用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 感統失衡
go

感統失衡 [複製鏈接]

囝囝3歲幾, 舊年9月上K1, 老師話佢只講單子, 大小肌弱, 專注力、認知差, 早幾日老師話懷疑佢感統失, 引致以上的問題

3歲番健康院follow時才肯refer去評估中心, 已排期等評估, 唔知要等幾耐, 健康院話佢言語遲緩約9個月、大小肌弱

我應該做D咩去改善? 可否番健康院的見醫生寫紙加快評估? 囝囝依家上緊私人言語治療及幼兒訓練加強大小肌
   7    0    0    0

等CAC可能要等很長時間. 協康會之類也有提供評估和訓練, 你可參考舊posts

新手蝦米  我排緊協康言語治療及幼兒訓練, 點知依家又殺出個感統, 又唔知要排幾耐  發表於 13-2-1 10:16

3歲幾只講單字真係偏慢, 我囝2.5歲識講短句都唔合格, 政府cac要排幾個月, 同埋你話可能感統失調, 要搵職業治療師去評估先知

新手蝦米  言語評估慢half 至一年, 健康院一路話無問題的...  發表於 13-2-1 10:43

我女都係有一樣既問題~
3歲帶佢番健康院睇~(7月)
因2次小朋友唔合作~健康院醫生問我想再黎多次健康院定直接寫信比我去做評估
我話直接去做評估啦
去約第1次見姑娘
到再約見醫生(10月)(其實10月再去係做聽力測試,但好好彩咁岩做評估既醫生有時間就幫我小朋友做埋)
前後唔使3個月~
但佢幫排既果D服務都係等好耐~
而家我都係自己係出面搵訓練比小朋友做~

回覆:新手蝦米 的帖子

記住要揾 註冊職業治療師,又或者有 S.I.P.T. cert的其他治療師。其他的證書都不是認證訓練資格的。  因為坊間太多人濫用了感覺統合呢個名。要小心。

我上星期帶咗去理工做評估,但係知道有感統問題得都唔知可以點follow up

佢叫我多啲帶佢打公園玩,可以幫到佢

hindip 發表於 13-1-25 08:22
記住要揾 註冊職業治療師,又或者有 S.I.P.T. cert的其他治療師。其他的證書都不是認證訓練資格的。  因為 ...
咁去邊度揾,我見好多呢類都係要$500/45min, 但係就唔知係咪真係職業治療師?
係咪一般都係要呢個收費?

我又睇過啲文章話, 其實每星期做45min作用不大...

回復 2bbma 的帖子

$500巳經係平喇, 一般就算非牟利機構如協康, 聖雅各都要$680/45mins
一星期做45mins梗係唔夠喇, 主要係家長一齊去上堂, 學識點樣同小朋友向屋企每日train

回覆:2bbma 的帖子

扶康牽蝶都係 $500 / 45 min, www.fuhong.org/hdc 有講解感統的單張下載,download 唔到可以 pm 我。

另外一問就知佢係咪職業治療師 ( OT )做。家長要在家中做Sensory Diet, 家居訓練,OT 因應小朋友的情況及需要會教的,但記住呢D home program 唔係運動,更加唔係軍訓。要有 Schedule 要有活動指引,但係 Diet 唔係藥,唔係定時定量,更唔係定時大量做。

新手蝦米  謝謝  發表於 13-2-1 10:45

hindip 發表於 13-1-25 23:20
扶康牽蝶都係 $500 / 45 min, www.fuhong.org/hdc 有講解感統的單張下載,download 唔到可以 pm 我。

另 ...

呢間D質素掂唔掂???

引用:扶康牽蝶都係+$500+/+45+min,+www.fuhong.

原帖由 hindip 於 13-01-25 發表

另 ...
想請教什麼是sensory diet? 和食療有關?

我小朋友已被心理學家評為a仔,但心理學家沒有comment 他是否SI 有問題。actually 我一直覺得他感統有問題,如叫佢名冇反應,撞親又唔喊,中意衝撞,如撞我下巴痛死我佢又唔痛,你覺得我帶多d 佢玩千秋,滑梯可以嗎?佢仲細,得20.5月,唔係我想帶佢玩彈床。

回覆:Vichang 的帖子

Diet 是一個比喻。人需要不同的感覺以促進發展,就好像人需要食物一樣。

職業治療師評估後會因應孩子情況及生活流程設計合適的Sensory Diet, 感覺餐單。

緊記進餐不同吃藥,不是定時定量,也不是運動甚至軍訓式的操練。除了一些特定的治療策略:如刷身及聽樂治療,有研究建議的密度外。但任何情況
遊戲活動,開心好玩,主動參與都是關鍵。

牽蝶中心設計了一個名為 : FINDS BAD BEAR 的課程,讓家長及教師更具體掌握何為感覺餐單。

新手蝦米  家住屯門, 香港仔好遠呀  發表於 13-2-1 11:19

回復 why-me 的帖子

I have attend many seminar from Hip Dip, it is very good. However, due to long distance, I can not consider his service for my children

引用:回復+why-me+的帖子 I+have+attend+many+s

原帖由 Surveyor 於 13-01-29 發表
回復 why-me 的帖子

I have attend many seminar from Hip Dip, it is very good. However, due to long d ...
牽蝶近我屋企,見你都就唔錯咁就放心!你小朋友有冇喺呢間中心做過SI評估?如果有係搵普通治療師還是一、二級治療師?

Hip Dip 是Heep Hong OT recommend 我上的家長course. 他們非常理論與專業,但我沒有看見他們如何Train 孩子。在我的接觸,Mr. Chan 一級治療師 (the one speaking the seminar) is very good

引用:Diet+是一個比喻。人需要不同的感覺以促進

原帖由 hindip 於 13-01-29 發表
Diet 是一個比喻。人需要不同的感覺以促進發展,就好像人需要食物一樣。

職業治療師評估後會因應孩子情況 ...
但係在香港仔,對我說較遠。

其實, 每個家長應該係最了解小朋友.
如果由我們首先出發, 仔細觀察, 再作適當引導, 會否更事半功倍呢?

引用:其實,+每個家長應該係最了解小朋友.如果由

原帖由 學牌父母 於 13-01-29 發表
其實, 每個家長應該係最了解小朋友.
如果由我們首先出發, 仔細觀察, 再作適當引導, 會否更事半功倍 ...
當然係!不過真係無從入手!知個仔前庭失衡,但又唔知點幫佢!公園玩、打千秋、跳彈床日都有,所以要搵更專業人士分析一下

引用:Hip+Dip+是Heep+Hong+OT+recommend+我上的

原帖由 Surveyor 於 13-01-29 發表
Hip Dip 是Heep Hong OT recommend 我上的家長course. 他們非常理論與專業,但我沒有看見他們如何Train 孩 ...
我就係想搵佢幫個仔評估!訓練都想搵佢,不過當然貴過其他治療!佢啲課程咁得我真係要上下當啦!

建議去做評估之前, 我地作家長可以準備下先:
1. 搵些參考書可以睇下了解下
2. 再加入平時對小朋友既觀察, 可能會有幫忙

評估時, 專家會講出一些比較專業既用言詞 (參考書可以補習一下)
而且更會問你一些日常生活習慣/細節 (有咗一些觀察所得既資料, 可以多角度了解小朋友)

去做評估既家長, 都希望可以幫忙小朋友既發展, 大家努力!!
‹ 上一主題|下一主題