用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心vs聖嘉勒
go

聖心vs聖嘉勒 [複製鏈接]

各媽媽,請問聖心vs聖嘉勒,你吔會點揀? 請給些意見!

3    0    0    0

SH better..

引用:各媽媽,請問聖心vs聖嘉勒,你吔會點揀?+請

原帖由 jessiesuen 於 14-02-13 發表
各媽媽,請問聖心vs聖嘉勒,你吔會點揀? 請給些意見!
St Clare definitely for safe, no worry again when primary

回覆:聖心vs聖嘉勒

上年:聖心>聖嘉勒
今年:聖嘉勒>聖心

引用:上年:聖心>聖嘉勒 今年:聖嘉勒>聖心 +

原帖由 oooasis 於 14-02-13 發表
上年:聖心>聖嘉勒
今年:聖嘉勒>聖心
Why?

回覆:Smartbubu 的帖子

真係好難揀

SH 出名d,但係ST CLARE 升小穩鎮d...真係難揀

引用:Quote:原帖由+oooasis+於+14-02-13+發表上

原帖由 Smartbubu 於 14-02-13 發表
Why?
今年入sh嘅小朋友有240名額,3年後要面對升小比率低好多好多,所以入st. clare's較保障

回覆:macmate 的帖子

我擇聖嘉勒,不是聖心,因可直升小學一

My daughter has offer from SHCK and St Clare too
however, the offer letter from St Clare announced that it's NOT A MUST to be promoted to P1
I will pick SHCK

回覆:聖心vs聖嘉勒

但st. Clare primary 係全日,聖心只係半日

引用:My+daughter+has+offer+from+SHCK+and+St+C

原帖由 eddielcw 於 14-02-13 發表
My daughter has offer from SHCK and St Clare too
however, the offer letter from St Clare announced t ...
for st. clare's, it's not 100% guaranteed to get promoted to primary section.  however, there shd still b around 85-90% but do you know the percentage of sh for their graduate  year?  it may scare you...

I'll choose Sacred Heart.

240爭120個位,可以預見家長會狂谷小朋友備戰小一,失去讀龍校意義。
聖心名氣大少少,但入u率逐年下跌,而且聽聞聖小升中競爭都頗大。
我個係細b,感覺两間之中聖嘉勒較適合我地。

引用:240爭120個位,可以預見家長會狂谷小朋友備

原帖由 oooasis 於 14-02-14 發表
240爭120個位,可以預見家長會狂谷小朋友備戰小一,失去讀龍校意義。
聖心名氣大少少,但入u率逐年下跌,而 ...
我會㨂St Clare , 因今年八班聖心爭四班小學已有一堆人waiting ,到時要等津校放左,有d人會有私轉去津小才俾waiting 上,試問今時今日,除非校友,如果不係無咩位剩,我地個年仲要得三班私小,情況不樂觀

客觀點分析, 如果將來小一target聖心以外更勁的名校, 而媽咪亦有心去谷個女, 我覺得聖心好d, 起碼校舍都d啦 (我自己都好鍾意聖心)。但今年情況競爭好大, 如果唔想三年後再玩呢個心血小d都唔得的遊戲, St Clare會穩當d。雖然St Clare今年開始寫到明唔係必收 (St Paul 都係咁寫), 但係以機會計, 直上St Clare小學的機會我認為會比聖心大d。
所以, 要睇媽咪target邊一類小學, 而小朋友受唔受谷啦!

以學術計, 兩間我都有親戚讀緊 (由幼稚園上到中學), 其實兩間的學術水平都好高, St Clare小學開始英文教學"tim", 我兩個親戚個女都成績都好好, 所以成績有時都好睇小朋友資質。

你地d女好叻, 兩間都考到 , 我個女只係考到St Clare ja !

SH津小5班私小3班,同埋可以大抽獎

引用:SH津小5班私小3班,同埋可以大抽獎

原帖由 mmpo 於 14-02-14 發表
SH津小5班私小3班,同埋可以大抽獎
津小係自行收生方面實超額,佢私校都收吾到甘多人,所以校方先俾大抽獎,今年新界區自行收生都超額,何況港島區,無人知三年後,我相信會好worse

回覆:charbabies 的帖子

想問下如果已有私小offer, 都可以參加抽獎嗎? 定係一去抽獎就會取消你個offer 變waiting?

‹ 上一主題|下一主題