用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 乙部排位中B2中學成為B1生的安全線,對嗎? ...
go

乙部排位中B2中學成為B1生的安全線,對嗎? [複製鏈接]

假設,學生已經確定係B1a學生,他有以下的排位選擇,分別係:

情況1:
乙1 - 乙9 放置 B1中學,乙10排某B2a中學(假設是"小明中學")

情況2:
乙1 - 乙19 放置 B1中學,乙20排某B2a中學("小明中學")

情況3:
乙1 - 乙29 放置 B1中學,乙30排某B2a中學("小明中學")

三種情況的最壞結果都是入了該B2a中學("小明中學"),想法有錯嗎?

王家爸爸  假定Banding係指本區Banding。   發表於 15-4-24 10:38
王家爸爸  Correct!  發表於 15-4-24 10:36
YDLFATHER  正確  發表於 15-4-23 23:26
   12    0    0    0

引用:假設,學生已經確定係B1a學生,他有以下的排

原帖由 YmOra 於 15-04-23 發表
假設,學生已經確定係B1a學生,他有以下的排位選擇,分別係:

情況1:
情況2同3最壞都未必入到小明中學,當你隨機號碼較後時,你防線的b2a中學亦會是其他b1生早就安排在較前位置,到你時可能已經無哂學位。

王家爸爸  咁佢會派到比小明好既學校。   發表於 15-4-24 10:41
因為有愛,所以遺憾。
因為遺憾,才會更珍惜。

回覆:乙部排位中B2中學成為B1生的安全線,對嗎

我覺得因此校收足b2多於b1生,所以先係b2校,所以正常到30間時b2a小明小學都仲有位是保險線。

回覆:乙部排位中B2中學成為B1生的安全線,對嗎

除非呢間B2a中學所收的學生全部都是B1生,否則不論你放呢間中學在任何志願,已係最差的派位情況。如果有一間中學可以全收B1生,我地仲可以叫佢做B2a學校嗎?

引用:假設,學生已經確定係B1a學生,他有以下的排

原帖由 YmOra 於 15-04-23 發表

情況1:
Good question

引用:除非呢間B2a中學所收的學生全部都是B1生,

原帖由 pcy307 於 15-04-23 發表
除非呢間B2a中學所收的學生全部都是B1生,否則不論你放呢間中學在任何志願,已係最差的派位情況。如果有一 ...
Good answer

我覺得係。所以如果100%肯定band 1, 只要填晒band 1 學生,然後填一間band 2 學校就可以。但,另一問題出現,點介定band 1 同band 2 學校。假設全港band 1 男仔都唔揀喇沙,甘喇沙係band 1 定band 2 學校?banding 係用嚟決定邊d 學生揀學校先,所以,盡量填晒表上格仔係有道理。

引用:我覺得係。所以如果100%肯定band+1,+只要填

原帖由 SIYip 於 15-04-23 發表
我覺得係。所以如果100%肯定band 1, 只要填晒band 1 學生,然後填一間band 2 學校就可以。但,另一問題出現 ...
中學冇分banding,我覺得outcome緊要啲,如果喇沙收晒b2 而公開試成績斐然,我都會將之視為b1校。

TwinWong    發表於 15-4-24 14:45
long0  如此真神校也  發表於 15-4-23 22:28

回覆 khmama 的帖子

甘樓主嘅假設就唔成立架啦^_^

有人會將收生的banding當作學校banding, 又有人會用dse成績嚟分。 所以有時都幾混亂,特別係一D無將dse成績公開嘅學校,更難估算。

khmama 發表於 15-4-23 20:56
Good question
咁是否情況一最好的

引用:回覆+khmama+的帖子 甘樓主嘅假設就唔成立

原帖由 SIYip 於 15-04-23 發表

甘樓主嘅假設就唔成立架啦^_^
樓主嘅假設仍然成立。如果冇b1生揀LS,最終益咗b2生入晒,咁同樓主假設b1生最差只派去第一間會收b2的學校冇衝突。

引用:Quote:khmama+發表於+15-4-23+20:56+Good+q

原帖由 connie1323 於 15-04-23 發表
咁是否情況一最好的
情況三是最好的,因為你會比情況一多20個chances入band1校。我每年都講n次band1生千祈唔好咁早填band2, 但家長都唔明。

明白!謝謝!

khmama 發表於 15-4-23 22:39
樓主嘅假設仍然成立。如果冇b1生揀LS,最終益咗b2生入晒,咁同樓主假設b1生最差只派去第一間會收b2的學校冇 ...

但又咁講....尤其是B1位嚴重不足既區....如果區內B1生過份担心得保守....係較前選擇已決定跳船
而B2a又係頭號熱門....亦有机會一早被B1生上晒船坐滿
當然...又如樓主所講...該B2a學校根本就係B1學校
但又如你所講...學校無Banding ....只係可能發生机會有幾大~~~

引用:Quote:原帖由+connie1323+於+15-04-23+發表

原帖由 khmama 於 15-04-23 發表
情況三是最好的,因為你會比情況一多20個chances入band1校。我每年都講n次band1生千祈唔好咁早填band2, 但 ...
請問B2a 應填幾多間b1c?

王國會長

YmOra 發表於 15-4-23 19:39

情況1:
當然唔係, 首先所謂B2A 中學個band 有幾準係一個疑問, 如果唔少B1 生到頭來將小明中學放乙1 - 乙9, 有機會已在前面收足生, 到放乙10的學生已冇位可派.

醒目開學勳章

回覆:khmama 的帖子

Hi khmama
係學校壓力唔俾,而家長好快又屈服,不再敢博。
多數學校第五志願已要填b2

瑩瑩老豆 發表於 15-4-23 23:37
當然唔係, 首先所謂B2A 中學個band 有幾準係一個疑問, 如果唔少B1 生到頭來將小明中學放乙1 - 乙9, 有機會 ...

所謂B2學校在此既定義應為經抽獎有BAND2生可以抽入去的學校. 如果小明中學一早入晒BAND1生, 坊間已將佢視為BAND1校.

CathyDannyBB 發表於 15-4-23 23:19
請問B2a 應填幾多間b1c?

b2a通常只搏一間b1c.
‹ 上一主題|下一主題