用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 4歲才開始上慕道班會太遲嗎?
go

4歲才開始上慕道班會太遲嗎? [複製鏈接]

小朋友現在3歲半多,到6月份足4歲,大部分的慕道班都是9月開班,而且為期1年半至2年,想問小朋友是否趕不急受洗,拿多5分申請小學?
   0    0    0    2

講得慕道班,讀嘅唔會係小朋友。係成人。
而慕導班需時大約年半至兩年去完成,復活節受洗。
你個情況一定趕唔切!
不過都覺得好失望,家長們為咗達到目的,由旁敲則擊到宜家擺明車馬。

見到D 人咁樣...好無奈...有好多都一早計劃...聽都聽過唔少...領洗前就個個星期去望彌撒..領洗後就人影都唔見...

醒目開學勳章 王國長老

DELETED..........................

回復 ivychansl 的帖子

攞多5分都唔一定入梗天主教學校!!!!!!  如果領洗後真的派不到你想入的學校, 豈不是變成掛名的教友, 並不是誠心信主的天主教徒!!!

醒目開學勳章

回覆:4歲才開始上慕道班會太遲嗎?

為學校分而去洗禮好似有d欺騙神,希望到最後真係真心明白同埋相信先接受洗禮。

my son also born in Jun few years ago. for your reference, if the 慕道班是9月開班,而且為期1年半that should be enough time to get the 5 credit to apply P1 for your child. but if the 慕道班是9月開班,而且為期2 years, i think that's too late because the first round gov allocate start from September each year when you child start at K3. so you should choice the慕道班9月or before開班(if為期1年半).

ivychansl 發表於 12-1-29 00:11
小朋友現在3歲半多,到6月份足4歲,大部分的慕道班都是9月開班,而且為期1年半至2年,想問小朋友是否趕不急 ...
為了申請學校而信「主」,真感到可悲~是你要讀的學校,「主」自有適當的安排,何必為了多5分就.........,將時間教導和栽培他們在品格、學術、體藝......才是最明智選擇呢!況且很多沒有宗教背景的小朋友也能升讀到很多頂尖名校(有宗教背景)。

-------------------

醒目開學勳章 王國長老

4唔係應該上主日學咩? :)

Too sad, no freedom of speech!!!!

I think this treatment is not fair to the EK members.  Why cannot see other members' thread?

醒目開學勳章 王國長老

引用:I+think+this+treatment+is+not+fair+to+th

原帖由 SCKnight 於 12-02-04 發表
I think this treatment is not fair to the EK members.  Speech censorship? Why cannot see other membe ...
用 iPhone apps 可以睇到

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:原帖由+SCKnight+於+12-02-04+發表I+

原帖由 miriam 於 12-02-05 發表
用 iPhone apps 可以睇到
唔好意思,剛剛發覺iPad都可以睇倒。但係點解要咁設定呢?

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+miriam+於+12-02-05+發表用+i

原帖由 SCKnight 於 12-02-05 發表
唔好意思,剛剛發覺iPad都可以睇倒。但係點解要咁設定呢?
用 iPhone apps 回覆desktop 可以睇到添

應該係反對聲音太多,唔想再睇到咁囉

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

呢d嘢一講就會比人話! 雖然好多人私下咁做

醒目開學勳章 王國長老

好多人做, 係做都有計劃D, 唔好等到4歲先做啦!

回覆:4歲才開始上慕道班會太遲嗎?

‹ 上一主題|下一主題