用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 長沙灣區有無好的幼兒園介紹?
go

長沙灣區有無好的幼兒園介紹? [複製鏈接]

長沙灣區有無好的幼兒園介紹?

我個仔仔就快一歲,我又是第一次做媽咪,想搵全日幼兒園,長沙灣區好似有間香港基督教服務處李鄭屋幼兒園,好想知道有關這間學校的資料。  

Re: 長沙灣區有無好的幼兒園介紹?

我個女都就快二歲,我去過睇環境,出面有個大平台,幾通爽,又問過d老師d資料,佢地都幾有禮貌,個窗仲可以俾我地d家長望埋入邊的活動,見到d小朋友個個都好開心,老師對佢地d態度都好親切,於是即刻試吓報名,唔知得唔得呢,因為係waiting list?聽d家長講,呢間學校好多人報名,如果你啱,就快d去報名啦!

我想知道個地址喺邊喥? 學費貴唔貴?環境夠唔夠乾淨架?

我鄰居的仔仔是在那間幼兒園讀書,間學校都幾大透明度、幾光猛,行過都見到D小朋友玩,都幾開心。間學校在李鄭屋邨信義樓平台,不過我就唔知幾錢學費。

我倆個女去年八月足兩歲便入讀,老師主任都好有愛心同耐性,女女入學時仲好baby,但現在不足半年以經學識講同表達好多野,同學仔d名都記得晒!學校搞創意教育,小朋友從活動中學習,所以特別開心,例如今個星期學校搞古典音樂欣賞,這週學校會係不同時段播放古典音樂俾小朋友聽,很特別!下週玩大掃除!

學費係$20xx,沒有冷氣費雜費!學校每年都收足小朋友,証明好得家長歡迎,但當然人多地方就比較逼,不過可接受的!

學校主任會好歡迎你打電話或親自去查詢同參觀,去年我都係親身去了解完再通過兩次電話才拍板交報名表的! 你亦可到以及下網址了解:

http://www.hkcs.org/edcb/dcc/dcc-info/i-lcudcc.htm

我個女已經報了李鄭屋幼兒園,唔知d先生對d小朋友係點呢?我真係好擔心佢唔適應,又擔心佢讀完幼兒園升小學有無問題呢?唉!總之一大籮擔心啦!請幫幫忙!謝謝你!

Re: 長沙灣區有無n的幼兒園介紹?

你有兩個女一齊8月返學,咁佢地咪係孖生囉!嘩!你好叻呀,我揍一個都揍到傻吓傻吓,咁個陣時佢地一齊返學,你咪好辛苦囉!佢地一開始就返全日得唔得呀?你用什麼方法幫佢地適應?佢地有無喊呀?真係唔好意思,一連串問左咁多個問題。

多謝你話個地址比我知,咁你個鄰居的仔仔幾多歲家?

佢好似係四歲。

我bb今年7月2歲想問吓下年9月入學應該幾時報名 & 返學幾點,放學幾點,如果有該校電話可唔可以比我. THANKS!!!

joetsang,

幼兒園現正接受報名,詳細資料到以下綱址看看,會找到地址同電話號碼! 返學8am-9am,放學4:30pm-6pm!

http://www.hkcs.org/edcb/dcc/dcc-info/i-lcudcc.htm

joyfulyan,
係孖女!我跟工人一齊揍還有個大仔,我上午會返part-time!我不時住在附近,是要搭車回校,但我見都有好多小朋友從區外來的!

佢地並不是一開始就返全日,學校有適應週,約兩星期,唔習慣既小朋友就會早d放學,老師唔贊成絻強佢地!我大孖個性比較獨立,三星期開始返全日,好訓得好食得,但入校門跟我分離時都會喊,約喊左2個月,但現在頭也不回便跑入課室了!至於細孖性格比較內向依賴,返學初期會大喊,小小事都喊,加上佢唔肯係學校食飯(絕食),所以佢頭2個月只返半日,老師很有耐性的誘導佢,慢慢佢肯飲湯,跟住食茶點水果,到最後佢願意吃飯我們才放手俾佢返全日!初期佢地午睡訓得唔長,易醒!現在老師話佢地會訓到唔願起身呀!   

我冇特別方法幫佢地適應,叻就贊賞,喊就唔提!係屋企時時同佢地唱學左既歌!接放學時我必定預備少許餅乾獎勵佢地!

放心吧!問心這幼兒園真的不錯,N2我也不會轉校!

[quote]
擔心佢讀完幼兒園升小學有無問題呢?quote]

大頭wing ,
我都有曾這個擔心!我大仔讀英文幼稚園k3,校園大又有外藉英文老師,但睇唔出亞仔比李鄭屋幼兒園既同齡小朋友醒!此幼兒園訓練得小朋友表達能力同思維好好,唔係死讀書learn ABC!中文程度一定冇問題,如果經濟能力許可咁4歲左右帶佢weekend上英文班,升上津小一定適應到!不過你若打算考男拔女拔等名私校,咁就另作別論! :wink:

我都好讚同LEON的看法,小朋友最重要是讀得開心和開習守規則,只要家長肯在家同仔女溫習,有哪裏讀也是一樣,不過我相信幼兒園的小朋友比讀幼稚園的小朋友思考能力更好,因為幼兒園的活動較多元化,令小朋友有更多機會學習,我眼見鄰居的仔仔有很大的進步。

我返工要shift,李鄭屋幼兒園個主任話有延展服務,可以7點、8點接我個女,可唔可以幫吓我問你個鄰居呢個服務好唔好?

佢話佢個仔仔都試過一次,佢話在延展時間,老師會幫佢做功課,仲有飯食,都幾好,唔駛咁夜返屋企做功課。

大頭wing ,
延展好似得十幾個位,而且多係大仔!你小朋友才兩歲,我怕7點/8點才接佢會令佢怕怕返學!

LEON,
年尾係公司真係做到想嘔,你仲要照顧三個子女,真的很佩服你。
你對孖女返學喊左都有一段時間,你有無肉痛及爭扎,我驚到時一系我肉赤,一系佢嫲嫲肉赤。

LEON,
又係我,你實在有好多經驗,所以我不停請教於你,你大仔讀英文幼稚園,可否和我分享一下學校的學習形式,點解你對小寶貝唔同哥哥讀同一間學校,最後會讀基督教服務處李鄭屋幼兒園嘅?

各位媽咪你
‹ 上一主題|下一主題