用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問點解你地要報n班?我開始動搖...
go

請問點解你地要報n班?我開始動搖... [複製鏈接]

請問點解你地要報n班?我開始動搖....屋企人個個都話n班好易病...又話咁細個讀好辛苦...
   0    0    0    0

回覆:Estimaking 的帖子

其實n班多數係玩和學習自理能力,過群體生活(現在很多小孩是獨生子女),學術成份不高(一般幼兒園)。n 班返學易病,咁唔通k1唔會病咩? 病可以增強抵抗力,況且體質人人唔同,唔一定返學就病。

n班每日先番得 3 個鐘, 上 pg 都 1 個鐘喇~
玩下食下又 1 日~

都可能有D人報我報嘅心態, 不過都係返下學熟習下讀書環境都係應該嘅,,...但係而家苦了BB, 要迫佢INTERVIEW..自己都好無奈, 我GOR個仲要係細B, 根本就唔會夠大B叻, 好唔開心..唔知可以點樣...

我仔仔都係細b...........

引用:都可能有D人報我報嘅心態,+不過都係返下學

原帖由 samsze 於 13-10-28 發表
都可能有D人報我報嘅心態, 不過都係返下學熟習下讀書環境都係應該嘅,,...但係而家苦了BB, 要迫佢INTERVIEW. ...
有同感!但無奈都要試!盡可能返得近,唔需要坐車!

唔好太在乎屋企人同其他人, 最重要係你2公婆想點教...
病唔病呢D無得避, 要病既遲早都要病...

其實我家大少當初報PN只係抱住去玩同見識下既心態...K1遲D都要interview, 咁咪早D去睇下囉...

回覆:samsze 的帖子

細B直接上K1啦

引用:請問點解你地要報n班?我開始動搖....屋企

原帖由 Estimaking 於 13-10-28 發表
請問點解你地要報n班?我開始動搖....屋企人個個都話n班好易病...又話咁細個讀好辛苦... ...
其實我都擔心BB太細,八月BB!

我唔想佢讀ga,但BB每日去公園,佢見到其他BB都好開心、熱情聊人玩!

所以報左俾佢群體生活!
In 左啟思,收左上午,如冇意外,就俾佢讀!
如果佢不習慣,成日喊/病,我就退學!

面試左兩間,兩都唔收。而家仲有間係9號...如果連呢間都9收..咁就要考慮報下playgroup....我仔仔係10月b,,,,唉...

唔好咁灰心, 只可能真係時間上個B未準備好...

其實開頭我都冇唸住讀N 因為10月尾細女 不過見自己要返工 姐姐冇心機教 連片都唔願幫手戒 於是先開始搵N班 其實細B 可以搵村校或新校 機會咪大 如果冇咪返PG 唔使太苦惱

其實n班如果直升k就值得讀
龍年競爭大
有一間係手冇咁大壓力

回覆:Potato001 的帖子

梳的飛橙堆

回覆:請問點解你地要報n班?我開始動搖...

其實我覺得讀唔讀N班,都要睇下bb幾大,我仔係1月b,下年N班開學都已經兩歲七個月,如果唔返N,到K1先返學已經係三歲七個月,太大個先開始怕佢好難適應,而且唔返學都去唔到咁多地方。相反若細b其實真係唔洗咁心急,因為教育局規定要足兩歲先可以返學,that's why咁多學校只收9月前的學生,9月後要過咗生日才可以插班。

回復 Estimaking 的帖子

番n班點會辛苦?我見我仔學校的小朋友上n班都是很開心的,點解你會覺得讀n班是一件辛苦的事呢?

父母返工,日頭無人湊,要佢出年返朝8晚6N班!

父母返工,日頭無人湊,要佢出年返朝8晚6全日N班!

回覆:Estimaking 的帖子

與其係屋企對住工人,不如返學校玩下

回復 Herobear 的帖子

同意
‹ 上一主題|下一主題