用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南家長憤怒鳥!!
go

迦南家長憤怒鳥!!   [複製鏈接]

8/8/2012 pre N 開學,學校今日30.6.2012家長會才宣佈明年K1的學生全部都無學卷...雖然新聞早些講過遮,唉.....即是所有今年Pre N的學生都將受影響....你早些通知我可以揀其他嘛.....

我個小朋友一共interview 6間幼兒園,6間收晒.....我推晒其他,揀迦南既因素真係因為較近同埋有學卷,你到開學前一個月才通知話無學卷實在很過份.........呢度講緊既唔係三五萬,而係十幾萬囉(迦南收11期學費的)

學校在簡介會表示,雖然學校會優先取錄pre N既學生,但家長仍有權選擇讀或唔讀K1, 咁樣既回應實在太不負責任了,如果咁講,你在K1開學前一個月前咁講都得啦......
   3    0    2    2

雖然Pre N我地都預左係要自己出晒,但我相信無家長會只係睇一年先算,好多都諗住K1可能都會留低

K1轉走攞

回覆:迦南家長憤怒鳥!!

我覺得咁多間"跳船"幼稚園中,迦南算最有良心,早一年通知會無學卷

醒目開學勳章

醒目開學勳章

回復 LL222 的帖子

除非無人收啦,大家都無學卷而有心儀K1收的話,一定會轉走了.....最大預算, 入維記...

我同事因為財政問題,個大女又係放棄左間名幼而繼續今年在迦南升讀K1,諗住出年細女容易d入迦南讀pn同升K。佢話早知係咁,就辛苦d都比大女轉讀果間名幼,等細妹將來容易入番家姐間學校,況且無學卷一定唔考慮比細妹讀迦南。

回復 himuimui 的帖子

唔係計學卷幾錢,而係記學費幾錢。今朝個校長話K1 每月$2xxx, (佢話話唔實幾錢,因為社署未批,pre N班是社署負責)咁你計埋雜費、校服、校車等,要預3k幾至4k,X11期 X3年,我當4K, 3年不變(K2 & K3又會貴d), =$132000

fificyy  咁計都得?  發表於 12-7-11 10:32
Sumyeema1  雜費、校服、校車等...有無學卷你都要俾架啦 x 2  發表於 12-6-30 23:35
w_y  雜費、校服、校車等...有無學卷你都要俾架啦.  發表於 12-6-30 22:55

回復 weiweibb 的帖子

都夠煩啦,到時接放學點樣兩邊分身接.......嘔血!早小小通知都好呀......早兩個月我既情況都已不同,以為靈糧唔好,交左$30先知,點知,迦南更遲。。。唉,可能已經算好的了..總算不是在K1開學前一個星期才講呀

醒目開學勳章

回覆:wan0526 的帖子

太過商業化!冇學卷唔值得讀!唯有K1再搏過!

回復 himuimui 的帖子

其實呢個係我最最後著,我親戚係維記做......睇宜家就K1 $55000一年 X3年,你當$20萬多些,咁講真同$132000分別又唔係大得好緊要,之前就真係好大分別,我完全唔會諗黎諗去,但宜家又唔同左.........最起碼我入維記的話,有小學中學做後備........
不過,宜家搞到一個幼稚園都要一個學位既價錢,真係.............

維記就好在英文好囉

Rosie168  你有維記做後備真係好好彩啦! 好多人想入都入唔到。  發表於 12-6-30 19:07

我今日都有去到個家長會, 都係今日先知出年無學卷.....都唔知下年轉校定點樣....因為家庭負擔都唔輕呀

回覆:迦南家長憤怒鳥!!

十萬讀幼稚園

rainbowcov  怕怕.  發表於 12-7-3 10:19

我都係今朝有份去家長會既MAMA, 我個囡係十二月既插班生, 就係佢今日咁樣講話K1無學劵,我就已經決定連佢既 N班我都唔打算讀, 我寧願浪費幾百元報名費都唔寧願浪費幾萬元, 我無理由特登買校服,書本而都係讀到下年既七月,短短八個月我要浪費成$2XXXX, 仲要佢到而家都未通知到九月開始既新學費係幾多錢,唔通要得九月正式開學等你AUTOPAY扣數先知咩...個校長今日都被人問到口啞啞啦..問非所答...超過分

其實佢地早一年通知真係好好的了!我女今年報K1,有幾間都係報左先出通知...

wan0526  咁又真係好過份囉  發表於 12-7-15 23:11
fificyy    發表於 12-7-11 10:35
LuLuKiuKiu    發表於 12-7-2 10:40

迦南 2013-14 no more 學卷 was released in earlier meetings from other branches last month, why people seemed to be first time to hear about this?

I saw many people goto headmaster and complained.

qualcomm 的帖子

早一年知道真係好好啦,起碼可以早啲部署k,我哋今满年好多都係比咗報名費先講,早啲講連報名費都可以鏗番

wan0526  咁真係被佢玩到失晒預算  發表於 12-7-15 23:12
‹ 上一主題|下一主題