用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

York [複製鏈接]

留位費
   1    0    0    0

fungjo 發表於 13-11-6 22:09
聽人講話York 為避免家長留左位又唔讀故收取一年學費7萬,真定假?

我覺得係假...
今日先去完學校聽完個WORKSHOP,
無提過要俾晒一年學費囉...
再者下年國際班係$5200X12, 主流班就$4500X12 ,何來7萬...
我係上年收OFFER既, 都係俾左9百幾書費去KEEP OFFER...
你不如去問返講果個人, 佢以咩根據講咖啦?!

引用:聽人講話York+為避免家長留左位又唔讀故收

原帖由 fungjo 於 13-11-06 發表
聽人講話York 為避免家長留左位又唔讀故收取一年學費7萬,真定假?
又吹水?

回覆:fungjo 的帖子

回覆:BALL_B116 的帖子

我就係今日聽完講座佢無提,上年交支票又未過數,打去學校佢又話今日交信封for過幾個星期通知你交費事宜,故未過上年買書支票。想緊York還是SN比較好,又有幾間未in,跟住聽到其他媽媽話

1.上年收左,今日去埋都唔等於York一定收,3月先confirm
2. 要交定成年學費

立即比佢嚇親

fungjo 發表於 13-11-6 23:57
我就係今日聽完講座佢無提,上年交支票又未過數,打去學校佢又話今日交信封for過幾個星期通知你交費事宜, ...

1/ 3月先CONFIRM既係:如果有人想轉上/下午班/國際班之類, 可以寫信去學校, 但唔保証你一定轉到咁解。寫左信既都要等佢地下年3月第2次收生D家長註冊後先知俾唔俾到你想轉既班你...但原先俾你既OFFER就MUST有的了

2/從無聽聞過要交成年學費, 校長亦提左係交12期既...無話將一年既錢1次過俾晒啵...

其實你咁擔心, 點解唔打個電話去問, 咪仲安心D?! 我相信亦沒有幾多家長會顧成一次過俾囉...同一夠錢, 一次過俾同分開12期俾, 感覺都差好遠。
建議你打去51號問下, 呢間STAFF答野清楚D

回覆:York 要比一年學費作留位費

唉,真係樹大招風,York成日都有啲不利傳聞抹黑,尤其啲簡介會,interview, workwork之後,就一定會有人走出嚟老作啲屈錢嘅故仔出嚟,然後大事宣掦,跟住以訛傳訛,傳傳下啲人就當真,跟住就唱人掠水,commercial, 樓主,如果你對間學校有信心就唔好聽咁多啲閒言閒言,有乜唔明或有懷疑,就打比學校問清楚,唔好估估下,盞搞到自己把持不定

哈!一講“樹大招風“呢三個字,又會有一班愁家出來圍你!但真係唔明因嘜咁大愁口囉!
Day 1 話commercial
Day 2 話debenture
Day 3 話要交全年學費
Day 4 話多b6………但我地全班同遇到果d其他家長全部都係高質素港dad & mum wor

作為一個家長同成年人應該識分辨真假。利申我吾係約克user ,好多人話佢commercial ,吾好忘記全港幼稚園係私校來的。

Chirley    發表於 13-11-7 10:15

其實如果你當時workshop係在場,點解唔即時問清楚?唔好自己嚇自己又嚇埋其他家長啦,成年人,仲已為人父母,應該識分真假

馮太唔係講左將會出信叫家長交$660咩?難道我聽錯?

我不是用家, 但全年學費一次俾有咩可能?學校都唔會啦! YORK 好慘有一班愁家!其實唔鍾意個D唔報咪得lor.

唔好意思,樓主的理解力係咪有d問題, 我都有去昨日的workshop, 但覺得你完全理解錯晒, 同上有位媽咪都解釋左, 如果想轉班就可能要到3月先知轉唔轉到, 但唔保証轉到, 並唔係要到3月先知有無offer。同埋學費是交12期, 但無話過要一次過交, 係每月交的。來緊就會再send信比家長交$660的留位費, 之前交的$996是買書費來的。你可以再打去問清楚。

Chirley    發表於 13-11-7 10:15

有D人話有offer, 但係甘話學校差, 難為有D BK MOM 咪有offer, anyway YORK俾了希望細B ga.

Chirley    發表於 13-11-7 10:16

"未有" offer

回覆:ymnhappybaby 的帖子

ymnhappybaby 發表於 13-11-7 09:41
有D人話有offer, 但係甘話學校差, 難為有D BK MOM 咪有offer, anyway YORK俾了希望細B ga. ...

最搞笑係有D有OFFER的家長, 比人話YORK係人都收, 就放棄個位
成幾千人報又點會係人都收呀, 真係唔該用腦諗清楚D
講真YORK收唔少細B的, 但係上小學一D都唔失禮, 可見佢地真係有一手
為左人地亂UP就錯失一個良好的選擇, 唔值啦

如果無記錯, 教統局好似有指引, k1 留位費係唔可以多過 $660.

n 班無指引, 所以係任佢定.

岩先打左去學校問左:
(1) OFFER 係俾左咖啦~3月先CONFIRM既係申請轉班、上/下校
(2) 留位費係$660, 我問埋收一年學費作留位?! 職員講明係『無咁既事』
昨天我有去WORKSHOP, 我相信有去既人聽既野都係一樣, 點解大家聽出黎既野係完全唔係一樣既事?!

無計啦,可能York校舎大,配套又完善,喺九龍塘呢個龍地又擁有多個校舍,佔盡地利,咁又難怪啲行家妒忌嘅,同行如敵國,咪搵打手唱衰囉

‹ 上一主題|下一主題