用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Norwegian International School - K1
go

Norwegian International School - K1 [複製鏈接]

Anyone knows the number of students of K1 at NIS?
   2    0    0    0

過去都是只有約15 人一班. 上下午各一班. 但唔知今年是怎樣,因為學校話今年好多人申請K1.

回覆:vinvillalee 的帖子

十月中有interview. 有冇其他家長一齊?

加油, NIS 真的是一間好學校 !!

我小朋友剛入 year 1, 我地都已經好喜歡呢間學校了
而且佢地講緊會起中學, 有可能幾年後會發生

回覆:mikekwan7767 的帖子

我會加油,我自己都超鍾意NIS,請問你小朋友面試時大約考咩?有乜我要準備?
如果收會搬入大埔!!!

其實都唔係好知考咩, 都係幾個小朋友自己入去課室一齊 interview, 家長在外面等. 大概都係聽下故事, 畫下圖, 唱下歌仔的

我講的是 primary school interview, kinder 我唔知道了

回覆:mikekwan7767 的帖子

萬分感激
聽講NIS學生人數較少,而家未有中學,大部分學生會升去邊?可否分享一下中文程度?

mikekwan7767 發表於 13-10-4 08:22
加油, NIS 真的是一間好學校 !!

我小朋友剛入 year 1, 我地都已經好喜歡呢間學校了
我小朋友都是Year 1 呀!

回覆:Norwegian International School - K1

回覆:Norwegian International School - K1

更正一下: 三間和ICHK 有聯繫是JIS/HLYIS & Kingston. 不是NIS.

回覆:feipow 的帖子

係,據知仲未有中學部,所以我想問而家小學畢業生會去邊?

如果係屋企唔講英文,小朋友選NIS會唔會辛苦?依間係唔係冇Pn 架?

回覆:vinvillalee 的帖子

前日去左NIS primary school school tour, 撞啱小息同mandarin 堂,我十分喜歡果種大家庭友愛嘅氣氛,但感覺上紀律同學術氣氛同傳統學校不同,我老公有少少擔心,請問各位NIS家長點睇?十分感激!

引用:前日去左NIS+primary+school+school+tour,+

原帖由 Markean 於 13-10-14 發表
前日去左NIS primary school school tour, 撞啱小息同mandarin 堂,我十分喜歡果種大家庭友愛嘅氣氛,但感 ...
Markean..school tour 係同佢地arrange架?

回覆:carr_chap 的帖子

係我自己約,不過好似11月頭會有個大型open day.

回復 Markean 的帖子

Hi markean, 佢地會教phonics 同daily 有mandarin class. 每個星期或每半個月會俾你睇番學校教d mug. But 學術一定唔夠傳統,而我都有為我K1 女兒另找after class 的堂補mandarin, 中文同math monkey 去build 數學concept.  雖然看似好多野要另加,但NIS 學費唔係太貴,我可隨時學校外或不學都得,唔會有同同學比較的pressure, 而我女兒可在小班enviroment 到學同小朋友老師如何相處,老師可focus 多d 小朋友到因唔係太多人要照顧,一班有兩個老師,一正一副,個班房好大,有兩個房互通,一個有sofa,  playmate 俾小朋友去玩同睇書,有toy kitchen係每個房室,小朋友入課室後要換室內鞋或拖鞋在校內走動,感覺好homy, 好warm, 空氣光線好充足選擇。學生番到學要放自己書包同校係自己個架位到,教學生知道不會有auntie serve 同要學自律。當然佢地會好free 有時是少了我們家長想要的傳統discipline但這個家長亦有責任在家教好小朋友。我喜歡佢係christain因我身都係,佢地會有個宗教道得同愛bound 住小朋友教佢地。女兒學術可自己加強但學習友愛同人相處呢個環境俾到我個女。我以上是NIS kindie既環境comments. 佢 kindie位置隱蔽,但環抱樹林植物,我個女日日都似去了outing. 校舍旁有沙池秋千俾佢任玩。 我女PN 是再klwn tong傳統kindie讀英普都有outdoor 環境,但一班有25-28人,課室無現在的大有好多auntie在校照顧,學校有snack 提供而NIS 要自備,我女以前每日有功課番屋企做,simple coloring 但都做到我同佢打交咁,小朋友以前朝朝早都話唔番學,現在沒有因可能唔駛著校服,佢可以著瞓個套番學。如你打算小朋友讀傳統小學,我都會suggest kindie讀番學術性高d 的傳統kindie因小學功課local 的是多野做,要打好根基。

NIS 有校巴由九龍去大埔嗎?
‹ 上一主題|下一主題