用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 2013-14 小一超收生,今日星島有報導
go

2013-14 小一超收生,今日星島有報導 [複製鏈接]

其實由開學至今,當知道超收生後,心中都有條刺,由小班変相為大班,腦海有好多疑問,學校資源分配如何。。。。等等
而家連報紙都有報導,唔知今晚家長會,學校會唔會交待下呢。。。。

1    0    0    0

引用:其實由開學至今,當知道超收生後,心中都有

原帖由 crury 於 13-09-13 發表
其實由開學至今,當知道超收生後,心中都有條刺,由小班変相為大班,腦海有好多疑問,學校資源分配如何。。 ...
38人一班又真係過份

學校都唔想, 其實另一方面諗, 學校愈來愈受歡迎, 你小朋友能入讀一間好學校應該開心!  

放心! 培僑雖然學費平, 但學校的資源真係好強大, 每年只是學期尾每班所派的獎學金都接近萬元, 中小學合共的數目你自已計計吧... 所有的outing 全部都不用你家長俾一分一毫, 所以你不用擔心會分薄小朋友的資源.

引用:學校都唔想,+其實另一方面諗,+學校愈來愈受

原帖由 applelove 於 13-09-13 發表
學校都唔想, 其實另一方面諗, 學校愈來愈受歡迎, 你小朋友能入讀一間好學校應該開心!  

放心! 培僑雖然學 ...
我相信我地大部份家長擔心的不是你所說的資源,而是師生比例,上堂老師師生比例高,下課後老師功作量多左影響教學質素,學校課室空間是否足夠?現在不是滿額,是超額。開學前有家長問學校幾多人一班,學校一直唔講話安排緊,其實知道那麼多人當初有其他offer 係手嘅家長就唔揀呢度,開左學先知,已放棄另一間,想走都唔得。學校有責任去解釋下。

引用:學校都唔想,+其實另一方面諗,+學校愈來愈受

原帖由 applelove 於 13-09-13 發表

放心! 培僑雖然學 ...
其實培僑自轉校長後口碑越來越好,區內外都多左好多人識,學校今次預算錯。雖然唔開心學校超收,但無可否應,小朋友返學好開心,接觸英文和普通話時間很多。希望學校今晚好好解釋安我地一班家長心。

校長是個肯承担的人,相信他會承認責任,但相信這事很難解決。
希望學校會找到令大家都滿意的解決方法。祝大家都讀的開心。

引用:校長是個肯承担的人,相信他會承認責任,但

原帖由 mummom 於 13-09-13 發表
校長是個肯承担的人,相信他會承認責任,但相信這事很難解決。
希望學校會找到令大家都滿意的解決方法。祝 ...
校長有備而戰,已解釋及致歉,這是一個意外。並提出補救方法。

請問提出了什麼補救方法?

回覆:mummom 的帖子

學校會增加輔助老師特別協助超生這一級,會跟足六年。

引用:學校會增加輔助老師特別協助超生這一級,會

原帖由 JadeW 於 13-09-13 發表
學校會增加輔助老師特別協助超生這一級,會跟足六年。
我覺得等每年小朋友自由流失最有效

回復 lazyqueen80 的帖子

唔想掃大家興,只係提供另一個角度, 等大家持平d去睇呢件事。

有人話校長肯承擔,實在不敢苟同。如非傳媒踢爆,溫校長點會罕有地公開交代?!如果學校真係有準備解決問題,點解唔開學前請TA?! 校長開口埋口超收非預期,好無奈,但唔知大家知唔知第一輪收生,只開了四班,4月才call 第五班,這時校方已知turn up rate 比往年高, 但點解第五班都照call 咁多人?!

我小朋友今年係培僑讀高小,多左3個插班生,依家36人一班,連老師都話"呢班好多人“ ; 家長會當晚問老師,會唔會有TA, 老師苦笑搖頭"我地吾係grade 1, 但大家放心, 我地handle 到"!

溫校長眉飛色舞分享公開試驕人成績,但大家知否背後老師學生的苦況?!英文課堂寂靜冇聲, 皆因個個埋頭操完一篇又一篇既grammar exercise, 大家真係想見到咁樣?!

中學部副校長上年學期中走左,校方冇半句交代。今年小學部一個副校長也走了,依然冇見任何宣佈。

但願培僑校董們早日醒覺,請回羅校長,帶我們走出惡夢!

