用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聽聞今年培正一個後備位都無,有沒有人知道是否屬實? ...
go

聽聞今年培正一個後備位都無,有沒有人知道是否屬實? [複製鏈接]

聽聞今年培正一個後備位都無,因正式收生時已收多了學生,所以唔會call waiting。請問有無家長知道這消息是否屬實呢?
   1    0    0    0

I don't think so!!!

As least I released one seat, and it is not reasonable to accept students more than the no. of seats!!

回復 LyNeC 的帖子

決定讀邊間?

回覆:聽聞今年培正一個後備位都無,有沒有人知道是否屬實?

而家競爭咁大, 相信家長們唔會咁易放棄. 敢相信一定有家長會返兩間一段日子先會取捨. 唉, 苦了一班後補生機會.

我個女今年升k3,佢嗰班真係有33人,比原來的多了3個同學仔,校長當年喺新生家長會上亦講過學校超收了若干學生,所以每班多了2-3人,所以你所講既係發生過架,不過今年係吾係咁就吾知!

看來這個培正夢要醒了.

回覆:聽聞今年培正一個後備位都無,有沒有人知道是否屬實?

我記得舊年啲post都有咁講過,話PC一向會超派offer,預咗有人放棄。

其實間間學校都會咁做, 因每年都一定有人放棄學位

引用:我記得舊年啲post都有咁講過,話PC一向會超

原帖由 lemoncake 於 12-07-10 發表
我記得舊年啲post都有咁講過,話PC一向會超派offer,預咗有人放棄。
係,上年都有家長講過,培正收生時已收多了(預有人放棄),但放棄人數比預期中少,所以到9月開學時每班人數比預期多,學校已向教育局解釋及獲接納,亦因如此,培正上年無call過waiting

請問上面兩位朋友係邊度聽聞番來架?

這是近兩三年的情況,事實幼班和低班也有超過三十人的情況,我記得梁副校在前年家長會有提及過,我親耳聽到,不是人云亦云

睿兒媽媽  MEE TOO  發表於 12-8-10 15:56
BBG1  me too  發表於 12-7-10 22:09

引用:請問上面兩位朋友係邊度聽聞番來架?

原帖由 ccps 於 12-07-10 發表
請問上面兩位朋友係邊度聽聞番來架?
我是上年開始為仔仔報K1作資料搜集時得知的,是培正家長告知,因為是培正校長在家長會時向家長說的

O......我等到頸都長, 培正夢真係要醒了, @@"

原來是千真萬確的~~~ 真是令人沮喪啊!!!
之前D人仲話收了240個位, 而waiting既人仲會少於240個, 等我仲日望夜望, 還心裡常想著會否到了7月中旬, 就會有機會有奇蹟出現......點知原來是白日夢一埸.......沒希望了!!!

回復 tangotango 的帖子

你好,

我個女九月入培正讀K1,想問下培正課程深嗎?

是否K2才寫字?

你有沒有幫女兒在外參加英文班和普通話?

今年是否所有培幼學生升上培少,有沒有家長去考其他直資或私立小學?

我知道接受了培少學位,不能參加大抽獎,但是否可以參加自行派位?

期望收到你的回覆!謝謝!

回復 rabbithung 的帖子

我個女九月入培正讀K1,想問下培正課程深嗎?      較淺  

是否K2才寫字?  是,  K1 只是劃線,   有學卷的學校是K2才可寫字

今年是否所有培幼學生升上培少,有沒有家長去考其他直資或私立小學?     亦有會有人考其他直資或私立小學   亦有小數報津小的

我知道接受了培少學位,不能參加大抽獎,但是否可以參加自行派位?   不能

想問下培正課程深嗎?  淺.

是否K2才寫字? 係, 而且寫的字也淺.

你有沒有幫女兒在外參加英文班和普通話?   k3有学普通話, 為 小 一打底.

今年是否所有培幼學生升上培少,有沒有家長去考其他直資或私立小學? 唔 係, 有, 也有去大抽奬.

回復 bobbili 的帖子

bobbili, 去了大抽獎的, 即他們一早已放棄PC P1位? 還是......(可否PM 話我知)?

LittleButter 發表於 12-7-11 18:13
回復 bobbili 的帖子

bobbili, 去了大抽獎的, 即他們一早已放棄PC P1位? 還是......(可否PM 話我知)? ...

details I'm not sure, 但 once 你 參加大抽奬 = 自動 give up pc ( 即使你自已静 雞雞 去 攞 form 唔经 学校), 学校會知就唔會留位比你.
‹ 上一主題|下一主題