用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 致:陳守仁校長, 多功課不一定能提高學生學術水平 ...
go

致:陳守仁校長, 多功課不一定能提高學生學術水平 [複製鏈接]

高年班同學, 功課把手冊寫得滿滿的, 有時一天十多樣功課, 部份同學11/12點, 還在書卓上打拚. 可苦做到學校有多元化的形象, 又法文又日文, 索性轉回中英數課堂, 以便提高學術科水平.

家長不用問此校是否活動教學, 可以說十分傳統.
出帖子預左比人插, 只想說出事實.     

careysum  多謝分享  發表於 14-3-15 15:08
   3    0    3    0

阿囡讀緊5年班,每日食飯前做完,尋日重默書都溫好.

其實每年上學期都係咁多功課呢! 今年我一個五年級, 一個三年級都係咁。不過一到下學期應該輕鬆d。

尋晚呀仔溫中默都溫到差不多11點呀! 好彩英默改左下星期咋! 但p3佢地英+中都係呢個禮拜一齊默, 要提早好多開始溫了!

兩星期後就test, 大家一齊加油吧!

TKO2040 發表於 13-10-9 00:31
高年班同學, 功課把手冊寫得滿滿的, 有時一天十多樣功課, 部份同學11/12點, 還在書卓上打拚. 可苦做到學校 ...
哎呀....日文法文你入學就知有架麻! 咁你又唔好要求改埋中英數架! 其實功課多又唔一定係chur 我地學術水平既, 我諗test 就到, 大家趕教書先有咁多功課吧! 抄寫功課都冇乜呀! 只係中文寫詞語咁大把!

回覆:致:陳守仁校長, 多功課不一定能提高學生學術水平

你小友幾年級呀?咁恐怖?

我仔今年p.5, so far 而家ok 喎,好多時,開飯前見佢已經攪掂!平日大約三,四樣,個人覺得好合理,暫時仲可以有reading , playing 同親子時間!

我小孩每天18:30前一定做完功課, 放學後還有1.5小時High Tea 和睇電視, 有時重可以去會所游完水才番屋企做功課, 都係19:00前嗚金收書包.

silvia_ng 發表於 13-10-9 13:15
哎呀....日文法文你入學就知有架麻! 咁你又唔好要求改埋中英數架! 其實功課多又唔一定係chur 我地學術水平 ...
家長入學時候一定做曬功課, 以前tsl高年班, 不會死谷難谷, 有些家長大小朋友已讀高中, 細既讀p6, 都讀到就死, 家長說好彩讀多一年就走.

FFML 發表於 13-10-9 16:40
我小孩每天18:30前一定做完功課, 放學後還有1.5小時High Tea 和睇電視, 有時重可以去會所游完水才番屋企做 ...

陳守仁 3半放學, 一般3:40分出來, 好多小朋友4點幾才回家, 1.5 playing, 已6時, <18:30前一定做完功課> 半小時做曬功課, 小朋友真好野.

以前有些tsl家長講少少負面野, 都比其他家長走出來丙.

a家長會說我兒, 7/6時做完.
b家長會說我小朋友, 幾時做完, 仲有好多時間玩tim!
多與少自己行量吧!

學校幾時最少功課? 開放日前段時間係最少功課, 校長愛宣傳, 調動曬d兵馬去做野, 老師顧此失彼,
比甘功課d學生, 自己邊度有時間改, 耿係討好左老細先. 開放日完, d老師又係趕餐死, d學生-> 咪話之你死!   

