用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有兩個小朋友嘅, 係唔係多數選津校, 而放棄其他? ...
go

有兩個小朋友嘅, 係唔係多數選津校, 而放棄其他? [複製鏈接]

自行20分收咗哥哥, 馬鞍山主風, 勝在地區名校, 出名傳統, 多數上沙田Band 1中學. 妹妹跟住上.

哥哥語文能力好好, 私校offer有崇真, 禮賢, St Joseph (會放棄這三個offers). Second interview 入咗TSL (now waiting), Kowloon Tong School. 但最希望入一條龍如英華, Munsang. 男拔已經冇chance.

哥哥性格溫文, 妹妹好動, 完全相反, 放係同一間津校是否對小朋友最好?

如果哥哥唔讀津校, 妹妹考小一時只得15分, 一定凍過水,但其實妹妹好動的性格又未必適合讀傳統學校...

好煩惱, 哥哥點行會影響妹妹, 但是否一定要考慮妹妹? 可能到時她自己也考上私校/直資?

有冇媽媽同我情況類似? 妳點安排?
   0    0    0    0

貢獻勳章

梗係先註冊主風啦,(最重要是主風都好勁) 之後先等英華, 但如有個妹又真係好煩,我都係,大仔是在直資男校,亞妹今年考學校,我壓力好大,因首輪無希望.祈望大抽獎,幸好有私校在手,不過條數好大,亞仔要交學費,如果亞女又要交學費,再加補習同學樂器,好多錢

其實妳鍾意民生嘅話,點解幼稚園唔讀民生呢,民生又係男女校。民生到六月時唔會有太多位,因先收自己的民幼。
英華真係比較難,但妳囝囝入到最後350,都係要出result先決定到。
本人覺得除英華外,沒有一間值得放棄自行收左嘅學校,因可方便照顧和返學嘅時間小些。
再者好動唔代表不適合傳統,小朋友在班上的表現和在家的表現可能差很遠的,知道在班上要怎樣,因有朋輩壓力,佢地唔會想比人笑便好點,再加上可能因好動在體育上有優勢,加入校隊加強自信心。

花仔媽咪 -
其實, 兩個讀直資/私校條數真好"金".

我是一個爸 -
你提出一個好好的point - "再者好動唔代表不適合傳統,小朋友在班上的表現和在家的表現可能差很遠的,知道在班上要怎樣,因有朋輩壓力,佢地唔會想比人笑便好點,再加上可能因好動在體育上有優勢,加入校隊加強自信心。"

多謝分享!

原帖由 我是一個爸 於 11-11-22 12:11 發表
其實妳鍾意民生嘅話,點解幼稚園唔讀民生呢,民生又係男女校。民生到六月時唔會有太多位,因先收自己的民幼。
英華真係比較難,但妳囝囝入到最後350,都係要出result先決定到。
本人覺得除英華外,沒有一間值得放棄自行收左嘅學 ...

想問下點解你由呢個睇法?我也正在面對抉擇的難題,得15分居然可以獲派九龍塘官小,雖然難以與LS及其他一線學校相比,但放棄了覺得特別可惜。

而私校已經獲得高主教的取錄。煩惱中........

原帖由 nnmama 於 11-11-22 12:29 發表

想問下點解你由呢個睇法?我也正在面對抉擇的難題,得15分居然可以獲派九龍塘官小,雖然難以與LS及其他一線學校相比,但放棄了覺得特別可惜。

而私校已經獲得高主教的取錄。煩惱中........ ...

英華強在一條龍,學費喺直資中算平,再加上我非常欣賞林校長的教學熱誠,我相信如有聽過林校長的簡介會的家長,十個有九個都想自己的孩子有幸入讀。
P.S.我兒不是英華仔,當年唯一考唔到的小學,所以不用強求。

港島那邊的學校不太熟悉,不便評論,但九龍塘官小是一間幾好的小學。

回覆 7# 我是一個爸 的文章

Sent to you a pm.  Could you please check.  Thanks!

原帖由 Amumof2 於 11-11-22 11:28 發表
自行20分收咗哥哥, 馬鞍山主風, 勝在地區名校, 出名傳統, 多數上沙田Band 1中學. 妹妹跟住上.

哥哥語文能力好好, 私校offer有崇真, 禮賢, St Joseph (會放棄這三個offers). Second interview 入咗TSL (now waiting ...

