用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 有關st joe
go

有關st joe [複製鏈接]

各位st joe媽咪,請問可否比D建議煩惱中的我,小兒有幸入到St joe,但小兒是讀普通中文幼稚園,英文當然一般啦,請問可否應付到英小,另外小兒性格活潑好動又多嘴,請問是否適合學校好嚴的紀律要求?及請問St joe多功課做嗎?多測驗嗎?要唔要家長全力配合?因為我同我老公都幾忙的,謝謝!

3    0    0    0

我都想知???   有冇用家父母可解答, thanks......

小一英文一起步就用 My Pal 2,相信一殷學卷幼稚園水平未必應付到(至少
我個仔果間唔得);或者要開始幫小朋友「補一補」了。

下星期便是第一個學期考試,暫時中英默書、Quiz等約各三次,GS默書
則四次。(Maths 有突擊的 Speed test,中文科亦有突擊的 Quiz。)

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:奥脫福 的帖子

我最驚係雙職父母,程度咁深驚跟唔到。同埋聽講小息跑下都紅牌寄缺點,請問是真的嗎?

manlee22 發表於 13-11-25 20:44

我最驚係雙職父母,程度咁深驚跟唔到。同埋聽講小息跑下都紅牌寄缺點,請問是真的嗎?

...

無咁跨張,發紅卡前會有多次機會的;但都要培養下小朋友的紀律,在
學校不能太放任。

學業方面,不論讀什麼學校父母都要跟進小朋友的功課啦!還有十個月
才開學,現在不坊可以買些小一的補充(或者直接買番套 My Pal 1),
每天花一點點時間教一下小朋友,時間上絕對趕得切的。

回覆:奥脫福 的帖子

謝謝奧脫福

回覆 奥脫福 的帖子

想問吓本 My Pal 1 係邊間出版社。
小兒亦收到 St. Joseph offer ,將會註冊。

heiheizhu 發表於 13-11-26 10:43
回覆 奥脫福 的帖子

想問吓本 My Pal 1 係邊間出版社。

Please check here.

http://www.ephhk.com/jsp/products.jsp?code=3.2.4.2

請問學校課外活動需要另收費嗎? 如要, 大概要多少錢?

DJfamily 發表於 13-11-26 12:03

請問學校課外活動需要另收費嗎? 如要, 大概要多少錢?

不同的課外活動有不同的收費,例如足球 $1,250 (12堂),乒乓球 $1,200
(10堂),平均番都係一百元左右一堂。

有一點要留意的:如果學生是坐校巴的,在大部份課外活動後是會有第二輪的
校巴服務提供的。

多謝奧脫褔!
我想請教如何從以下方面去考慮聖若瑟呢?
1.語言環境
2.學生課後功課輔導
3.升中派位
4.直屬聖若瑟英文中學前景

望能對此校有更深入了解!Thx

回覆 奥脫福 的帖子

Thanks for your information.  如有問題可否再請教? 謝謝.

回覆 奥脫福 的帖子

好多謝您分享
另外想問問

每年有幾多測驗及考試?
跟唔上的學生,會放棄定補底?
是否雙班主仼?
小朋友開心返學嗎?

070803, 不如將大家對St. Jo 嘅問題歸納一齊, 等啲好心現役家長解答我哋準家長嘅疑問喇!

1.語言環境
2.學生課後功課輔導
3.升中派位
5.每年有幾多測驗及考試?
6.跟唔上的學生,會放棄定補底?
7.是否雙班主仼?
8.小朋友開心返學嗎?

希望有現役家長幫吓手解答一下!

呢d問題似乎要老師至識答。。。不過我儘量講下,唔保證係事實的全部。

1.語言環境

主科英文、中文普通話(低年班廣東話),術科廣東話。

2.學生課後功課輔導

每天放學前有一堂 Home Period,可以用來做功課和問老師問題。

假期補課?唔多覺。

3.升中派位

B1 的派英中,B1 邊緣/B2 派中學部,B3 則唔清楚。

去年派位情況可參考:

http://www.sjacps.edu.hk/awards/awards_1213.pdf

位處B2,聽聞去年外來B2生若選此校必須填第一志願才有機會派到。

5.每年有幾多測驗及考試?

三考,另每學期有幾次小測 / quiz

6.跟唔上的學生,會放棄定補底?

唔清楚。

7.是否雙班主仼?

不是。

8.小朋友開心返學嗎?

我的很開心。

回覆 奥脫福 的帖子

thanks......

Thanks!
如有更多資訊可讓我哋了解多啲, 希望慷慨提供!

回覆 奥脫福 的帖子

Is the ECA for each form occurs every Fri after school from 3-430?

banchuwong 發表於 13-11-27 18:51
回覆 奥脫福 的帖子

Is the ECA for each form occurs every Fri after school from 3-430?

Fridays activities: 大部份星期五的第七、八節課。

ECA: 每天放學後,3:00-4:30,學生自由參與。

what is the fee for Friday Activities and ECA?
‹ 上一主題|下一主題