用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ..............
go

.............. [複製鏈接]

0    0    0    0

I totally understand your feelings.  However, this is a game!  The choice is on the school side but not on you.  You can select to give up at the very beginning as they don't bother insufficient schoolmates due to reputation and personal admire.  Try those that are less reputation but have good teaching mode schools la.

明白jbbl1既感受, 不過依家時世唔同左, 好多時你打份工好有heart 都會麻木, 所以好睇你既際遇囉, 無heart 既人一定有既咯, 但呢個世界係講名氣同間學校既整體性. 有時你以為唔得咩, 可能12月發個acceptance letter 俾你哩!

原帖由 jlbb1 於 11-11-6 01:45 發表
真係好失望

老師in 時冇heart !!! 向小朋友問左個問題, 完全冇望小朋友, 東張西望, 好趕, 好似老師要趕o去住去投胎甘 , 小朋友都未答完,已轉話題....唔好講話引導小朋友答問題, 連問野都唔想, d老師做到麻木, 態度 ...

我今日去左, 老師好nice, 明白人人反應唔同感受唔同, ~
男仔及女仔2條隊? 何有性別歧視? 男分男女分女何以帶出歧視成份?
再者, 校園地方唔太好大, 如果全部人父母到來都會人多好迫, 再者, 其中一方家長都可以從中了解校園內既環境, 有時都要係人地立場想一下, 不要下下投訴人地校這裡安排唔好, 那裡安排不好~

今日interview好滿意,好smooth, 我in 2pm, 1:30到,1:45已經可以in.  老師好NICE,平時囡囡對住陌生人唔係好講野同唔肯唱歌,但今日佢居然打破沉默!整個過程好滿意!!

呢個世界係貢架勒, 你愈想得到既就成了壓力影響表現. 但小朋友始終細, 表現有點 "海鮮價"是很正常的. 好似你會考你以為唔得咩, 佢比個A你, 所以附加數當年想取A就變C, 另一科無心插柳既又A左.

原帖由 jlbb1 於 11-11-6 02:37 發表
坦白講, 唔係太care 個 result. 因預左冇. 但係覺得學校比個小朋友去面試...面試0既過程唔應該係0甘..根本唔係一個面試...因已見左好幾間, 一比之下, 真係比下去... anyway, thx for your opinion
...

我雖然無in過根德園,但都in過有d名的學校, 發覺無d人話那麼好, 個個只想入到名校, 到時小學就好, 我試過見到d家長in完出黎鬧個仔, 點解你唔答成舊飯咁, 發曬卑氣. 又試過見到唔守規矩打尖唔排對交表, d家長都係咁, 大時d細路唔方有禮貌. 我覺得身教真係好重要. 比入到名校更重要.
反而我去d屋村學校d老師好好人, 上次我囡病左無去in, 佢竟然打比我問點解, 不如左約番你in. 勁nice.

我覺得佢地老師好好喎...我個囝當日勁扭計,咩都唔肯同老師玩,都知死梗啦。點知個老師想盡辦法吸引我個囝,等佢冇咁驚,可以面試...睇圖題阿囝第一次唔答,跟住老師同佢玩多陣,問其他嘢,之後俾多次機會佢睇圖(雖然最後阿囝都係唔答)。所以我諗都撞彩遇著個咩老師咁o者,都唔係關晒間學校事。

唔俾家長入,St. Catherine 都係咁喎. 學校始終唔係大, 平時只係俾師生在內, 一次要cater咁多家長/ 考生,都有難度. 佢已經好好, 開左後門俾家門入內等候, 唔使在外面乾曬, 因為我下午見, 烈日當空, 都幾辛苦.  

明白你遇到個可能欠耐性的老師, 有時面試就係. 真係冇法.
分開男女見, 我覺得幾公平, 講真, 男女仔在呢個年齡一般都係女仔表達能力強D, 男仔呢方面稍遜, 如果男女一齊見, 我估, 好多男仔都被比下去了.

唔好意思, 我利益申明, 我大仔剛在根德園畢業, 今年幫細佬考. 根德園仍然係我的首選, 如果間學校唔好, 我唔會想細佬讀.
見你回應, 明白你感受, 只係都好想為學校講句公道說話.

原帖由 jlbb1 於 11-11-6 01:45 發表
真係好失望

老師in 時冇heart !!! 向小朋友問左個問題, 完全冇望小朋友, 東張西望, 好趕. 小朋友都未答完,已轉話題....唔好講話引導小朋友答問題, 連問野都唔想, d老師做到麻木, 態度冷落,我都有d驚~

請唔好歧視細 ...

spaghettishum,
好認同你講法.
祝小朋友考倒合適的學校!
原帖由 spaghettishum 於 11-11-6 07:30 發表
其實SC都唔俾家長入門口,我諗SC和KV太多人報,根本容納唔到咁多家長在校內等,學校又無叫家長在門口等,家長去又一城嘆住冷氣等唔係比困響學校人迫人而又曬住等好嗎?

我在KV in 前就已聽人講過KV老師好cool, 不過我見個老師 ...

原帖由 cherryird 於 11-11-5 23:49 發表
我又唔覺得根德安排差, 佢地流程好順暢, 唔错, 只係唔鐘意無鬼婆教英文, 英文底唔太深, 見好多媽咪話要出去補

Same feeling, the teachers were nice and professional, if luckily my girl gets admitted, will take Eng course outside.

各位家長,祝你地仔女可以入到kv,我個仔已讀到k3

Totally agree. I had good experience when had interview yesterday
原帖由 sophiamok1024 於 11-11-6 06:42 發表
我覺得佢地老師好好喎...我個囝當日勁扭計,咩都唔肯同老師玩,都知死梗啦。點知個老師想盡辦法吸引我個囝,等佢冇咁驚,可以面試...睇圖題阿囝第一次唔答,跟住老師同佢玩多陣,問其他嘢,之後俾多次機會佢睇圖(雖然最後阿囝都係 ...
‹ 上一主題|下一主題