用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 可以入名校但不入名校的原因
go

可以入名校但不入名校的原因 [複製鏈接]

近日聽到2個case, 都係仔女大有機會因世襲(自行收生的舊生分)入自己的母校讀, A是華X, 最後卻入了私校; B是某著名官小,  但最後寧願讀屋邨學校. A, B都面對家人很大的壓力. 慶幸是最後他們兩個孩子都讀得很愉快, 亦有點成就

唔知大家有無試過咁情況
   3    0    0    0

回覆:可以入名校但不入名校的原因

我囡可以世襲名牌官小,但我們希望佢可以脱離"谷"及考試,故没有申請;反之跟大隊考直資/私校。身邊很多朋友話我地傻,但自己承受過,我們知道有幾快樂。心宜私小尚未放榜,我們只希望順利入選!

melonfans  agree  發表於 12-11-17 09:50
We are cheerful kids

我女有機會世襲St. Mary's, 但一來不再相信政府學校的制度和老師要應付太多無謂報告根本無時間無心情教好學生, 二來天主教學校出來的有兩種人, 一是會入教, 一是會不喜歡修會的極權管束, 我是後者...所以只向私校/直資進發。

我們也有同學25分世襲Maryknoll, 也是不喜歡政府校的制度逼得辛苦, 留在私校小學部。

回覆:gwengwen 的帖子

中小學LS畢業,但無報到這間,因小孩是囡囡,無奈!

醒目開學勳章 貢獻勳章

舊年响呢度見到有位資優家長,棄yw,讀tko某直資
恐龍家

引用:舊年响呢度見到有位資優家長,棄yw,讀tko

原帖由 小曳人 於 12-11-17 發表
舊年响呢度見到有位資優家長,棄yw,讀tko某直資
真浪費,資优至應該揀yw,yw果套適合求知強的小朋友

仔仔錫錫你  讀左再退學米重浪費  發表於 12-11-17 11:51

A仔 棄YW 投DBS
B仔 棄YW/SFA投村校
C仔 棄SPCE 投村校
D女 棄SPC 投村校

Yanamami  And their reasons are??????  發表於 12-11-17 09:49

A 為名,BCD為$$(BC 同一諗法,在6月叩門擊烈下仍可殺出重圍就不用擔心其能力;D女就跟B哥哥世襲入,方便照顧)

考到神級南區男女校但放棄了,改讀私小。因路程太遠及希望校子愉快學習。雖有不捨,但無後悔。

Hihiha  哈, Kyliema2006.  我一早估你會放棄神級學校,而入愉快學校,果然俾我估中!  發表於 12-11-19 22:21

回復 frankie_boy 的帖子

很佩服你能這樣在小朋友的的角度想現很多家長都很追棒名校。表面說為小朋友好,但卻有些名牌心理。自己也常提自己免受周邊人的影響。

其實讀私小一d都吾輕鬆禾

衹要脫離 dse, 有些學校是真okay的。

papajelly  For example?  發表於 12-11-17 14:24

考到名校而不入, 真的需要很大勇氣, 尤其係後面仲有個細跟住。。。。

gwengwen  Agree!  發表於 12-11-18 00:55

可唔可以教吓我,什麽是dse?  thx !

Charlotte_mom  新高中文憑試呀  發表於 12-11-17 13:45

醒目開學勳章 王國長老

我小朋友讀一間活動既新直資, 同學入面, 有d本身可以直入名校, 包括我女本身可直升真光亦有st clares offer, 其他有st stephen's girls, st paul, 聖心, 英華, 維記等
最大原因好簡單, 因為覺得呢間學校比較適合lor (唔一定係較好, 係較適合)

bbforever  唔該你答我啊!  發表於 12-11-17 16:08

引用:我小朋友讀一間活動既新直資,+同學入面,+有

原帖由 Charlotte_mom 於 12-11-17 發表
我小朋友讀一間活動既新直資, 同學入面, 有d本身可以直入名校, 包括我女本身可直升真光亦有st clares offer ...

啱聽!
未必人地話一句好就代表適合自己~
揀洗頭水都有分中性、油性同乾性啦~何況揀學校

自己係某名校出來,完全知道學校教學模式,如果自己小朋友明知吾係咁,無必要免強。

joyce1024    發表於 12-11-23 12:17

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+12-11-17+

原帖由 babybear 於 12-11-17 發表
啱聽!
未必人地話一句好就代表適合自己~
揀洗頭水都有分中性、油性同乾性啦~何況揀學校
洗頭水,呢個比喻好得!

我是港島西半山名女校小學直上中學畢業. 但我而家個是仔, 享受不到計分制度. 但就算是女, 也會睇清楚間學校教學理念有冇改變及個女性格是怎樣才會報, 可能用作大後備. 我極討厭間學校及當年的老師, 讀完13年毫無歸屬感一次都沒有返過去. 但不否認大學畢業後出來搵工, 有些僱主都會另眼相看"哦, 你係聖xxx 讀中學喎".

‹ 上一主題|下一主題