用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 海外留學year10邊個國家好
go

海外留學year10邊個國家好 [複製鏈接]

Plan緊2年後去即year10(中四)比阿女去外國讀書,但暫時未知去邊度讀,心儀英國(因老公係公務員)或加拿大(有朋友個女讀緊好似幾好),如揀英國擔心18歲後無得claim會好吃力,加拿大既大學費其實係咪平過英國好多呢?我仲未去聽講座,大家聽左可否比d意見,thx

7    0    0    0
I love my dear husband and dear daughter.

引用:Plan緊2年後去即year10(中四)比阿女去外

原帖由 ELJCHL 於 14-07-24 發表
Plan緊2年後去即year10(中四)比阿女去外國讀書,但暫時未知去邊度讀,心儀英國(因老公係公務員)或加拿 ...
如果去英國,year 9 好過year 10, 易d 入。

回覆 Ruby1219 的帖子

Year10收生要求高,而且year9早一年去適應及預備gcse好D, 我仔都係今年去英國讀G9

回覆:scso 的帖子

咁請問你仔讀邊間學校?學費及住宿(是否home stay?)各需幾錢一年?你係經agent申請?如果出年要幾時申請?

I love my dear husband and dear daughter.

回覆 ELJCHL 的帖子

我係搵agent的,我仔讀boarding school長假先返香港,大約有3次,短假住監户人屋企,大約3次,由於監户人係我網上自己揾,所以住埋係佢屋企,但大多數揾監户公司,所以除了要比費用外而且係監户及homestay分開,我係小康之家,讀唔起D貴族學校,所以揾了間平平地既學校,連機票(搭轉機)及雜費大約四十萬一年,每間學校學費不同一般大約四十萬至七十萬一年,你可揾多幾間agent問下,加拿大遠DD, 又怕會好凍,所以我選英國,我仔係西南部氣溫好,不會太凍或太熱,小鎮無咁多誘惑,消費無倫敦咁高

回覆:海外留學year10邊個國家好

首選英國,朋友是政府工,19歲生日前可有福利,AL第一年完年,申請非聯招入U,AL第二年冇福利,公校學費約7千鎊一年,有成績交香港非聯招等面試,成功香港讀大學,不成去留學吧。

引用:咁請問你仔讀邊間學校?學費及住宿(是否ho

原帖由 ELJCHL 於 14-07-24 發表
咁請問你仔讀邊間學校?學費及住宿(是否home stay?)各需幾錢一年?你係經agent申請?如果出年要幾時申請? ...
若果出年讀year9,你而家要揾agent 啦。

我都贊成應該Year 9 去讀,因為佢有一年適應果邊生活,跟住再選科會好D!!我有個同事個女今年讀緊 Six Form,佢個女在HK時讀九龍幾出名的女校,佢個女讀完Form 3過去,GCSE科科A架,但英文就得C,佢話如果個女早一年過去,英文最少可以有B,所以早一年的影響都幾大架!!
至於如果妳丈夫係公務員就梗係去英國好喇,政府一年有7,437磅津貼,另加大約25,000HKD機票津貼,一年成十幾萬架!!去加拿大就乜都無架喇!!我同妳一樣丈夫都係公務員,我地就選擇英國,我加拿大有好我的亞哥亞嫂,我都無諗過比亞女去加拿大!!
如果妳選擇一間學費唔係咁貴的學校,以我為例,一年加埋雜費 (監護人費,host family費,機票,零用) 大約四十萬,扣除津貼,大約自己比二十幾萬唔駛三十萬,平均每個月二萬蚊左右!!
不過妳要注意幾點,第一,妳丈夫入職時是否還有海外教育津貼(1997年前入職)?第二,妳選擇果間學校是否屬(可申領寄宿學校津貼) 的學校,第三,所有津貼係要交稅架!!

odelia_ho  Overseas Education Allowance  發表於 14-8-5 15:13
odelia_ho  應該係1996年8月1日前入職都享有   發表於 14-8-5 15:12

你們真好,都有政府津貼,我就要給足全額學費。
我女兒也是9月去讀書,一年學費加其他費用大約45萬。

回覆:basbyy 的帖子

Basbyy,你講得好詳細,謝謝!你個係仔定女,宜家讀year幾?係邊間讀?

ELJCHL 發表於 14-7-25 14:08
Basbyy,你講得好詳細,謝謝!你個係仔定女,宜家讀year幾?係邊間讀?

我個女今年會去讀Year 9, 佢讀女校!!

andyng2014 發表於 14-7-25 13:33
你們真好,都有政府津貼,我就要給足全額學費。
我女兒也是9月去讀書,一年學費加其他費用大約45萬。 ...

我都係! 重有個女未去

你們子女是八月底過去,還是提早一些日子,
我女兒8月中過去了,先在英國玩三個星期,
再去學校(31/8)報到。

andyng2014 發表於 14-7-25 15:53
你們子女是八月底過去,還是提早一些日子,
我女兒8月中過去了,先在英國玩三個星期,
再去學校(31/8)報到 ...

唔會提早過去,又唔會陪佢去喇,錢銀唔多,唔想駛多筆,我亞女間學校要2/9返到學校,佢1/9晚自己上機!!開始學習獨立喇!

引用:Quote:andyng2014+發表於+14-7-25+15:53+你

原帖由 basbyy 於 14-07-25 發表
唔會提早過去,又唔會陪佢去喇,錢銀唔多,唔想駛多筆,我亞女間學校要2/9返到學校,佢1/9晚自己上機!!開 ...
我會aug 22 同阿仔過去,佢sept 3 入學,我就留到sep 15 先走。 橫掂有friend provide 免費地方住

我仔9月也會讀y9,我上年已搵定資料,都覺得y9去比較好,至少有一年時間比佢浸英文,我們揀咗東面嘅學校,出倫敦約1個半鐘,學校都係D小鎮,比較純穙,一年約40萬,算比較經濟!8月中陪仔出發喇!

回覆 ELJCHL 的帖子

Year 10 入讀英國學校可能會比較困難. 加拿大應該會收生較有彈性. 我同事囡先都係Year 10去加拿大讀書, 佢係讀公校, 以我所知學費吾貴, 應該連埋生活費二十萬都吾駛. 我同事成績show俾我睇佢囡在加國讀書既相, 她讀得好開心, 英文進步好多, 因為她學校好少海外生, 而且她話本地既同學好nice, 我估因此她好快溶入當地學習環境. 雖我9月會去英國讀書, 但其實我覺得加拿大都吾錯.

回覆:angie_ma 的帖子

Thx, 我宜家都仲未決定。我老公比較鍾意加拿大,但我就喜歡英國因認受性高

回覆:smallfoothk 的帖子

Smallfooth, 你指中學公校7千磅學費一年?

回覆:ELJCHL 的帖子

是7千鎊學費—年在公校,但只AL或foundation及未計往宿費,最平一定是英籍讀公校,是免費的。

‹ 上一主題|下一主題