回覆:致:陳守仁校長, 多功課不一定能提高學生學術水平

我也是六年級家長,孩子因參加校隊,經常四點半才放學,家住他區,很少做功課超過九點,甚或幾乎在校已做完功課,但當然也有同班同學與家長至睡前仍在努力。
整體來說,這校的功課不算繁重,完成情況——因人而異。

回覆:TKO2040 的帖子

不是出來丙,明白不吐不快,大家同校家長分享所知所想而已。沒有完美的學校,不少家長,包括我也有不認同不明白的地方,教學相長,盡量多溝通反映和諒解信任吧,相信校長老師們都力臻圓滿的。

引用:+本帖最後由+TKO2040+於+13-10-9+18:29+編

原帖由 TKO2040 於 13-10-09 發表

以前有些tsl家長講少少負面野, 都比其他家長走出來丙.
我仔都係慢世魔王,要佢快啲做完都好難。(都唔要求啲字靚了).
但若你話openday 前少功課因校長social, 我就唔認同了,其實每次上學期都趕呀!上學期上課跟下學期上學日數都唔一樣呀,下學期可以放慢腳步架啦!
加油加油!大家都係同校家長,又點會炳你先得架!

引用:不是出來丙,明白不吐不快,大家同校家長分

原帖由 天使麵 於 13-10-09 發表
不是出來丙,明白不吐不快,大家同校家長分享所知所想而已。沒有完美的學校,不少家長,包括我也有不認同不 ...
agree!  其實學校都好肯溝通了,send email 比老師都好快覆的呢!

陳守仁小學是我非常感謝的學校,整體的培育,使我的孩子各方面都愉快的成長,以往我很擔心為何每天回到家都說做完功課?只是在週末才有數樣,更少見抄寫、作文之類的中文功課,令家長孩子升中後的競爭力?數年過去了,老大升中了,同學們升中後,無不發光發亮!衷心感謝tsl給我的孩子美好的童年。今天,畢業了的老大,聽老二說新校社一事,竟然拍手大叫,可見孩子多愛母校。親愛的家長們,到你們孩子畢業典禮的那一天,你們就會像我一樣,以選擇了tsl為今生最正確的決定!
疑校勿讀,讀緊勿疑!
另,希望高班可以加多些閱讀理解及作文,我老二每天課外活動回來都沒什麼功課,影響老大溫習

回覆:faithchan 的帖子

Agreed no more !!!!

MyAshley    發表於 13-10-9 22:53

回覆:faithchan 的帖子

但願如此!入得來的巳是篩揀過有天聰的學生,他們的資質絕不能用多功課來提升;反而是少D功課多閱讀同思考才有空間發展。我見對小一生,學校真係咁做,希望到高年級時,不會改變了方針。

TKO2040 發表於 13-10-9 18:08
陳守仁 3半放學, 一般3:40分出來, 好多小朋友4點幾才回家, 1.5 playing, 已6時,  半小時做曬功課, 小朋友 ...

My child arrives at home around 15:45....so has enough time to enjoy the high tea and watch TV.

回覆:TKO2040 的帖子

上周家長日,有個 P4 南亞媽咪投訴數学有八頁功課太多。

我反而想知小四至小六會唔會有多的個人或小組 project / presentation做 ?
呢的反而會要花多的時間。

見其他学校如 cky, pkc, 經常要做project / presentation,

silvia_ng  小五而家每星期有一堂gs 都要做news presentation的。抽人做, 冇預備都唔得架!  發表於 13-10-10 12:08
silvia_ng  唔敢講話多唔多, 但一定有。  發表於 13-10-10 12:07

五、六年級功課會多啲,而且要有要求個種,中、英作文都幾花時間,數學題又深啲,又要默書,測驗和考試,時間真是不夠用,我覺自理獨立能力高的同學會沒有問題,相反,做事慢吞吞的依頼性大的同學會唔夠時間用。我嗰時都同我個小朋友講,呢兩年預咗無得玩,因為要考好的中學,要盡力唔好日後先識後悔。
五、六年級要預備升中,家長和小朋友都要作戰狀態,明白當中的壓力,做家長要識放鬆,支持孩子盡力做好便可以。努力呀,好快就畢業㗎啦,中學又另一個層次,另一個開始。

讓孩子覺得功課量是理所當然的増長,千萬別令他們自已對功課抗拒呀!抱著輕鬆愉快的心情去享受小學生涯吧!日後的路難道不走下去
‹ 上一主題|下一主題