又再講一次....民生唔係一條龍架...

Bonnie - 民生唔係一條龍?

係唔係要考試? 民幼上有冇多D分?

民小上中學要考試?

多謝指點.

原帖由 Amumof2 於 11-11-22 13:04 發表
Bonnie - 民生唔係一條龍?

係唔係要考試? 民幼上有冇多D分?

民小上中學要考試?

多謝指點.

民幼上民小 ..係學校按平日表現..
派位前已通知你民小收唔收...
等你預先知道..搵定後路
(民小係私校 , 要交學費, 每3千多)

民中只係民小嘅直屬中學..
中學係津校.. (唔駛交學費)
按政府規定..收回 85% 民小生
但 85% 又唔係代化表 全中學位嘅85% 喎
佢都會收外來生(自行/叩門)..
同樣..民小學生校內/呈分成績..都係重要因素..

原帖由 nnmama 於 11-11-22 12:56 發表
Sent to you a pm.  Could you please check.  Thanks!

唔知點解ipad覆唔到pm,係到講啦。
其實好簡單,我自己選校係睇地區和環境,之後再睇師資。校內有好多附近幼稚園畢業生,如St.cat ,KV等等,所以學習風氣很好。九龍塘官小係派九龍城區的中學,比較佔優,放學時見啲學生都係有禮貌的,如果當年唔係有私小backup,我都唔會大膽抽喇沙,宜去九龍塘官小。(最後緊係抽唔到啦)

我都有兩個小朋友, 我自行 20 分入咗, 但唔會去註冊, 因為有另一間直資收咗.  將來細佬會試其他龍校, 家姐考唔到, 希望細佬考得到, 到家姐升中時可以有機會考得返.  如果真係唔成功, 咪讀返家姐的直資囉, 如果都考唔到, 或者到時覺得唔適合細佬, 都仲可以繼續以 20分入返自己母校.

原帖由 我是一個爸 於 11-11-22 13:20 發表

唔知點解ipad覆唔到pm,係到講啦。
其實好簡單,我自己選校係睇地區和環境,之後再睇師資。校內有好多附近幼稚園畢業生,如St.cat ,KV等等,所以學習風氣很好。九龍塘官小係派九龍城區的中學,比較佔優,放學時見啲學生都係有禮貌 ...

唔好意思呀樓主,借個位嚟講少少離題的内容。

唔該曬我是一個爸。我依然在掙扎中,反正最後的註冊日期在24日,還有1日多D去考慮........

其實樓主你都好清楚自己兩個小朋友的性格適合那類型的小學,不如唔好諗咁多,試吓用小學的適合性來比較,會否容易一點解決到你的問題呢?

其實錢係一個主因, 如果哥哥讀直資/私小, 妹妹再考到好o既津校機會又會低好多, 到時妹妹讀直資/私小, 條數真係會好熔, 除非你地負擔得到, 否則我覺得呢個反而係主要考慮因素。

既然哥哥入到一間地區好津校, 我就唔會放棄, 考小學係一件好痛苦o既事, 哥哥生性乖巧, 咁當然會得到好多學校垂青, 但你話妹妹係活潑好動的, 我會較擔心妹妹考小學時, 情況未必會好似哥哥咁, 有咁多學校收, 到時你就會好頭痛了!!!!

純屬個人見解~

我主要都係以阿女性格為先而考宜資, 都無特別諗跟住的細佬同阿妹會點, 不過, 到時睇下佢地性格先決定再為佢地選校. 最緊要佢地可以愉快學習.

簽名被屏蔽

Karlie - 伴隨一仔一女的不完美就係呢個麻煩.

Bonnie - 多謝你對民生嘅解答.

各位, 如果我加埋話, 其實將來係想俾兩個小朋友去外國讀大學, 咁我應該將錢"留前鬥後"? 依家讀津校?

貢獻勳章

回復 4# ChristieMing 的帖子

如果哥哥啱讀主風,就一定唔使諗其他,因為妹妹將來唔使煩,一定有主風offer.然後又可以去考其他學校,進可攻退可守!再加上今年已勁爭咁大,你想想出生率越來越高,勁爭會越來越大,如你大仔不要津位,到時細女首輪一定冇望,如果又考唔到私校/直資,仲派埋間你唔like的小學,你話點算!
‹ 上一主題|下一主題