用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 剛剛收到call waiting, 宣道收我小朋友...
go

剛剛收到call waiting, 宣道收我小朋友... [複製鏈接]

請問大家會點選 ? 九龍禮賢 vs 宣道  ?  請給我意見...謝謝!
   0    0    0    0

我當年選了宣幼, 今年升K2   , 因為入宣小的機會大D

你好,靚C9....想請問一下, 小朋友讀得開心嗎?

小朋友讀得好開心, 我亦好滿意學校的課程, 好適中.  (我是不支持課程太深的幼稚園的)

其實宣小收幾多宣幼學生呢? 有些說收60人, 有些說收30%或少於30%, 到底收多少?

好像30%宣小學位,即60個,相對宣幼學生,有約50%。如有不確,請指正。

靚C9, 我都是不支持課程太深....反而提高學習興趣重要d, 另外我會選"宣道", 放棄禮賢(我對兩所學校都好欣賞), 不過c6好鍾意宣幼呢間學校....所以follow him..

Hi mckimkim, 看宣小2010年學校資料小一只收160人, 如收30%宣幼生,即48人, 機會都係微. 不過總好過其他非宣幼生去考. 如有不對, 請更正.

tungtung3179,

歡迎加入宣幼家庭

其實我也是對兩所學校都好欣賞, 當初也是很難下決定. 現在, 我能評語, 宣幼確是一所很好的幼稚園, 我是完全沒有後悔的.

至於其他家長講到宣小的入學率, 我沒有親耳由校長或老師的口中聽到. 但是, 我看了很多宣小及宣幼的家長前輩說, 宣小會收60個宣幼生(資料應該相當可信, 因為他們全都是宣幼/宣小的現讀家長), 因此, 宣幼生入宣小的機會, 相對是比其他考生大.

hello 靚C9,  呢段說話"我是完全沒有後悔的"
見到後.....我真的放心了, 謝謝

據我理解,宣幼的學生一樣要同其他考生一起面試。預留給宣幼的學位當中,如果有人放棄,該學位將會分配給其他非宣幼的考生,所以每年宣幼上宣小的學生都不足六十人。

tungtung3179,

kennyklt :
對, 應該就是這樣, 宣小收60個宣幼生, 但是, 宣幼生群係冇waithing 位補上的, 一係收, 一係唔收.  而, 有一些宣幼生, 會放棄學位, 所以, 每年上宣小的宣幼生, 會不足60人.

唔該靚C9的正確資料. 咁即係話宣幼生有 1/2機會上宣小啦? 都幾大機會噃! 小兒今年九月在宣幼讀K1, 起不是已跨了半隻腳入宣小.

hello, yktso,

那麼, 又要看看你今年有多小班k1 窩.  好似我o甘, 上年k1 (今年升k2), 開3班 (上午兩班, 下午一班), o甘, 43pplsx3 = 129ppls ,而, 宣小收60人,可以講係50%.   

但係呢, 宣幼系每格兩年, 會開一次4班的.......即系一年3班, 一年3班, 一年4班, circle and circle.......

o甘, 如果你o個年, 系有4班畢業, 43pplsx4=172ppls, 而, 宣小收60人,可以講係得35%.   

因此, 是看情況o羅.   我想, 就系因為有以上o甘多不同的因素影響個%, 方間就有好多關於宣小收宣幼生學額的不同意見及疑問產生了出來.

這些都是我研究了很多過往宣幼及宣小生的家長前輩留言, 而得出來的總結, 並非學校給予的資料, 大家可以用來參考, 但也應該是相當可信的.

好多謝你呀靚C9, 原來咁複雜. 唔怪得週遭聽回來的資料都好似唔啱數啦! 好彩今年宣幼K1收了123人, 亞仔無咁多對手.

要留意係宣幼嘅學生一樣要公開interview而並非內部認購。宣小嘅interview同SFA一樣係十分academic。最好喺宣幼以外都谷小小,咁就大chance好多,或者可以考到其他直資呢!

是這樣嗎? 不過, 我看之前的家長留言, 說這60個位, 是從宣幼生的內部選出(他們也是需要interview的), 因此, 說宣幼生上宣小的機會比較大.......我比較相信這說法.  
請問你的資料從那裡得來?

原帖由 kennyklt 於 11-8-18 13:04 發表
要留意係宣幼嘅學生一樣要公開interview而並非內部認購。宣小嘅interview同SFA一樣係十分academic。最好喺宣幼以外都谷小小,咁就大chance好多,或者可以考到其他直資呢! ...

我唔係宣幼家長,都係聼其他家長講,聽聞宣小唔會特別arrange interview俾宣幼學生,所以一樣要同其他學生interview,不過老師會知哪一個考生來自宣幼而有所安排。若想清楚實情,可以問宣小討論區嘅家長,應該有宣幼升宣小嘅家長。

原帖由 靚C9 於 11-8-18 13:27 發表
是這樣嗎? 不過, 我看之前的家長留言, 說這60個位, 是從宣幼生的內部選出(他們也是需要interview的), 因此, 說宣幼生上宣小的機會比較大.......我比較相信這說法.  
請問你的資料從那裡得來?

...

小女曾經讀宣小,她的同學中,讀宣幼的不多,一定沒有六十位。反而是讀KV或St. Cat 較多。有很多宣幼的家長都選擇讀津校,可能是較小上宣小的原因。
‹ 上一主題|下一主題