用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我8月B,民生是否極少收細B?
go

我8月B,民生是否極少收細B? [複製鏈接]

1    0    0    0
簽名被屏蔽

比你知點解reject 又點?你咪鬼甘執著,放眼响d 正面d 野度la

ekhc    發表於 13-12-9 00:49

引用:首先講,我waiting都冇,但我冇埋怨民生,

原帖由 寫我心中話 於 13-12-07 發表
首先講,我waiting都冇,但我冇埋怨民生,只嘆技不如人。

但想了半天,想不出死因
其實你睇返” 民生出結果排隊區” 個 post  , 你都數到有offer , 大部份都係大B, or 超大b, 可能有一個半個係細b, 佢地可能好合老師眼緣,所以收佢地,樓主,放鬆d啦,既成事實,唔好攪到自己,小朋友和屋企人唔開心

回覆:寫我心中話 的帖子

你算啦!諗多会改变事實嗎?学校唔收你个小朋友真係好正常,因為你太太太緊張!!!

chiyin8    發表於 13-12-7 22:39

回覆:我8月B,民生是否極少收細B?

騫翁失馬,嫣知非福。

樓主,let bygones be bygones. 就著已成定局的事,再耿耿於懷,都於事無補。做人要向前看。

樓主,感受到你嘅失望,但係,又可以點呢?收拾心情,明天仍要繼續,囝囝睇你頭的。加油!

回覆 寫我心中話 的帖子

你咁鍾意民生,出年咪超大B再考過。什麼死因也不重要,最緊要小朋友開心同健康,煩惱是自找的。

明白樓主你可能最心儀此校, 所以特別失落.
但其實真係無人知一間學校點揀人.

相信你小朋友盡左力,
你又盡左力.
既然大家已盡力, 也得不到學校歡心,
那就嘆一句大家無緣啦~
又或者小一重聚呢~

再寫2400字求位信。

chiyin8    發表於 13-12-7 22:41

你就當A++考生有400人,位得300個,你係其中100個A++但抽唔中嘅考生,雖無奈但就係事實。非戰之罪,不用怨天尤人。

為左一個民生, 可以出咁多post, 你咁得閒就繼續灰繼續喊囉

每日寫2400字求位信親身攞去學校試試囉,記然你無左民生唔得。

chiyin8  笑到我肚痛, 哈哈, good!  發表於 13-12-7 22:48

引用:回覆+寫我心中話+的帖子 為左一個民生,+可

原帖由 chiyin8 於 13-12-07 發表

為左一個民生, 可以出咁多post, 你咁得閒就繼續灰繼續喊囉
我諗有至少5個post

chiyin8  我一睇到佢d無建設性的post, 我就頭痛  發表於 13-12-7 22:51

與其鑽牛角尖,不如積極放眼未來三年仲好!其實小朋友都會大概知道你為咩喊,令到佢都好大壓力⋯
事過境遷,訓醒一覺當發完一場夢!聽日同小朋友去大玩一日,好好獎勵小孩同自己

首先講,我waiting都冇,但我冇埋怨民生,只嘆技不如人。

但想了半天,想不出死因
死因我相信係:我現在知道民生會收怎樣表現的小朋友。即使小朋友全部答對問題都冇用,佢地係要很開心很活潑常常笑的小朋友做學生,全部答對都冇用!

真係咁鐘意民生的話,又真係今年始終都入唔到的話,咪年年都去試下考民生插班!3年幼稚園+6年小學+6年中學,總共有15年機會,斷估總有一年比你搏到啩!

但想了半天,想不出死因
你而家有咩offer 係手呀?

寫我心中話 發表於 13-12-7 21:55

但想了半天,想不出死因

唔明點解會咁 like MS, 你有SC offer 已經贏晒, 仲想贏晒全世界? 亦唔明點解要哭, 你難為人地一個offer都無果D點呀? 你有得選仲想點? 醒下啦.

答晒 <-- 起碼千幾二千人答晒

有禮 <-- 呢D又起碼千幾二千人都做齊

爸爸專業人士 <--- 職業跟本無關係. 你覺得幾千人去考, 搵幾佰個專業人士好難嗎? 唔好睇到專業人士好大件事咁, 老實講, 電工都叫專業人士, 要有牌架, 唔係個個去可以去做啦

地址Ok <-- 又係無關係. 有D九龍塘樓都未必貴得過西九, 元朗亦有過萬蚊一呎.  如果真係睇地址, 老師係唔係要開住個中原網入你個地址再去估價, 睇下邊個地址貴先收生? 又係果句, 報得呢D 學校的家庭, 大部份都起碼係小康之家, 搵幾佰人地址OK 好難嗎?

父母大學 <-- 呢樣仲易, 家下搵個大學生好難嗎? 其他人父母分分鐘幾佰個係master 畢業, 咁你話大學畢業有乜咁優勝.

問卷詳細有誠意 <-- 你2400 字, 俾我係老師睇到都唔開胃, 跟本寫重點已得, 你細個讀書無教中point就可以嗎? 如果個個2400 字, 老師用2-3個字睇一份問卷, 跟住又再用2-3幾字睇你其他野, 跟住成半個鐘先可以署理一個申請, 自己諗下make 唔make sense?

是否8月B,冇大B表現得咁好?<-- 大B係應該有著數, 呢樣野間間學校都係咁.

其實你無講其他野, 你小朋友望埋去係唔係醒目, 眼神有冇自信, 係唔係眉清目秀,  呢D好主觀, 個個父母都話自己個小朋友最醒最靚架啦, 不過而家選果個係老師, 咁就要睇佢啦.

Care_Bears2009  AGREE!!!  發表於 13-12-7 23:13
‹ 上一主題|下一主題