用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇小孩係09年12月出生而又已經收左可以讀12-13的K1,邊 ...
go

有冇小孩係09年12月出生而又已經收左可以讀12-13的K1,邊間收?? [複製鏈接]

可唔可以講下係12月邊日出世?
同埋邊間幼稚園收左?
係上午or下午or全日班?

等家長們可以放心係有幼稚園收左細B的,謝謝提供資料。
因我有個細仔係10年12月出生,好擔心無幼稚園收13-14年可以讀K1,唔該各位。
   1    0    0    0

我囡囡係09年11月中出世, 都話你知作參考
香港靈糧堂 PM
救恩 AM
聖公會 AM

GAT  很棒啊!  發表於 12-6-1 00:00
AL1987  I have decided to send my kid to Wisely, hope she can be as smart as your daughter, we will also apply SKH for K1 next year.  發表於 12-5-30 12:01

回覆:Daisy首胎619 的帖子

阿囡09年12中出世,11個月大in玫瑰崗收咗佢今年1月2歲大入讀PN, K1可原校直升,哥哥讀的跑馬地寶血都收咗佢讀K1, 最後SPN收咗阿囡,所以俾佢做大囡讀多一年N班。

我個細女09年12月頭出世,只報咗崇真同聖三一堂,兩間都收咗,最後決定今年入讀崇真

回復 janettsui 的帖子

勁 叻叻

我个仔09,12,25出世,住元朗报左莱茵,收左,我谂紧洗吾洗读多一年K1。距少讲野

回覆:1984 的帖子

少講嘢啫,我覺得無需要無端端要個小朋友repeat多一年喎!如果佢發展得好,表現唔係特別差嘅話,講嘢多與少都冇所謂㗎!等佢自然發展吓,觀察吓佢,如果佢表現真係同同年嘅小朋友差距好大,先問吓老師嘅意見,再諗係咪repeat囉!

其實有好多幼稚園都有12月出世o既細B, 有部份係靠面試入o既, 有D可能阿哥/家姐讀緊, 有D又有可能靠人事關係入o既, 有D可能靠其他因素入的.... 跟本收生標準只有幼稚園本身先知道, 單睇表面係唔可以作實的, 只可作參考. 你又冇係講邊區o既幼稚園? 冇回覆你o既又唔代表係冇12月o既細B入到, 如果真係咁擔心就只有大包圍同裝備好自己o既小朋友...

因為我成日聽好多家長話,學校細B唔多收。

有某部份學校講到明不收細仔的,就像我囝囝的狀況,幾間都收佢讀12-13年k1,但最心儀的那間(講明不收10-12出世的細B)就收佢讀來年N班,商量後決定俾囝囝做大仔,都好掙扎架...

我個囡囡同朋友的囝囝囡囡(幾個11/12月細b)有呢啲offers: 培道, 鑽石山靈糧堂, stafford, st. nicholas, 啟思附幼, 村校; 仲見到有劍鳴, st. cat, 崇真, 又一村等等 ... 其實都有好多學校收, 除非講明唔收表嗰啲la

回復 janettsui 的帖子

SHK AM

回復 yymom33 的帖子

可唔可以講邊間幼稚園寫明唔收10-12月的細B?

我第一次聽咋!

回復 Daisy首胎619 的帖子

我見到好似多係唔收11/12月細b, 好似培正, 根德園, 真光 ...

回復 hobby 的帖子

我都聽過,但係唔知係咪真,所以我就有咁既疑問。

真擔心。

回復 Daisy首胎619 的帖子

呢幾間真係唔收嫁, 因為連application form 都唔收, 不過我都識09年10月b入到, 所以, 只要有實有, 一定ok, 其實除咗呢幾間, 仲有好多好學校都收細b, 我覺得apply少幾間, 仲煩少啲la

Admission details for 大坑真光 this year:
招生須知
1.  招生班級:幼兒級男女生
2.  出生年齡:2008年9月1日至2009年10月31日
http://116.48.129.129/index3.html

回復 gwlam 的帖子

其實教育局係比D幼稚園咁樣收生架?
‹ 上一主題|下一主題