用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 Cambridge 串字
go

Cambridge 串字 [複製鏈接]

8    1    1    0

mover我唔清楚,但starter唔一定要串曬,但有phonics底識拼曉估會比較有把握拎15盾。

回覆:tsangnamnam 的帖子

回覆 tsangnamnam 的帖子

請問朋友仔仔5.5yrs考時只串錯一個得14盾,佢好

mickichan 發表於 14-9-18 00:46

好奇一問,你朋友怎樣知道孩子串錯多少字?

回覆:mickichan 的帖子

回覆 huba 的帖子

好似話可以上網check到自己成績.

我小朋友5歳今年8月考咗,真係同佢串哂所有字, 啱啱收到成績15盾.

引用:我小朋友5歳今年8月考咗,真係同佢串哂所有

回覆:Cambridge 串字

請教各位媽咪,我女女剛剛4歲,請問要點樣幫𠳔能夠串到字呢!因為我都用phonic 來教𠳔的,教𠳔時記得,第二日又唔記得了。

謝謝!

引用:回覆+tsangnamnam+的帖子 請問朋友仔仔5.5

原帖由 mickichan 於 14-09-18 發表

我個仔五歲,剛在七月考了starter串錯一個字camera,結果都係得14 shields,不過我們都好滿意,因這次是他人生第一次考試!

引用:Quote:原帖由+mickichan+於+14-09-18+發表

沙田區邊度 join Cambridge Starter 好呢?

引用:Quote:原帖由+babemom+於+14-09-28+發表我

原帖由 fwan1213 於 14-09-29 發表
你係咪真係幫佢串晒所有字?
當然不會串哂所有生字啦!我淘左A-G練習,做左A及B,只係把呢兩本練習常出現的生字串下便考,因為再做落去個仔都已在嗌悶!但有phonic底子對串字是有幫助的!

引用:回覆+tsangnamnam+的帖子 請問朋友仔仔5.5

原帖由 mickichan 於 14-09-18 發表

錯1個唔會得14盾

回覆 baubaulee 的帖子

朋友係這樣講的,我自己都無了解過,但見有人都係話串錯一個得14盾

引用:回覆+huba+的帖子 好似話可以上網check到

原帖由 mickichan 於 14-09-19 發表
回覆 huba 的帖子

好似話可以上網check到自己成績.

我個仔以前只考過Cambridge YLE Flyers 同 PET。兩個試的成績結果都不會顯示到那麼仔細,不會告訴你錯了多少個字。
如果Starters 及Movers的成績㑹顯示有多少錯字及因此而少一個盾,可能會給幼童帶來太大壓力,大家看看有些家長很緊張怎樣令剛滿4歲小孩串字便能感覺到。

引用:回覆+baubaulee+的帖子 朋友係這樣講的,我

原帖由 mickichan 於 14-10-09 發表
回覆 baubaulee 的帖子

朋友係這樣講的,我自己都無了解過,但見有人都係話串錯一個得14盾
還是留給有直接經驗的家長來分享真實資料吧。

回覆 huba 的帖子

我只是在朋友傾談中知道的,如果你認為我沒資格談論的話,咁就留給你有資格去談判吧
‹ 上一主題|下一主題