用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 SENS P1學phonics有用嗎?
go

SENS P1學phonics有用嗎? [複製鏈接]

對於串字長遠會否有幫助? 對於有SENS小朋友會否其實都係晒氣無用? 因為學phonics都好貴$1200/mth
   0    0    0    0

Depends on 係乜問題,但我估大部份讀障的都會struggle,這類小朋友最好自己跟,辛苦d都無辨法,除非你找到一些for sen 的課程

我覺得Phonics 對大部份小朋友會有用, SEN 就睇下是咩, 如是英讀障的未必有大作用.

王家爸爸  如果會將b同d掉轉既,就會有啲影   發表於 15-4-24 14:19

小朋友有時都會將d同b調轉讀, 不過情況唔多, 反而最多問題係中文, 會將中文字左右倒轉讀, 左右倒轉抄, 抄錯, 抄漏......

記憶短暫, 今日溫完明日會忘記, 要不繼重複溫

我而家用故事+小小併音去幫佢串英文, 而中文用故事+拆字方法

剛開始學phonics, 但已經有跟唔上進度情況, 老師不斷叫我幫下小朋友溫, 但我自己根本不曉phonics又點幫佢溫, 我是否應該繼續堅持學? 因學費唔平$1200/mth. 有無sen成功例子?

回覆:SENS P1學phonics有用嗎

拿筆用那手?

brother4 發表於 15-4-24 14:58
拿筆用那手?
正常右手, 有關係嗎?

暫時串英文問題不大, 每次dict都有80-100, 但運用上就唔得, 加上專注差, 經常留題無做, 又或漏成版無做, 又或寫寫下無左下文...... 所以exam就衰晒!

Phonics係有用的, 但sen就要用多d時間同心機, 係唔係一對一教? 一班果d進度就會好慢, 曾經同學仔有讀障, 佢英文都唔差,對上一次可以去到78分, 但聽佢媽咪講每日都要同佢温, 情況我諗佢同你小朋友差唔多, 佢中文就真係追唔到

不知係咩SEN, 另如是讀障應有分中英文,

如只中文有讀障英文冇, phonic 會幫到, 不過我覺得學左就一定要溫, 抽英Dict 的字叫佢試拆睇下用不用到.  再慢慢字識多左, 就可以問埋組合, 如 butter 是 but + ter, 有冇其它的 ter 字呵, 聯想會易記左..

我個仔(P3) 中文都差D, 中文我自己都是同上那位用 "故仔拆字法", 佢記憶強又鍾意古怪野, 就幾幫到.  

反而專注問題好難, 明知佢識, 出來的成績都大上大落, 所以每每叫佢要小心不可漏, 要番查卷, 但成效一般, 睇彩數, 都好無奈. 現在大個小小就叫有小小改進

loklok0104 發表於 15-4-24 12:20
對於串字長遠會否有幫助? 對於有SENS小朋友會否其實都係晒氣無用? 因為學phonics都好貴$1200/mth ...
我朋友教英文讀寫障礙,個方法叫 orton gillingham,包括phonics 的。以我的理解是有學障更加需要學phonics. 1對1 教會好貴,你試試上網找小組課程,我以前好似見過。

1:1 vs 小組,我就0願比多少少1:1,attention 會多些,但又要明白要一個讀障對住d火星文一小時對他們來說是一件極為艱難的事。

loklok0104 發表於 15-4-24 15:07
暫時串英文問題不大, 每次dict都有80-100, 但運用上就唔得, 加上專注差, 經常留題無做, 又或漏成版無做, 又 ...
咁我覺得佢最需要的不是phonics,當然學左亦無壞

不過親身體會, 如果不專心的小朋友, 就算1:1, 佢都可以不專心, 人在心不在, 浪費$, 搞到老師都冇心機, 反而小小組(2-3人) 可能有多少互動同競爭, 佢地的學習動機有可能會高些, 不過一定要試過夾過先知朋輩的相互影響到底是正定反面.  

HaYi 發表於 15-4-25 12:36
不過親身體會, 如果不專心的小朋友, 就算1:1, 佢都可以不專心, 人在心不在, 浪費$, 搞到老師都冇心機, 反而 ...
真是好depends, 你講的情況我有遇過,同時亦有同班的叻過我個好多,我個頓時變了陪坐,又在另一個小組有位小朋友坐唔定,導師要花很多時間去deal with 佢,雖然我都理解,但都覺得無奈。

HaYi  小組是撞彩  發表於 15-4-25 16:39

我仔是Sen,都試個一對一學普通話,但成較不大及唔專心,反而小組五人學過phonics,較果很好,小朋友之間有小許互動,不過,我仔本身都是對英文較有興趣

1:1最大問題是時間太長,要小朋友focus on 對他們難的東西45-60分鐘不是易事,所以其實最好自己跟,10-15mins per item per day will go a long way.

引用:+本帖最後由+loklok0104+於+15-4-24+15:01+

原帖由 loklok0104 於 15-04-24 發表

剛開始學phonics, 但已經有跟唔上進度情況, 老師不斷叫我 ...
有d phonics 有埋家長班的,試找找

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 15-4-27 06:42
1:1最大問題是時間太長,要小朋友focus on 對他們難的東西45-60分鐘不是易事,所以其實最好自己跟,10-15m ...
咁似乎係老師唔識吸引小孩又或者小朋友對個subject無乜興趣所致,其實1 on 1對專注力不足會較小組好,因為老師可以將所有focus放響唯一一個學生身上,一見佢遊魂就拖佢返嚟。就算上1個鐘亦唔代表做同一樣嘢1個鐘,通常每隔10分鐘會轉活動。

MrBeast  Agree  發表於 15-4-27 14:37

好多SEN 都有專注力問題,  個小朋友 1:1 就算10 Min 佢地都不定, 不關老師技巧或內容事, 一堂學不同野會比focus 一樣好D, 但如果成日要轉個老師都manage 不到
‹ 上一主題|下一主題