用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴面試完感受
go

劍鳴面試完感受 [複製鏈接]

見完差不多1個月,而家先至有時間出post, 早前因為喺EK做咗好多research, 都話劍鳴好,程度高,所以一直對劍鳴有好大期望,好希望小朋友可以入到去讀,直至3月9日面試日當日,首先進入校舍已經覺得環境不太像一間幼稚園,聽說原來前身是一所老人院,接著安排登記事宜,我見好多家長義工喺度幫手,我心諗,下,咁係咪即係代表學校老師,員工,人手不足需要搵家長幫手,跟住過去攤位參觀,見到有位外藉教師,但這位教師年紀很大,我諗接近60左右,我心諗,為何會有個像嫲嫲嘅幼稚園老師嘅,幼稚園唔係應該年青啲,有龫勁啲,活力啲,小朋友都會想接近多啲咩,我去其他幼稚園interview嘅時候,見到啲老師年紀都沒有咁大。到入去面試時,原來全部都係group in, 唔使10分鐘出返嚟,感覺好求其,完全唔知佢地點去判斷收生準則。結論,我覺得劍鳴好家庭式作業,環境相比鄰近幼稚園遜色,地方很小很狹窄,象徵式面試,感覺好兒戲,好失望。此乃純粹個人意見,不喜勿插。

4    0    0    0

回覆:劍鳴面試完感受

咁呢間幼稚園等我BB去讀喇

Klarababy    發表於 13-4-9 02:25

咁收你個小朋友的話記住放個位出來喇。祝你好運啊!

其實會唔會只係因為而家資訊太多而神化左某d學校以至令家長的祈望有落差?本身幼稚園唔係就應該係嘻嘻哈哈,簡簡單單的嗎?你覺得唔對勁其實未必係壞事,因為大人同小朋友的感覺唔同,在我地眼中覺得古怪可能d小朋友好buy架喎。對住d lang kang 我諗我地要tune一tune自己的價值觀才行。

jshho1018    發表於 13-4-10 11:35

最有愛心果D老師通常係結左婚並有仔女果D,由其係近年生果D。自己有仔女同埋仲細個果D係真係唔同架。

我最欣賞樓主一句.....  家庭式作業....

我就想囝囝係一個非商業環境下學習.... (所以我欣賞KM)

老師年齡唔係代表一切, 太年青有家長會質疑..  有無教學經驗??!!

太年長, 又變成無幹勁, 無活力??!!

我囝囝都有報讀KM, 取錄與否只係(家長/小朋友)一個體驗.

回覆:肉龜 的帖子

家長義工好多人報名的,我今年報左都抽唔中,我大仔(已小一)舊年的外藉班主任個孫同我啲仔咁上下大,我兩個仔不知幾鍾意佢,不過呢啲野真係各人要求唔同

回覆:肉龜 的帖子

duplicated

回覆:harriet121 的帖子

KM俾我嘅感覺係最唔商業化嘅名幼。

我對KM 的認識多從EK and 朋友口中得知,事實有幾好,要真正用家才知,但以佢收的學費比同級名幼算係平,呢個係我喜歡的地方之一,不過聞說pn無直升k1之餘,連priority 都無,這個就係我最大concern.

小曳人  PN有大約7成可升K1  發表於 13-4-8 21:59

劍鳴幼園超額收生遭警告
19/11/2008 太陽

【本報訊】位於九龍塘區的劍鳴幼稚園上午校涉超額收生,引起不少家長擔心學童未能獲得適切的照顧。育局證實,九月中旬接獲投訴後,已即時向該校發警告信,並重申學校超收學生屬違法行為,要求學校在一個月內處理有關情況。校方回應稱,其中一個活動課室曾超額容納一至兩名學生,但接獲警告信後,已安排有關超額學生轉讀下午校。
有家長指出,得悉該校本學年於部分班級超收學生,不但擔心學童未能獲得適切照顧,更擔心因幼兒班學生太多,未能確保他們能原校升讀幼稚園低班。

家長擔心影響原校升讀
劍鳴幼稚園姓朱校長解釋,本學年九月該幼稚園上午校高班的其中一個活動課室,曾出現超額容納一至兩名學生的情況,校方接獲育局發出的警告信後,已即時跟進,並安排有關超額學生轉讀下午校。至於被指幼兒班的學生未能原校直升幼稚園低班,朱校長解釋,每年均會為幼兒班學生設評估作篩選之用,約有七成學生可原校升讀幼稚園,校方將於明年一月通知有關家長。

育局發言人表示,當局於九月中旬接獲投訴,指有關學校出現超收學生的情況後,隨即派員到校進行調查,並於個別上午班級發現超收情況,故即時向該校發出警告信,要求學校在一個月內處理有關情況。

引用:劍鳴幼園超額收生遭警告 19/11/2008+太陽

原帖由 man811231 於 13-04-08 發表
劍鳴幼園超額收生遭警告
19/11/2008 太陽
都係嗰句,一間喺N年前有一次半次輕微違規的優質幼稚園,等我BB去讀吧

我都好想囡囡入KM~佢小班教學,學費又合理,口啤好,作風低調,小朋友過去又有好成績!去INTERVIEW感覺好WARM,好BUY學校各方面都好Balance~能配合上小一課程!KM is my first choice of KG!!

peko5  最後有無 offer ??  發表於 13-4-23 10:18

回覆:Klarababy 的帖子

引用:我都好想囡囡入KM~佢小班教學,學費又合理,

原帖由 Klarababy 於 13-04-09 發表
我都好想囡囡入KM~佢小班教學,學費又合理,口啤好,作風低調,小朋友過去又有好成績!去INTERVIEW感覺好WARM,好 ...
學費真的很合理,呢幾年無乜加過。其實幾多小朋友一班?

醒目開學勳章 貢獻勳章

BethMum 發表於 13-4-9 07:11
學費真的很合理,呢幾年無乜加過。其實幾多小朋友一班?

起碼4年無加過學費喇!
N班大約27-29人一班 (共6班)
K1-K3大約20-22 (共6班)
所以得大約7成N班小朋友會响10月尾收到通知,可以升K1
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題