用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國生活唔慣想返HK讀A-level
go

英國生活唔慣想返HK讀A-level [複製鏈接]

阿仔在英國生活好唔慣,想返HK讀A-level,係咪可以自己報考?
   4    0    1    0

回覆:英國生活唔慣想返HK讀A-level

不如試轉校或由學校宿舍變做homestay ,試—試,今年轉新制,最好—定英國讀,英國文化協會話佢地冇得報又冇得考。

回覆:anilee88 的帖子

考試局有得報考GCE A level

回覆 anilee88 的帖子

邊方面唔習慣?有無得同學校傾下,因為好多學校都有D關顧海外生的小組或部門

可自己報考。但考試局提供的 A-level 科目,只有下列幾科:

• Accounting
• Business studies
• Economics
• Maths
• Eng. Lit.
• Phy, Chem, Bio
• Psychology
• Religious studies

孩子不習慣新環境,其實很普遍。 如果回港自修考 A-level ,可能會更吃力。

不如再適應下先, 我尋晚同囡囡傾過計, 原來囡囡第一日去到佢話流了眼淚, 但我問佢而家生活開心嗎?佢話而家識到好多朋友吾寂寞了

多謝大家
本來都ok, 但可能課程開始難,唔係人家成日講英國讀書輕鬆D, 而且唔似香港有補習班,佢昨晚哭住說好辛苦,好忙,可能對自己要求高,我好心傷。
我試吓找學校幫忙

A Leve| 好深的,試之前有post講做past paper,有空去books店有EX。和 Notes 書買回來溫習。其實有私人補習但要自己上綢找但不平。

A-level 同 lower form 完全是兩回事,確實要放很多時間在功課上,並非想像中輕鬆。 我囡唸文科,每晚也做到十一點才收工。 不過,在英國學習,壓力始終比香港少,也看到進步的成果。

或者,試試找學校 tutor 商量? Sixth form 雖然沒有 class teacher,但應該有 tutor 負責學生各方面的問題。

很明白妳的心情,因為我也用了數星期開解囡囡。

阿仔讀year幾?

很多人以為英國考試容易程度低容易讀, 但想想英大學要 A Level basic 3 subject 就知道其實不易.  但不管如何個人認為你和小朋友不應輕易放棄, 現在才開學2果月! 或者他一時未適應學習環境和模式, 加上家人不在旁倍感孤單!

我的小朋友也在英現讀 A2, 在學校有功課和活動, 他怕跟不上, 做網上 pass paper, 長假回港補習, 讀得也很辛苦但因佢有 target 所以仍不斷努力中.  所以你的囝囝對自己有要求即是他會有自己的 target, 應相信他的能力, 鼓勵他面對困難, 因面對困難也是學習的一種.  或者在 xmas 他回港時再詳談英國情況先決定吧!

回覆:ninmum 的帖子

請問回港在哪補習社?

回覆 brother4 的帖子

小朋友讀什麼科目??

anilee88 發表於 14-11-8 11:05
多謝大家
本來都ok, 但可能課程開始難,唔係人家成日講英國讀書輕鬆D, 而且唔似香港有補習班,佢昨晚哭住說好 ...
我都諗起N年前自己香港讀A level時,真係好難好辛苦,當時入大學機會好細,亦好想放棄,好彩最後都堅持落去。

A level最難是範圍好大,永遠讀唔完,當時又唔興補習,我亦從來唔信補習,反而過來人的經驗會有幫助,例如點樣去克服每一科,因為各科的讀法不同,而且每人的能力亦不同,好似我記憶較強,讀phy chem都可以,讀pure maths就好難,但後來我都搵到方法,可以用我的長處去克服。

一些適合自己的天書好重要,例如CGP系列的書好有用,好精簡好易睇,其實比補習更好。

最後是past year paper,有時讀完都未知明唔明,亦唔知重點,一定要做及溫習過往題目。

另外想問佢讀乜科?幾時考試?校內的唔重要,公開試照計仲有時間,另外香港的dse其實唔比A Level易,起碼A Level讀讀嗰啲就考嗰啲。

理科,想吓回來平均約二星期,除暑假外,有短期補習?

回覆:anilee88 的帖子

阿二係咪讀好 top 嘅學校 ? 所以好大壓力 .

請問sixth form同lower form有何分別?我有些亂

講來講去是A Leve| ,通常有2年,第一年 及第二年不同名稱

回覆 scso 的帖子

Sixth form 包括 lower six (yr 12) and upper six (yr 13).

Yr. 12 考 AS exam,yr.13 考 A2,亦即 A-level 的第二部份。 不過,由明年九月開始,英國將會取消 AS, A-level 將只考一次試。

回覆:skate 的帖子

如是我的阿二,香港成績九流,玩就一流,去到英國初中因比香港淺,信心番來,但繼續玩。。。

‹ 上一主題|下一主題