回覆:yoyocheung951 的帖子

我聽說小學校長是退休,亦已請了新副校長。

我有親友個女在中學部 , 親友說羅校長時代經常有人轉校離開, 因學校無讀書風氣, 收你都不要讀, 你作為家長, 想孩子回校讀書定玩。

上面位人兄又話 "英文課堂寂靜冇聲, 皆因個個埋頭操完一篇又一篇既grammar exercise, 下面位人兄又話 " 我有親友個女在中學部 , 親友說羅校長時代經常有人轉校離開, 因學校無讀書風氣, 收你都不要讀, 你作為家長, 想孩子回校讀書定玩。

夠竟邊個講嘅野先係真架

回復 yoyocheung951 的帖子

講真邊個唔想唔駛溫書,唔駛谷,唔駛做功課,唔駛付出任何努力而返學只係回去HEA下更可以在公開試取得好成績呢?
唉。。。做校長真係難,公開試成績唔好又比人插,成績好又比人話D學生係甘比人操到死。其實所有父母都知要成績好,梗係要操架喇! 不過只要你唔介意公開試成績好定唔好,小朋友入唔入到大學,你係絕對可以選擇叫小朋友上堂時HEA爆的上,甘樣更沒有壓力啦!

我是因為學校轉用了溫校長才選培僑,如果要羅校長回來用回以前那教育理念,我相信我會選擇轉校!

至於超收事件,根本係有家長小題大做。講真就算校長不請教學助理,我都唔覺有問題!!
學校係社會既縮影,小朋友應學習如何跟一大班人相處而不是要老師特別去照顧,因為這樣是成長不了。
又講真,一班多幾個人,老師一堂都係用甘多時間去講課,不會因為人小了幾個更讓小朋友分多幾個字時間,改薄改多幾本又唔會要用多幾個鐘頭先可以改好。小朋友成績好唔好又唔會因為多了幾個人更由原本考第一而變考第尾。如果家長對小朋友自理及學習上都是有信心,根本不會在乎一班有多小人。 我這不是對學校豁達,而是我相信無論大班或細班,我小朋友都必須學懂成長!

回復 海豚仔 的帖子

我都是因為轉了溫校長才選培僑!  

引用:回復+yoyocheung951+的帖子 講真邊個唔想

原帖由 海豚仔 於 13-09-16 發表
回復 yoyocheung951 的帖子

講真邊個唔想唔駛溫書,唔駛谷,唔駛做功課,唔駛付出任何努力而返學只係回去H ...
非常讚同您的說法,要小朋友成績好,真是要付出努力,亦是小朋友的責任。另一方面,我亦覺得要自小讓小朋友明白有付出才有收穫的道理及培養對學習認真的態度,對他將來出來社會做事十分重要。
培僑是一所直資學校,不論政府和家長都投放了不少資源,如果大家不渴望見到學生學有所成,實在有點說不通吧!
至於要堂上狂做grammar exercise,我的小朋友去年G3要考TSA,也沒有狂做練習,會不會是學期尾,老師要個別學生考核oral, 才給予練習其他學生做,同時要求保持安靜,以免影響別人考試。
坦白說,現時培僑的功課量適中,小朋友有足夠時間完成功課,課餘時間可盡情看課外書,參加課外活動,我的小朋友很享受培僑的學校生活。

海豚仔    發表於 13-9-16 12:58

回覆:海豚仔 的帖子

非常同意!
在家長晚會中也聽到有些家長說功課比以前多,如果當初知道是這樣就不會選擇培僑書院。
功課多嗎?容我不禮貌的說一句,如想每天都不用做功課,請轉讀國際學校吧!我囡囡今年小三,過去的2年功課量一點也不多!中、英、數各一樣,偶有夾雜1樣的成長科。比起其他津校,一日最少6樣…………
那天中文老師說有些詞語、詩詞……是需要抄寫、背誦小朋友才會入腦的,本人是非常同意!有功課不代表小朋友有很大的壓力;不代表他們不能愉快地學習!

回覆:yoyocheung951 的帖子

我吾想羅校長返黎囉!我希望溫校長帶領學校去更遠大的地方。

我想話都高小啦!吾通仲期望學生堂堂活動教學,吾可以靜靜地做下grammar? 上中學有好多課程好多野教,吾通仲期望初小咁樣呀?中學老師仲要去執基本grammar?

回覆:JadeW 的帖子

我個仔班最多人。我都無所謂啦!
我喜歡pk普英教學。
最重要她不是hahaha又一日的學校。
加油培僑!!

‹ 上一主題|下一主題