銀禧, 黃笏南, 丘佐榮, 旅港開平, 體藝, 共12人

一線直資:
顏寶玲, 優才, 福建, 共3人

升讀一線中學比例: (12+3)/42=~35.71%

CSK都只係得~37%咋!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

shpfamily, 你唔係已經有私小 back up 咩

仲有,聖三一堂去年得 42 人小六畢業,即係得 2 班,好似小咗啲喎

BBCOW2009  每級四班  發表於 15-6-18 10:48
BBCOW2009  但小一至小四都開了四班  發表於 15-6-18 10:46

mayyylai 發表於 15-6-18 10:38
shpfamily, 你唔係已經有私小 back up 咩
聽人講油尖旺對 band 1 仔仲有利, 有好多b1男校. 加上羅裕積又唔駛錢, 就照叩試下不過問題將會是阿仔做唔做到band 1 仔, band 2 /3 選擇真係少過 九龍城
所以請教大家. 睇黎留在聖三一好點.

jlbb1 發表於 15-6-18 10:40
係呀.   咩叫寶藝
打錯字 係"體藝"先啱!

mayyylai 發表於 15-6-18 10:40
仲有,聖三一堂去年得 42 人小六畢業,即係得 2 班,好似小咗啲喎
班少因為出生率低的問題. 今年已收足四班了, 仲有人wait 緊位tim.

shpfamily 發表於 15-6-18 10:43
聽人講油尖旺對 band 1 仔仲有利, 有好多b1男校. 加上羅裕積又唔駛錢, 就照叩試下不過問題將會是阿仔做唔做 ...
油尖旺既一線學位中, 有4成係男校位(其實得2間), 另有4成多係男女校位, 所以先會話係"利男仔".
九龍城網主要可選既一線學校都係男女校(至有6間), 男女機會均等

以整體一線學校學位"充足率"計 (即B1學生可取得一線學位機會), 一定係九龍城區好過油尖旺.

回覆:油尖旺羅裕積 Vs 九龍城聖三一堂

但係佢又安排第二輪收生?

點解你地要比較兩間學校係鍾意用升中派位好與壞黎做比較,學校其實仲有好多野值得大家留意,設施,環境,教學質素,教學團體果d ? 升中真係咁重要 ?

se6b03 發表於 15-6-18 11:13
點解你地要比較兩間學校係鍾意用升中派位好與壞黎做比較,學校其實仲有好多野值得大家留意,設施,環境,教 ...
香港教育制度就係咁, 升中入大學都係要睇成績.

呢D數字唔係最重, 但亦絶對不能輕視

mayyylai  Agreed  發表於 15-6-18 13:16

‹ 上一主題|下一主題